27-05-2018 13:39:45

Ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland. Vært: Henrik Føhns.

Dronevindmøller skal sætte strøm til en hel landsby

Techtopia: Den danske startup KiteX arbejder på at lave en vindmølle uden stamme, der svæver frit i luften og genererer vindenergi nok til en hel landsby
29. aug. 2017 Af Morten Scriver Andersen - Journalist
<p><em>Den nuværende prototype på KiteX's vindmøller er 1,5 meter, men planen er, at den skal være 5,5 meter og generere nok energi til en mindre landsby. Foto, KiteX</em></p>

Den nuværende prototype på KiteX's vindmøller er 1,5 meter, men planen er, at den skal være 5,5 meter og generere nok energi til en mindre landsby. Foto, KiteX

Flyvende dronevindmøller, nordisk laser, chatbots og meget mere. 

Det syder og bobler i det danske techstartupmiljø, der siden 2013 har haft sit eget topmøde, Tech BBQ. Tech BBQ er vokset til meget mere end en uskyldig sommerkomsammen, og arrangementet spreder sig over to dage. Sidste år måtte man melde udsolgt med 2.200 deltagere herunder store udenlandske kapitalfonde, og igen i år ser det ud til at blive en dundrende succes, når Øksnehallen slår dørene op 5.-6. september. 

Under overskriften Tech Talent vender man i år jobsøgningsprocessen på hovedet og byder 20 spændende startups på scenen, som hver får 5 minutter til at pitche deres virksomhed og de stillinger, de søger at få besat. 

Ingeniørforeningens teknologipodcast Techtopia har hevet fat i 3 af Tech-talenterne: Norlase, Botsupply og KiteX ikke at forveksle med Elon Musks ambitiøse rumfartsvirksomhed SpaceX. 

KiteX består af tre danske vindmølleentusiaster, der på et kontor ikke større end et kollegieværelse i Founders House på Amager, udvikler en vindmølle, der kan tappe vindenergi nok til en mindre landsby, hvor gængse 100-meter høje vindmøller ikke kan komme til.

Techtopia podcast

Her finder du Techtopia podcast:

Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland.

Bliv medlem af Techtopia Backstage på Facebook.

Vært: Henrik Føhns.

Gode råd om podcast.

Ingeniørforeningen, IDA producerer og udgiver Techtopia i samarbejde med Ingeniøren og partnerne IBM, KMD, DI Digital, MCH Messecenter Herning og IDA Forsikring. Læs mere om partnerne her

Techtopia podcast

"Vi vil gerne lave en vindmølle, der er mere kompakt og kan komme ud til steder, hvor man ikke har mulighed for at sætte vindmøller op i dag. Det kan være mindre øer eller øde områder, hvor du ikke har infrastrukturen til at transportere en vindmølle frem," lyder visionen fra ingeniør og medstifter af KiteX, Andreas Bruun Okholm, over for Techtopia. 

Som et dragefly

Den alternative vindmølle er skåret helt ind til benet. Faktisk er der kun selve vingerne tilbage. Frit svævende 100 meter oppe i luften skal en drageflyver-lignende vindmølle med et vingefang på 5,5 meter levere energi igennem et 300 meter langt kabel, som bliver dens eneste forbindelse til jorden. Den nuværende protype har dog kun et vingefang på 1,5 meter.

"Vi har lavet en form for flyvende vindmølle. Det, der er udfordringen med en traditionel vindmølle, er, at meget af den bare er struktur til at understøtte selve vingen. Det vi har gjort rent teknisk er, at vi har taget hele fundamentet, tårnet og det inderste af vingerne væk, og så har vi bare vingen, der flyver rundt og fanger vindenergi," siger Andreas Bruun Okholm til Tectopia. 

For at få vindmøllen op i luften, stabilisere sig og flyve rundt af sig selv har KiteX udstyret den med 4 små dronemotorer. Derudover består vindmøllen af et kulfiberskelet med skum og plastik uden på vingerne. Efter opsætning vender man dronemotorerne om og bruger dem til at generere energi. 

Nok til en mindre landsby 

Det lyder simpelt, men der ligger stadig et stort arbejde for Andreas Bruun Okholm og resten af KiteX-holdet for at få udviklet den software, som skal automatisere og effektivisere vindmøllen. Som en fugl på jagt efter føde skal den nemlig selv kunne flyve afsted og lande, når der er vind at fange.

"Vi skal have programmeret den computer, der styrer, hvordan vingerne skal justeres, mens den flyver, så den er det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Indtil videre fortæller vi den, når den er færdig, men visionen er helt klart et helt autonomt system, så den selv flyver rundt, når det blæser, og lander, når vinden falder," forklarer Andrea Bruun Okholm over for Tectopia. 

Visionen for Dronevindmøllen er at erstatte nogle af de mange dieselgeneratorer, der belaster miljøet i afsides områder. KiteX vil lave vindmøllen en størrelse større, og lykkes det, vil et sæt af to vindmøller kunne levere 100 kilowatt, hvilket ifølge Andreas Bruun Okholm er nok til et par hundrede huse i Danmark og vil kunne bruges af en farm, et hotel eller en mindre landsby. 

"Næste år håber vi at kunne bygge en større version, som er omkring de 5 meter i vingefang. Det vil egentlig være den størrelse, der skal til for at lave den her 100 kilowatt-vindmølle. Så vil det sikkert gå et år derfra, hvor vi, hvis vi er heldige, hurtige og dygtige, kan lave energi, der kan bruges et sted," siger Andreas Bruun Okholm. 

Du kan høre hele udsendelsen, hvor de to startups, Norlase og Botsupply, også præsenteres på Techtopia.dk eller direkte på iTunes. 

Techtopia #15: Tech-start-ups har brug for din hjerne
Techtopia #15: Tech-start-ups har brug for din hjerne

Podcast: Techbranchen skriger på arbejdskraft. Vi taler med tech-start-ups, som søger nye hjerner.

Læs mere
Techtopia #14: Forstå blockchain - teknologien bag bitcoin
Techtopia #14: Forstå blockchain - teknologien bag bitcoin

Podcast: Blockchain er teknologien bag bitcoin. Den kaldes også fremtidens internet. Techtopia besøger European Blockchain Center på ITU.

Læs mere
Techtopia #13: Forstå bitcoin og den nye bitcoin cash
Techtopia #13: Forstå bitcoin og den nye bitcoin cash

Podcast: Er du forvirret over bitcoins? Og måske endnu mere forvirret over den nye bitcoin cash? Techtopia forklarer det hele på mindre end 20 minutter.

Læs mere
Meld dig ind i IDA Miljø
Meld dig ind i IDA Miljø

Som medlem af IDA Miljø får du rig lejlighed til at holde dig ajour med udviklingen på miljøområdet, og du møder ligesindede med samme faglige interesser som dig selv.

Læs mere
Talere i Startup Corner
Talere i Startup Corner

Følg med her på siden, hvor vi løbende vil præsentere alle de spændende talere på startup scenen.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close