18-10-2018 22:27:40

Droner skal hjælpe med at finde landminer

Landminer: Droner bliver nu en del af kampen mod verdens mere end 100 millioner landminer. Teknikken blev testet i sidste uge på Manchester Uniteds stadion, Old Trafford.
15. apr. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Droner skal hjælpe med at finde landminer

FN anslår, at mellem 15- og 20.000 mennesker hvert år bliver slået ihjel af landminer verden over. Især børn og kvinder bliver ramt, og foruden det store antal døde mister mange tusinde arme og ben på grund af landminer. Alene i Cambodia lever mere end 40.000 mennesker med amputationer på grund af landminer.

Der har gennem tiden været flere bud på, hvordan vi effektivt fjerner landminer. Forskere har tidligere foreslået alt fra kæmperotter der kunne opspore landminer, støvler der advarer mod landminer, og et dansk planteprojekt var for år tilbage tæt på at have en spændende løsning.
Men ingen af teknologierne er for alvor blevet en game changer, og det er anslået, at vi med de teknologier, vi kender i dag, kommer til at bruge 1000 år på at få de sidste landminer væk.

Miner ændrer plantefloraen

Nu bliver droner bragt i spil som en del af løsningen. Forskere på University of Bristol arbejder på at gøre kommercielt tilgængelige droner til effektive minespottere. Ved at flyve over potentielle minefelter kan dronerne producere højopløselige kort, der angiver, hvor der er størst risiko eller chance for at finde miner. Dronerne skal udnytte infrarød teknologi og at plantefloraen ændrer sig, når der er miner i nærheden.

“Kemikalier i landminer siver ud, og de bliver ofte optaget af planter og forårsager på den måde abnormiteter. Kigger du efter disse ændringer kan det være en måde at opdage landminer,” siger doktor John Day fra Interface Analysis Centre in Bristol’s School of Physics til University of Bristols hjemmeside og fortsætter.

"Infrarødt lys kan også hjælpe med at finde menneskeskabte genstande på overfladen af et minefelt, fordi de ikke giver et infrarødt genskær. Ikke-ekspoderede eller camouflerede miner kan være svære at spotte, men infrarødt lys kan gøre dem synlige i græsset. Droner, der tager infrarøde billeder af områder mistænkt for at rumme mange miner kan være en hurtig og sikker måde at vurdere, om et område er farligt”.

Projektet blev sat i gang i januar og slutter om to år. Se BBC’s indslag om test af droner til at finde landminer på Manchester Uniteds stadion Old Trafford.

Nordic Drone Games
Nordic Drone Games

COME DRONE WITH US! Den 1. juni 2016 blev der afholdt Nordic Drone Games 2016 i Odense. Det var 6 timer med droner, spændende demonstrationer, inspirerende talere og vilde konkurrencer for alle d ...

Læs mere

Kan droner være en game-changer i kampen mod landminer - eller har du set andre teknologier, der kan styrke kampen mod miner?

luk
close