15-10-2018 21:35:27

Det fysiske internet: fremtidens fleksible og dynamiske logistik-netværk

Industri 4.0: Visionen om "Det fysiske internet" er at skabe et logistiknetværk, der på mange måder fungerer som internettet, som ingen ejer og hvor alle deler den samme infrastruktur. Det giver nogle helt unikke muligheder, men også en række udfordringer.
9. jan. 2017 Af Rene Pedersen - netværksredaktør

Et ofte overset aspekt af både den tredje og på sigt også den fjerde industrielle revolution er logistikken. Mere og mere af det, vi køber bliver over nettet, men selv om der er sket meget med tempo og tracking, fungerer leveringen grundlæggende set på samme måde i dag som hvis vi går 10, 20 eller 100 år tilbage i tiden. Producent eller sælger kontakter en transportør - om det så er et shipping-firma, UPS eller Post Danmark - og så sørger de for at levere det til virksomheden, der skal bruge varen eller direkte til end-useren.

Men hvad nu, hvis vi på samme måde som med internettet kan skabe et logistiknetværk, hvor alle bruger den infrastruktur, og hvor man reelt set er ligeglad med, hvem der transporterer varen, så længe den når frem? I teorien vil du som producent kunne stille din vare på en palle uden for virksomheden, melde den ind i systemet, og så vil den mulighed der passer bedst på dagen blive brugt. Måske er der en lastbil i nærheden, der allerede skal køre næsten samme rute senere på dagen. Måske er det ikke større, end at postbudet der kommer forbi om 10 minutter kan have varen med. Måske er det noget helt tredje.

María Jesús Saenz er administrerende direktør hos Zaragoza Logistics Center, som er et internationalt forskningsinstitut under Massachusetts Institute of Technology (MIT), der arbejder med forskning og undervisning inden for logistik. I forbindelse med Industri 4.0-konferencen i december stod hun for et oplæg om fremtidens logistik. Og på sit oplæg fortalte hun blandt andet om ambitionerne om at skabe “The Physical Internet” eller bare på dansk; Det fysiske internet.

“Vi vil skabe et logistik-netværk, som vil være åbent for alle. Et logistik-netværk, som vil være fleksibelt, og som vil ændre sig i forhold til hvor varen eller værdien er, og et logistiknetværk som kan være meget dynamisk. Som vil ændre sig minut til minut, fordi det skal sættes ind, hvor muligheden er,” sagde hun blandt andet.

"Long Term"-koncept

“Det fysiske internet er en emulering af internet, hvor du har en meddelelse, som du sender fra A til B, og du er ligeglad med, hvordan den kommer frem. Det er det samme i den fysiske verden. Ideen er, at når du sender en pakke eller en palle, så er du ligeglad, hvilken transportør din pakke eller pakke bliver sendt med. Det vil gøre det meget dynamisk og fleksibel,” sagde María Jesús Saenz.

Ideen er, at f.eks. vil distributionsnetværket blive delt mellem de forskellige store forhandlere og de store spillere. Samarbejde skal ske, før denne dynamik kan ske, og for at der kan skabes synergi mellem de store spillere. María Jesús Saenz fortæller, at det i høj grad er et “long term” koncept - en vision - som man taler om i logistik-communitiet.

“Der findes i dag en infrastruktur, som skal tilpasses, og der er forskellige regler og bestemmelser, som skal ændres, hvis det fysiske internet skal blive til noget. Så det vil tage lang tid, før ambitionen bliver implementeret,” siger hun og fortsætter.

“Men vi er selvfølgelig også nødt til at få det til at ske på en kort, mellem og lang bane. Det er derfor, at ALICE spiller en nøglerolle i forhold til at få konceptet kendt af alle de potentielle keyplayers. Private firmaer, forskningsinstitutioner og statslige organisationer, som kan etablere de afgørende regler for at få det fysiske internet til at ske”.

ALICE står for “Alliance for Logistics Innovation through Collaboration in Europe” og noget af det, de blandt andet skal være med til at ændre, hvis det fysiske internet skal blive en realitet, kan være nye emballage­-standarder, bedre brug af data og at vi skal stoppe med at se logistik som lukkede kredsløb.

“Som vi ser det, er de primære udfordringer, at skabe en holdningsændring. Virksomhederne er nødt til at skifte til at tænke i åbne netværk i stedet for at tænke i deres egne netværk eller deres egen logistik-udbyder. Ideen er at dele infrastrukturen. Igen, tænk på det som i internetverdenen. Her deles vi om serverne, kablerne, alt, “ siger hun.

Industri 4.0
Industri 4.0

IDA sætter ved to konferencer, Industri 4.0 Fremtidens intelligente Industri, i Vejen og København fokus på fremtidens produktion. Eksperter deler ud af deres viden og erfaringer, og du vil møde ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close