19-09-2018 03:45:05

Din karklud forurener ikke vandet med mikroplast

Ingeniøren: Vandmiljøet bliver kun forurenet forsvindende lidt af mikroplast fra din karklud eller fleecetrøje. Det fastslår en ny undersøgelse. Rensningsanlægget opfanger nemlig mikroplasten.
16. mar. 2017 Af Katja Isabel Romme Simonsen
<p>Karkluden forurener ikke med mikroplast, som vi hidtil har troet. Rensningsanlæggene opfanger nemlig mikroplasten. </p>

Karkluden forurener ikke med mikroplast, som vi hidtil har troet. Rensningsanlæggene opfanger nemlig mikroplasten. 

Det er en myte, at karklude og andre kunstmaterialer, som fx fleecetrøjer, forurener vores vandmiljø. Det skriver Ingeniøren på baggrund af en ny undersøgelse foretaget af Aalborg Universitet og vandfirmaet Krüger for Miljøstyrelsen.

Undersøgelsen viser, at vores rensningsanlæg opfanger 99,7 % af den mikroplast, der bliver ledt ud med spildevandet fra fx vaskemaskinen.

”Nogle forestiller sig, at vi svømmer i mikroplast. Det gør vi altså ikke. Vores renseanlæg er virkelig effektive over for mikroplast, selv om de aldrig har været konstrueret til at fjerne det” siger professor Jes Vollersen fra Aalborg Universitet til Ingeniøren. Han er en af dem, der har været med til at gennemføre målingerne.

Det er altså ikke mikroplast i spildevandet, som forurener, men derimod det mikroplast der bliver opsamlet af regnvandet fra blandt andet bildæk, som er den største synder til udledning af mikroplast.

Ifølge Jes Vollersen kan mikroplast dog stadig være et miljøproblem.

”Når det gælder luftbårne partikler, måler man typisk store partikler i vægt, men tæller små. Teorien er derfor, at de ultrafine partikler kan være mere skadelige, fordi de trænger dybere ind i vævet. Samme princip gør sig muligvis gældende for mikroplast i vand, som kan være potentielt skadeligt,” siger han.

Du kan læse mere om, hvad undersøgelsen viser i forhold til indholdet af mikroplast i restslammet fra renseanlæggene, som bliver brugt til gødning i landbruget, på Ingeniøren. 

Hvor kommer mikroplast fra?
Hvor kommer mikroplast fra?

Hvert år ender der mellem 4 til 12 millioner tons plastik i havet. En andel af dette stammer fra mikroplast, men hvor kommer mikroplasten fra?

Læs mere
Mikroplast forurener - men hvordan og hvor meget?
Mikroplast forurener - men hvordan og hvor meget?

Mikroplast og andre syntetiske materialer findes overalt på land og i vandmiljøet. Vi ved, at det er et miljøproblem, men hvor stort er det? Vi har samlet fem links, der gør dig klogere på, hvor d ...

Læs mere
Forskere i vildrede: Vi aner ikke, om mikroplast i havene skader os
Forskere i vildrede: Vi aner ikke, om mikroplast i havene skader os

Mikroplast: Hvert år ender der mellem 4 og 12 millioner tons plastik i havet. Der er bred enighed om, at det er et problem, men forskerne ved reelt ikke, hvad det betyder for dyr og mennesker.

Læs mere
Plastikemballage skal redesignes fundamentalt, hvis vi skal undgå problemer med mikroplast i havet
Plastikemballage skal redesignes fundamentalt, hvis vi skal undgå problemer med mikroplast i havet

Mikroplast: Der er brug for store ændringer i plastikindustrien. Bliver hele plastikemballage-kredsløbet ikke totalt redesignet vil næsten en tredjedel aldrig kunne genanvendes, viser ny rapport.

Læs mere

Deltag i debatten

Nyheder og arrangementer

Nyeste energi- og miljøjob

luk
close