18-10-2018 22:30:45

Droner til undsætning: Flyvende robotter skal kortlægge verden

Droner med kamera og laser kan registrere, måle og analysere verden omkring sig. IDA Universe undersøger de de flyvende robotters potentiale til at bistå alt fra nødhjælpsarbejdere til landmænd.
30. mar. 2016 Af Magnus Boye

En mindre drone, et digitalt kamera og omkring 2000 billeder. Mere skulle der ikke til for at skabe en tro digital kopi af Rio de Janeiros ikoniske Jesus-statue. En virtuel version af kristus-skulpturen, der er præcis helt ned til detaljer på to centimeter.

Skulpturen, der tog over ni år at bygge, tog ifølge MIT få timer at fotografere fra top til fod - og dermed gemme en digital statue til brug under fremtidige restaureringer. Øvelsen illustrerer det enorme potentiale, droner medfører i form af billig og præcis kortlægning af verden.

Modsat traditionel indsamling af for eksempel højdedata kræver teknikken ikke flyvemaskiner med dyrt udstyr, som dem der har lagt grund til 3D-effekten i Apple Maps. I stedet kan droner med et almindeligt kamera løse mindre projekter og daglige udfordringer i brancher som byggeri, landbrug og sågar katastrofehjælp.

Crowdsourcet dataanalyse

Når det kommer til komplette 3D-modeller kan software fra for eksempel Schweiziske Pix4D bruges til at sammenstykke et samlet billede. Softwaren kan tage billedmateriale fra en drone og gennem såkaldt fotogrammetri udregne højdeforskelle ved at analysere på billeder af for eksempel en bygning taget fra luften i flere forskellige vinkler.

Resultatet er præcise computermodeller af det område, der undersøges - som for eksempel en skotsk højderyg i forbindelse med et vindmølleprojekt. Et andet projekt udregnede ud fra dronebillederne præcise mål til isolering af gamle bygninger. Andre har - som organisationen Micromappers - brugt droner til at identificere, hvor bygninger var ødelagte efter naturkatastrofer, fortæller Kjeld Jensen, der er assisterende professor ved Syddansk Universitet.  

- Gennem en app gjorde de billederne tilgængelig for mange mennesker og fik på den måde crowdsourcet en billedanalyse, der kunne vurdere, hvor ødelagte husene var, forklarer Kjeld Jensen og fortsætter:

- Hele den tanke er jeg rimelig solgt på. Projekter som OpenStreetMap har vist, at folk er villige til at bidrage med den her form for crowdsourcing, siger han.

Droner med deep learning ombord

På Syddansk Universitet har man taget konsekvensen af de autonome robotters indtog og oprettet SDU Dronecenter. Her sidder der blandt andet folk, der på fuld tid forsker i computer vision, der skal lade drone-kameraer blive bedre til at analysere virkeligheden foran linsen.

På sigt kan forskerne forsøge at inddrage deep learning-teknologi, som for eksempel lægger til grund for den type software, der kan genkende ansigter og sågar registrere deres humør.

- For det er ikke bare et spørgsmål om at indsamle alle de her data, fastslår Kjeld Jensen

- De skal også analyseres, så vi kan få brugbar viden ud af dataene, siger han til IDA Universe.

Med den slags teknologi om bord på en drone, kan robotterne blive bedre til selv at analysere, hvad der foregår på de billeder de opsnapper.

- Det kan for eksempel være droner, der kan kende forskel på ukrudt og afgrøder, forklarer Kjeld Jensen.

Dansk testbane kalibrerer droner

Før droner kan levere den form for præcision skal man dog være sikker på, at deres basale målinger fungere efter bogen.

Til det formål har industrinetværket UAS Denmark etableret et testcenter ved Odense lufthavn, hvor luftrummet er godkendt til droneflyverier. Testbanen rummer blandt andet et lille hus og en model af en bil. Men vigtigst af alt, så kommer banen med en komplet, præcis og officiel 3D-model.

Det betyder, at enhver kan afprøve sit droneudstyr på banen og sammenligne resultatet med de officielle målinger, der tæller en datasky betående af 1.429.642.311 datapunkter.  På den måde kan man finde områder, hvor dronen eller måleudstyret har problemer.

Droner skal reagere på input

Når droner i fremtiden kan håndtere komplekse datainput, bliver næste skridt at få dem til at reagere på verden omkring sig.

- Hvis en drone i landbruget opdager et område med højt ukrudtstryk skal den selv finde ud af at flyve nærmere og tage mere detaljerede billeder for at artsbestemme ukrudtet. Eller hvis en drone i søværnet til havs opdager en person i vandet, skal den være i stand til at positionere sig over personen og deponere en redningskrans, fortæller Kjeld Jensen.

På den måde kan dronerne gå fra at indsamle og analysere data, til at respondere på data med den nødvendige handling.  

- Når dronerne på den måde kan reagere på omverden, så bliver det en rigtig spændende teknologi, fastslår Kjeld Jensen.     

Nordic Drone Games
Nordic Drone Games

COME DRONE WITH US! Den 1. juni 2016 blev der afholdt Nordic Drone Games 2016 i Odense. Det var 6 timer med droner, spændende demonstrationer, inspirerende talere og vilde konkurrencer for alle d ...

Læs mere
Video: Det kan du opleve til Nordic Drone Games
Video: Det kan du opleve til Nordic Drone Games

Til Nordic Drone Games i Odense d. 1 juni kan du opleve droner på tæt hold. Du kan blandt andet høre eksperter fortælle om brugen af droner og deres potentiale. Se videoerne nedenunder og hør, hva ...

Læs mere
Køb din første drone
Køb din første drone

Du kan lave luftoptagelser i HD for omkring 500 kroner. Lær at købe en drone og styr uden om faldgruberne.

Læs mere
Hvad kan droner bruges til?
Hvad kan droner bruges til?

Droneteknologien udvikler sig hastigt og giver stadig nye og flere muligheder. Droner kan blandt andet bruges til at måle havdybde og til at overvåge trafikken. Bliv klogere på dronerne og læs, hv ...

Læs mere
Hvad sker der, når dronerne sættes fri?

I Folketinget er en ny, mere lempelig dronelov på vej, og på SDU forsker man i, hvordan 'blinde' droner kan sættes fri. Vi ser på dronernes fremtid i erhvervslivet.

Læs mere
Machine Learning
Machine Learning

Få emner er så hypede i disse år som machine learning og kunstig intelligens. Potentialet er enormt, og derfor har giganter som Apple, Microsoft, Amazon, IBM og Intel heller ingen skrupler ved at ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close