23-09-2018 09:01:03

Digitale fodspor: Du tramper naivt rundt på nettet - og svindlerne elsker dig for det

Langt de fleste af os opfører os tankeløst i vores adfærd på internettet. Bag hver eneste hjemmeside og i hver eneste mail lurer risikoen for, at ondsindede ligger på lur. Og tro ikke, at lige præcis du er uinteressant for svindlerne, advarer IDA.
12. jan. 2017 Af IDA Learning

Etisk hacking - beskyt din it-infrastruktur

Lær at tænke som en hacker – og lær at beskytte din it-infrastruktur mod hackerangreb. På kurset gennemgås de mest gængse metoder, hackerne anvender til at afdække huller i din it-infrastruktur, og demonstrerer, hvordan du bedst beskyttelser dig mod dem.

Læs mere og tilmeld dig

Selv de smarteste brugere af internettet kan opleve, at deres færden på nettet overvåges og udnyttes til lyssky ærinde. Således måtte sikkerhedskonsulent og Version2-blogger Henrik Kramshøj for nylig over for Version2 erkende, at to ip-adresser, der knytter sig til hans firma, er blevet misbrugt til at hacke den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clintons e-mail under den overståede valgkamp.

Misbruget er oven i købet sket gennem browseren Tor, der lader sine brugere optræde anonymt og derfor mere beskyttede. Bruger man de store browsere som Internet Explorer, Firefox, Chrome og Safari er man langt mere synlig for misbrugerne og derfor mere udsat.

Og når en kapacitet som Henrik Kramshøj kan blive misbrugt på en browser med større anonymitet, så kan det nok også ske for dig, der surfer rundt i fuld åbenhed. Ja, det sker allerede, fortæller karrierekonsulent Lise Dan, der som uddannet ingeniør har en baggrund i it-branchen.

»Når du har søgt på et eller andet på Google, begynder du ofte kort efter at få målrettede reklamer om samme emne på de sider, du efterfølgende besøger. Det er fordi, du har plantet afslørende digitale fodspor på nettet, som opfanges og samles ind af robotter for virksomheder, der siden sælger detaljerede informationer om din og andre brugeres adfærd til virksomheder, der således kan målrette deres markedsføring og pushe varer,« fortæller hun.

Ip-adresse fra Danmark betød dyrere billeje

Lise Dan fortæller selv, at hun i forbindelse med en tur til Afrika søgte på priser på billeje på Google og fik tilbud i et bestemt prisniveau. Når hun derimod brugte det private søgeprogram Startpage.com, der i højere grad slører de digitale fodspor, fik hun tilbud på billeje til det halve.

»På Google registrerede de lynhurtigt, at jeg søgte fra en ip-adresse i Skandinavien, og så blev jeg sikkert kategoriseret som relativt velhavende og fik tilbud priser, som nogen har ment, at jeg ville acceptere. Selv om den reelle pris var lavere,« siger hun.

Milliardindustri at samle og sælge data om dig

Facebook er en af de virksomheder, der årligt tjener milliarder på at overvåge din adfærd og dine personlige oplysninger på nettet og derefter at sælge informationerne videre til interesserede købere. Derfor skal du tænke dig godt over, hvordan du bruger facebook, mener Lise Dan.

Overvej for eksempel om du vil bruge et alias i stedet for dit rigtige navn, så du er vanskeligere at spore. Ganske vist overtræder du dermed din formelle aftale med Facebook, men det kommer du ikke i fængsel for, siger hun.

Selv er Lise Dans facebook-profil fuldstændig privat og kan for eksempel ikke findes ved en simpel Google-søgning. Omvendt bruger hun sin LinkedIn-profil professionelt, og den er derfor helt åben og tilgængelig.

Uforsigtige IDA-medlemmer

Ifølge karrierekonsulenten fra IDA er ingeniører og cand.scient.er lige så uforsigtige som alle andre, når de færdes på nettet. Selv har hun oplevet, at medlemmer af IDA sender deres CV og eksamenspapirer til hende på mail, selv om deres personnumre står opført.

»Det er helt uansvarligt. Hvis de forkerte får fat i dit personnummer, så er der ikke grænser for, hvad de kan misbruge det til. De kan foretage indkøb på nettet, som du kommer til at betale for. De kan oprette kviklån, sælge fiktive varer på auktionssider, købe telefoner og oprette abonnementer samt kredit- og betalingskort og de kan skaffe sig adgang til dine personlige oplysninger,« siger hun.

Lise Dan anbefaler derfor, at man begrænser sig til at anføre sit fødselsår på CV og jobansøgninger. Og kun udleverer sit cpr-nummer på netsider, som man er helt sikre på ikke er falske.

Det samme gælder, når man vælger at købe en vare på nettet, siger hun. Her skal man grundigt tjekke, at web-adressen er den rigtige. Ofte ligner falske hjemmesider den originale, men i webadressen er der en lille stavefejl. Det er også en god ide lige at sikre sig, at virksomheden præsenterer sig med CVR-nummer eller andre lovpligtige kontaktoplysninger som f.eks. en adresse. I yderste fald kan du jo dobbelttjekke og kontrollere CVR-nummeret på cvr.dk.

Hvad er digitale fodspor?

Når du er på nettet, efterlader du en række digitale fodspor, der fortæller, hvad du foretager dig, hvilke sider du besøger, hvilke apps du bruger og meget mere. Takket være de mange cookies (som du jo bare klikker 'ok' til, hvis du er som mennesker er flest), kan din færden kobles til din ip-adresse, og ejeren af disse cookies kan for eksempel se, hvilket land og by du bor i og hvilken browser, du bruger.

Du kan nemlig ikke undgå at sætte dig såkaldte digitale fodspor, når du bevæger dig på de sociale medier. Derfor er det en god ide at være bevidst om, hvad og hvordan du lægger billeder og meddelelser på nettet, og hvem der skal have lov at se, hvad du lægger op.

Lise Dans personlige datasikkerhed

Karriererådgiver Lise Dan er særdeles påpassselig, når hun bevæger sig på nettet. Her er hendes anbefalinger til at sikre sig mod at trampe internettet til med klodsede digitale fodspor:

  • Startpage - hjemmeside, hvor dine søgninger ikke registreres, og hvor du derfor ikke spammes efterfølgende, eller at resultaterne af dine forrige søgninger huskes og påvirker efterfølende søgninger - for eksempel priser på flyrejser, der ændrer sig fra søgning til søgning. Du kan også bruge Duckduckgo
  • Ghostery - gratis hjælpeprogram, der afslører hvem, der følger dig på nettet
  • Ublock - gratis værktøj til at blokere for reklamer og andet uønsket
  • Lightbeam - værktøj, der er gratis, men kun fungerer med browseren Firefox. Det viser den overvågning du udsættes for, når du besøger specifikke hjemmeside
  • Spamfighter - Gratis Spam-filter til forskellige mailsystemer på pc
10 gode råd til din LinkedIn-profil
10 gode råd til din LinkedIn-profil

Din LinkedIn-profil er dit brand - og et vigtigt redskab til opbygning af netværk, til at skabe synlighed over for potentielle kunder eller samarbejdspartnere og ikke mindst til jobsøgning.

Læs mere
Dit LinkedIn-foto er dit markedsføringsværktøj
Dit LinkedIn-foto er dit markedsføringsværktøj

Dit LinkedIn-foto skal være professionelt, vellignende og taget til lejligheden. Sæt aldrig feriebilledet med drinks eller fotoet fra et cykelløb – du skal fremstå professionel, som du gør arbejds ...

Læs mere
1 ud af 25 netværk er ikke beskyttet
1 ud af 25 netværk er ikke beskyttet

De fleste mennesker låser hoveddøren, når de forlader deres hjem. Anderledes står det til, når det kommer til vores trådløse netværk. Her står hvert 25. netværk i private hjem åbent for alle, der ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close