11-12-2018 08:27:09

Drone start-up Sky-Watch: Helt fantastisk, at det lykkedes

Danske Sky-Watch tog springet ud i iværksætter-verdenen uden så meget som en markedsanalyse. Og det var nok meget godt, mener drone-firmaet i dag.
2. maj. 2016 Af Magnus Boye
Drone start-up Sky-Watch: Helt fantastisk, at det lykkedes

Sky-Watch greb iværksætteriet baglæns an, og nørdede drone-teknologi langt før der blev tænkt i businesscases. Og det blev måske vejen til en nu seks år gammel dronevirksomhed, som du kan møde til dette års Nordic Drone Games i Odense den 1. juni. IDA Universe har spurgt administrerende direktør Henrik Bendixen om fremtiden og kampene undervejs.  

- Det startede med ideen om - og troen på - at droner kan blive fremtidens teknologi, forklarer han.

Folkekirkens Nødhjælp afholdte en teknologi-challenge, hvor man ledte efter løsninger til for eksempel at kortlægge mine-områder. Og det ansporede en lille gruppe fra Aalborg Universitet til at tage udfordringen op.

- Så blev Sky-Watch etableret i 2009. Det har været en rejse, hvor vi kommer længere ind i feltet og forsøger at løse nogle meget komplekse udfordringer.

I dag laver Sky-Watch droner til militær og politi samt NGO'er. Helt fra bunden. 

- Man skal huske, at droner er både software og hardware og discipliner som aerodynamik. Det er et meget bredt teknologisk spektrum, man skal mestre. Hvis man ser tilbage i dag, så er det helt fantastisk, at det lykkedes, og vi kom hertil, hvor vi er nu.

Hvorfor siger du det?

- Vi kastede os ud i at lave den her teknologi, fordi man kunne - og ikke fordi man skulle. De fleste ville nok starte med at lave en professionel business case - kortlægge markedet, kunderne, konkurrenterne og de muligheder, der eksisterer. Sky-Watch gjorde det omvendt, fordi der var nogen, som troede på det. Det er også et område, hvor kompleksitet i lovgivning er meget styrende, og noget vi har lært hen af vejen. Det var ikke med i analysen fra starten.

- Havde man valgt den traditionelle måde, var man måske kommet frem til, at der er for lang vej hjem. Så havde man overvejet tingene mere grundigt. Men hvis ikke vi havde gjort det bagvendt, var vi måske aldrig kommet i gang. 

Hvad er den største udfordring ved at lykkedes med et startup som jeres?

- Det her er ikke bare noget, man starter i sin garage -  det kræver mange penge. Vi har hele tiden været afhængige af løbende funding runder for at komme til næste skridt. Det er en proces, der kræver en god styring og klare målsætninger - eller delmålsætninger. Hver gang har vi tænkt, hvis vi kan kommer hertil, så har vi bevist det igen. Det værste, der kan ske, er, at, man kommer til at stå stille i for lange perioder. Så taber man den teknologiske hastighed og agilitet.

- Jeg vil have store tvivl om, hvor mange magter at gå gennem den proces nu, hvor markedet er mere modnet og der er kommet flere spiller fra udlandet. Dem, der udvikler og producerer droner, sidder ikke stiller, men kører hele tiden på med det nyeste teknologi.

Hvordan skal nye drone-virksomheder gribe markedet an?

- Der flyver tusindvis af private hobbydroner rundt i hele verden. Det marked er domineret af kinesiske producenter, og vi vurderer ikke, at vi har de store muligheder for at opererer der. I stedet har vi en plads, når det kommer til mere krævende systemer, som for eksempel skal integrere med brugernes bagvedliggende datasystemer - på sikker vis. På nuværende tidspunkt har jeg svært ved at se flere danske virksomheder bygge droner fra bunden, som vi gør. Men en drone er jo alt fra embedded software, hardware og sensorer. Jeg forestiller mig, at vi vil se flere virksomheder specialisere sig i en enkelt del af teknologien.

Hvad er næste skridt for Sky-Watch?

- Vi står overfor en større diskussion om lovgivningen om brug af droner i professionel eller kommerciel sammenhæng for eksempel i landbrug eller politi. Det er stadig meget afhængig af luftfartslovgivningen, hvor man må flyve og ikke flyve. Derfor ligger der også meget arbejde i at forudsige, hvor loven går hen af, så man kan udvikle droner, som overholder loven. Lovgivningsmæssigt står vi overfor en åbning, og det bliver spændende at se, hvor meget der vil ændre sig. 

Sky-watch uddeler Sky-Watch Labs Award 2016 på Nordic Drone Games 2016, og du kan nå at pitche din ide og vinde 1000 Euro

Nordic Drone Games
Nordic Drone Games

COME DRONE WITH US! Den 1. juni 2016 blev der afholdt Nordic Drone Games 2016 i Odense. Det var 6 timer med droner, spændende demonstrationer, inspirerende talere og vilde konkurrencer for alle d ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close