21-11-2018 13:32:17

Det blev læst i 2017: Årets meste læste tech-historier

Selvkørende biler, hacking, mikroplast, industri 4.0 og persondataforordningen var blandt de emner, som I læste om i 2017. Gense nogle af de artikler, som fik mange til at læse med i året, der snart er gået.
20. dec. 2017 Af Rene Pedersen - netværksredaktør

Julen står for døren og er som altid et oplagt tidspunkt at stoppe op og se tilbage på året, der er gået. Vi har kigget på tallene bag artiklerne og fundet frem til de temaer og artikler, som har trukket flere læsere til IDA Universe i 2017.

Mikroplast

Siden IDA Universe gik i luften har et af de store samlende temaer på tværs af de mange ingeniørretninger været mikroplast og hvordan de små stykker plastik dukker op i flere og flere sammenhænge. Problematikken må tale til det løsningsorienterede i medlemmerne, for igen i år er historierne om mikroplast blevet læst og delt flittigt. Endda i så høj grad at ældre artikler i flere omgange har fået nyt liv. Det gælder fx:

Industri 4.0

En af de seneste års store industri buzzwords er industri 4.0, og det kan også mærkes hos IDA, hvor indhold om emnet er i høj kurs. Noget tyder dog på, at det ikke er alle medlemmer, der har det fulde overblik over den fjerde industrielle revolution - eller de tre foregående for den sags skyld. For årets mest læste artikel er en baggrundsartikel med titlen Forstå industri 4.0 på 5 minutter.

Derudover trækker det generelt læsere til, når det bliver diskuteret, om robotter skaber eller får jobs til at forsvinde.

Selvkørende biler

I disse år foregår der et intenst kapløb mellem store bilfirmaer, der alle arbejder på deres egne udgaver af selvkørende biler. Det har fyldt meget i både tech- og mere traditionelle medier, og hver gang vi har skrevet om selvkørende biler, har mange da også læst interesseret med. Årets mest læste historie om selvkørende biler har i forhold til de fleste andre historier ikke fokus på teknologierne bag som lidar, machine learning eller den komplicerede lovgivning. Næh, en diskussion om etikken bag selvkørende biler med Martin Mose Bentzen fra DTU om etik blev årets topscorer inden for temaet.

I Danmark har især Vejdirektoratet meldt sig på banen i forhold til at diskutere fremtiden for selvkørende biler. Og det var populært stof, da de kom med deres - noget mere konservative end de fleste bilproducenters - bud på en total indfasning i 2065.

Persondataforordningen

Fjerdepladsen må siges at være en overraskelse.

EU-stof har ry for at være tungt, svært at formidle og for langt fra almindelige menneskers liv. Alligevel udspringer en af årets mest læste historier fra netop EU. I år fik den nye persondataforordning - også bare kendt som GDPR - overraskende mange til at læse op på, hvad de nye regler får af betydning for dem.

På Universe skrev vi flere gange om emnet, og der var i løbet af året også flere interessante arrangementer om GDPR. Især én artikel trak mange læsere til i løbet af året. It-provokatøren Mogens Nørgaard tilbyder alle at hjælpe dem med at sælge deres egne data. Og det har potentiale til at blive en god forretning, mener han. 10.000 kroner bør du kunne tjene om året på at sælge dine data.

Vi har taget en opfølgende snak med Mogens Nørgaard og lavet en video, som vi lige har publiceret.

Hacking

2017 blev året, hvor Mærsk blev et af de store firmaer, der for alvor mærkede konsekvenserne ved et hackerangreb. Det er anslået, at det hackerangreb, der ramte rederiet i løbet af sommeren, kostede Mærsk mere end 2 milliarder kroner.
En af årets suverænt mest læste historier er vores interview med en af de personer, der arbejder for at forhindre den slags angreb: Lone Juul Dransfeldt Christensen, der arbejder som certificeret etisk hacker hos NNIT.

Og generelt har emnet fået mere opmærksomhed i 2017 end tidligere. Læs også om:

Industri 4.0
Industri 4.0

Den 24. januar 2019 sætter konferencen Industri 4.0 - Fremtidens intelligente Industri  - fokus på fremtidens produktion. Eksperter deler ud af deres viden og erfaringer, og du vil møde masser f ...

Læs mere
Driving Design
Driving Design

Join Driving Design and kick off the new design year in style on January 18, 2018. This year we'll dive into new technology and explore how it might help us design better. We'll sprint through ev ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close