26-05-2018 11:34:16

Derfor skal du altid ringe på jobopslaget

Hvis du stiller de rigtige spørgsmål, starter din jobsamtale nemlig allerede i telefonen. Det mener IDAs karriererådgiver, som også afslører hvilke spørgsmål, du skal stille for at få et forspring.
15. dec. 2016 Af IDA Learning

Tre gode spørgsmål

De tre konkrete spørgsmål, som Morten Esmann anbefaler, at du stiller, er:

  1. Er der bestemte opgaver, der ligger og venter på at blive løst - hvilke?
  2.  I omtaler en række opgaver i jobopslaget - hvilke vil jeg komme til at prioritere højst?
  3.  Hvad er succeskriterierne for de første måneder?

Selv om du synes, at virksomheden har beskrevet det ledige job fint i deres stillingsannonce, skal du alligevel ringe og stille spørgsmål, inden du sender din ansøgning. Det giver dig et forspring i jagten på jobbet, lyder det fra Morten Esmann, karriererådgiver i Ingeniørforeningen IDA.

For det første kan en opringning nemlig give dig mere viden om stillingen, end der står i jobopslaget. Og dermed kan du bedre kan målrette din ansøgning. For det andet kan du skabe så meget opmærksomhed om dit kandidatur, at jobsamtalen reelt starter allerede i telefonen, hvis du stiller de rigtige spørgsmål.

»Det allervigtigste med din opringning er at få noget at vide, som andre kandidater ikke ved. Altså noget mere end det, der står i jobopslaget. For det andet kan du vække så meget opmærksomhed, at jobsamtalen reelt starter allerede i telefonen. Hvis du stiller de rigtige spørgsmål, vækker du interesse med det samme,« siger Morten Esmann.

Ringer du uden egentlig at have noget at spørge om, men blot i håb om, at arbejdsgiveren så kan huske dit navn, tager du fejl. Den forestilling er en myte, siger karriererådgiveren. 

Stil konkrete spørgmål

Han understreger, at de spørgsmål, man skal stille, bør tage udgangspunkt i jobopslaget. Og spørgsmålene skal være konkrete.

»Der er altid noget i opslaget, som kan uddybes. Hvis der står, at der må påregnes rejseaktivitet, så spørg til hvor meget. Hvis der tales om en række opgaver, man skal løse, så spørg til, hvordan opgaverne prioriteres i forhold til hinanden. Tit er der en liste af opgaver, men hvilke er vigtigst,« siger Morten Esmann.

Ifølge konsulenthuset Ballisagers Rekrutteringsanalyse 2016 mener to tredjedele af virksomhederne, at en opringning skal klares inden for 10 minutter, så det gode råd fra karriererådgiveren er, at du forbereder dig.

Skab dialog

Virksomhederne vil gerne ringes op

Konsulenthuset Ballisager har i deres Rekrutteringsanalyse 2016 spurgt virksomhederne om deres holdning til opringninger på jobopslag. Her er et udsnit af resultaterne:

1% af de adspurgte virksomheder vil IKKE ringes op af ansøgere.

79% mener, at et godt opkald er kendetegnet ved, at der stilles spørgsmål, hvor svaret ikke fremgår af jobannoncen.

66% oplever, at der bliver stillet relevante spørgsmål.

58% mener, at et opkald under 8 minutter er passende (2-4 min: 30%, 4-8 min: 28%)

Karriererådgiveren foreslår, at du får gang i en lille dialog omkring de enkelte konkrete spørgsmål. Gjort rigtigt, vil din jobsamtale allerede starte i telefonen.

Konkret foregår det ved, at du stiller dit spørgsmål, arbejdsgiveren svarer, og du følger op med for eksempel at sige "Det lyder godt, det har jeg nemlig prøvet før, da jeg ...".

I øvrigt skal du være forberedt på at svare på arbejdsgiverens spørgsmål, når du ringer. Det er nemlig ikke usædvanligt, at han eller hun spørger til, hvem du er, og så skal du være klar til at kunne præsentere dig.

Nævn samtalen i ansøgning og CV

Endnu et godt råd fra Morten Esmann er at huske at bruge oplysningerne fra samtalen i dit cv og i din ansøgning.

CV'et justerer du, så det fremhæver dine kompetencer inden for de hovedområder, som arbejdsgiveren kigger efter. Og i ansøgningen skal du nævne, at du har talt med den person, der står nævnt i jobopslaget, og så referere til en eller to konkrete ting fra samtalen, hvor du kort beskriver, din måde at gribe den opgave an på, siger han.

Test dig selv: Jobsamtalens svære spørgsmål
Test dig selv: Jobsamtalens svære spørgsmål

Hvad er din største svaghed, bliver du nemt stresset og hvad vil du have i løn? Ved du, hvad du skal svare, når de svære spørgsmål dukker op til jobsamtalen?

Tag testen
Jobsamtale: 5 råd til din forberedelse
Jobsamtale: 5 råd til din forberedelse

Når du bliver indkaldt til jobsamtale, er virksomheden interesseret i netop dig som mulig kandidat til jobbet. Derfor er det vigtigt, at du er godt forberedt, så du kan overbevise virksomhedens me ...

Læs mere
Vær klar til anden jobsamtale og personlighedstest
Vær klar til anden jobsamtale og personlighedstest

Over halvdelen af alle virksomheder afholder to samtalerunder. Her er der typisk test og cases. Det er både til virksomhedens og kandidatens fordel, at virksomheden går grundigt til værks, påpeger ...

Læs mere
Giv dit CV slagkraft
Giv dit CV slagkraft

Dit CV skal være målrettet og have slagkraft. Virksomheder bruger få minutter på at sortere jobansøgninger - derfor er det vigtigt med et gennemarbejdet CV. Det hjælper CV-assistenten med gennem r ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close