24-05-2018 23:05:31

Disse to spørgsmål skal du huske at stille, når du får afslag på en jobansøgning

Har du gjort dig seriøse anstrengelser i forbindelse med at søge et job, har du også ret til at stille et par spørgsmål til arbejdsgiveren. Læs her, hvad du skal spørge om, og hvorfor du aldrig skal stille spørgsmålet "Hvorfor fik jeg ikke jobbet?"
6. jan. 2017 Af IDA Learning

Bevar din markedsværdi

Husk at holde dine kompetencer ved lige. Når du efteruddanner dig, øger du din markedsværdi på arbejdsmarkedet - både for dig selv, for kollegerne og for virksomheden.

Se IDAs kurser

Uanset om du bliver skilt fra som den sidste eller aldrig blev inviteret til jobsamtalen, bliver du sikkert ærgerlig, når arbejdsgiveren vender tilbage på mail eller i telefonen for at fortælle dig, at jobbet gik til en anden.

Ifølge konsulenthuset Ballisagers Rekrutteringsanalyse fra 2012 er det over 90 procent af de alle ansøgere, der har fået afslag, der aldrig ringer for at få feedback, og det er ærgerligt, mener karriererådgiver Morten Esmann fra ingeniørforeningen IDA.

»Du skal jo videre i din jobsøgning, og derfor er det godt at få feedback fra dine seneste bestræbelser på at lande et nyt job«, siger han.

Det dårlige spørgsmål alle stiller

Det spørgsmål, som de fleste tænker på at stille er Hvorfor fik jeg ikke jobbet, men det er rundt regnet det dårligste spørgsmål, du kan stille, lyder det fra Morten Esmann.

»Du får ikke noget brugbart med dig. Arbejdsgiveren vil sikkert sige noget i retning af, at du klarede dig godt, men at de valgte en kandidat, der var bedre kvalificeret til lige præcis den stilling, der var slået op. Og det svar kan du ikke bruge til noget som helst,« siger han.

De to gode spørgsmål

Har du været til samtale, skal du stille disse to spørgsmål, mener karriererådgiveren:

  1. Hvad lagde I vægt på, da I valgte jeres kandidat?
    Det spørgsmål kan give dig konkrete viden om, hvilke kvalifikationer der er vigtige (i hvert fald for den arbejdsgiver), og du kan vurdere om, det er kvalifikationer, du reelt besidder, eller som du eventuelt skal arbejde for at tilegne dig.
  2. Du har mødt mig til en samtale. Kan du give mig et godt konkret råd til, hvordan jeg kan gøre det bedre næste gang?
    Det personlige indtryk er vigtigt for at få jobbet, og derfor er det nyttig viden, hvis du kan få arbejdsgiveren til at give dig konstruktiv feedback på din optræden til samtalen.

Fik du solgt dig selv godt nok?

Har du ikke været til samtale, men føler, at du var reelt kvalificeret, så kan du også overveje at ringe til arbejdsgiveren for feedback. Du skal blot ikke vente, at tilbagemeldingen er særligt grundig, lyder det fra Morten Esmann.

Måske kan du dog få nogle svar, der kan hjælpe dig til at forstå, om du har misforstået jobopslaget, og om de kiggede efter andre kvalifikationer, end du troede.

»Har du forstået opslaget og er alligevel blevet vraget inden samtalerne, kan du for eksempel spørge til indholdet af din ansøgning, så du kan forstå, hvordan din ansøgning virker på andre, siden du ikke fik en samtale. Kan der for eksempel være områder, du ikke fremhæver stærkt nok,« siger karriererådgiveren.

Jobsamtale: 5 råd til din forberedelse
Jobsamtale: 5 råd til din forberedelse

Når du bliver indkaldt til jobsamtale, er virksomheden interesseret i netop dig som mulig kandidat til jobbet. Derfor er det vigtigt, at du er godt forberedt, så du kan overbevise virksomhedens me ...

Læs mere
Gode råd til jobsamtalens svære spørgsmål
Gode råd til jobsamtalens svære spørgsmål

Din ansøgning har båret frugt, nu gælder det om at forberede sig på jobsamtalen.

Læs mere
Kom til orde: 5 gode råd til den introverte
Kom til orde: 5 gode råd til den introverte

Som introvert kan det være svært at komme til orde, både privat og i faglige sammenhænge, navnligt i nye omgivelser. Karriererådgiver hos IDA, Kenneth Carstensen, giver dig sine bedste råd til at ...

Læs mere
Giv dit CV slagkraft
Giv dit CV slagkraft

Dit CV skal være målrettet og have slagkraft. Virksomheder bruger få minutter på at sortere jobansøgninger - derfor er det vigtigt med et gennemarbejdet CV. Det hjælper CV-assistenten med gennem r ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close