11-12-2018 08:39:08

Din smartphone dræner din hjerne – selv hvis den bare ligger der

Hvis du er blevet afhængig af din smartphone, er det som at høre dit eget navn blive råbt igen og igen hele dagen lang. Nyt amerikansk studie udstiller vores mobilafhængighed
10. aug. 2017 Af Morten Scriver Andersen - Journalist
Din smartphone dræner din hjerne – selv hvis den bare ligger der

Du kender det.  

Du sidder og drikker en kop kaffe med din gode ven, som du ikke har set i lang tid. Mobilen ligger trygt i lommen, og du har lovet dig selv ikke at tjekke den. Snakken går, men din hjerne drejer ufrivilligt ind på tanker, om du nu har fået et like, en email eller en sms. Så snart din ven går på toilettet, bryder du dit løfte til dig selv. 

En smartphone har nemlig nok magt over dig til konstant at indtage sin priviligerede plads i din opmærksomheds begrænsede kapacitet. Det viser et nyt studie fra University of Chicago, der er resultatet af psykologiske tests på 500 bachelorstuderende, der blev bedt om at følge undervisningen med mobil enten liggende i tasken, i lommen eller helt uden for lokalet.  

Her viser det sig, at selvom de studerende var i stand til at undgå at tjekke deres smartphone, så er den blotte tilstedeværelse af telefonerne nok til at reducere evne til at følge med i undervisningen, selv hvis de ligger lydløse i en taske. De testpersoner, der blev bedt om at efterlade deres smartphone helt uden for lokalet, klarede sig bedst.

Som at høre sit navn råbt igen og igen 

En af forfatterne bag studiet sammenligner over for Huffington Post den opmærksomhed, vi giver vores smartphones med, når vi hører vores navn. Det er noget af det bedste, vi ved. 

"Vi har begrænsede opmærksomhedsressourcer, og vi bruger nogle af dem til at pege disse ressourcer i den rigtige retning. For det meste er forskellige ting vigtige i forskellige sammenhænge, men nogle ting - såsom dit navn  har en meget fremtrædende status," siger Adrian Ward, der er psykolog og forsker i forbrugeres måde at træffe beslutninger . 

"Det, der er med smartphones, er, at den  samme måde hele tiden er relevant, og den får en fremtrædende plads i dit opmærksomhedsrum. Det er ikke standard for andre ting. I en situation, hvor du laver noget andet end fx at bruge dit navn, er der en ret god chance for, at lige meget hvad din telefon præsenterer for dig, er det mere relevant, end hvad du ellers har gang i" siger Ward. 

Læge: SLUK din smartphone 

Den danske læge og iværksætter Imran Rashid har lignende iagttagelser. Han har skrevet bogen SLUK som et opråb mod vores stigende trang til at lade smartphones indtage en betragtelig del af vores opmærksomhedsrum.  

Ifølge Imran Rashid skal vi tage teknologien tilbage. Vi skal i højere grad spørge os selv, hvordan vi gerne vil indrette vores samfund, hvilke værdier, det skal bygge på, og første derefter skal vi se, hvordan teknologien kan hjælpe os med det. 

Smartphonen startede som et godt værktøj, men har med årene udviklet sig til en kommerciel slagplads, hvor virksomheder har tjent penge på at gøre det til en slags spilleautomat, som Rashid forklarer det i Ingeniørforeningens nye teknologipodcast Techtopia. 

"Hvis du går rundt med en spilleautomat i lommen, som kan belønne dig hver 6. minut, jamen så risikerer du jo netop at udvikle ludomani. Og hvis du giver mennesker nogle digitale rammer, hvor de kan blive belønnet for at fortsætte med at vælge det digitale til, så risikerer du også, at virkeligheden taber," siger han. 

Hør hele Techtopia-udsendelsen om iPhonens enorme indflydelse på menneskers adfærd gennem de seneste 10 år, hvor appen Hold, der udnytter gamification til at få folk til at give mobilen mindre opmærksomhed, også diskuteres. 

Iphonen har forstyrret os i 10 år, skal vi gøre noget ved det?
Iphonen har forstyrret os i 10 år, skal vi gøre noget ved det?

Techtopia: IPhonen startede ud som et fantastisk værktøj, men store kommercielle kræfter har overtaget den i kampen om vores opmærksomhed. Sluk, siger læge, og en app kan hjælpe dig.

Læs mere
Techtopia #3: iPhone fylder 10 år - SLUK den nu!
Techtopia #3: iPhone fylder 10 år - SLUK den nu!

Podcast: Den har brummet og forstyrret i din lomme i 10 år. Har den også lavet om på din hjerne og ødelagt din koncentrationsevne? Det mener den nye SLUK-bevægelse. Vært: Henrik Føhns.

Læs mere
Din smartphone skal gøre dig sundere end nogensinde før
Din smartphone skal gøre dig sundere end nogensinde før

Smartphones muligheder er mange, men nu skal din smartphone også gøre dig sundere end nogensinde før ved at fungere som din personlige "læge".

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close