19-10-2018 15:38:57

Ekstroverte er en gave til fællesskabet

Der findes en række fordomme om ekstroverte. Men de er ikke nødvendigvis damptromler, bare fordi de får energi fra den ydre verden. De giver også en masse energi til kolleger og arbejdspladsen, påpeger karrieregiver Kenneth Carstensen i IDA.
Ajourført den 20. feb. 2017 Af IDA Learning
<p>Ekstroverte bliver tit set som selvoptagede damptromler, men det er langt fra hele sandheden, mener karriererådgiver Kenneth Carstensen, der selv er ekstrovert.</p>

Ekstroverte bliver tit set som selvoptagede damptromler, men det er langt fra hele sandheden, mener karriererådgiver Kenneth Carstensen, der selv er ekstrovert.

Bevar motivationen og arbejdsglæden

Tag et kursus i robusthed og få værktøjer til at øge dit gåpåmod, mens du passer på dig selv.

Brug dine styrker og kend dine sårbarheder på arbejdet.

Tilmeld kursus i robusthed

Ekstroverte er en gave til fællesskabet. Der er masser af fordele ved at have ekstroverte i vores samfund. De foretrækker at få energi fra den ydre verden. Uden dem kan demokratiet ikke fungere. De siger deres mening. Speak Up – det er ikke en gætteleg!

Ordene kommer fra karriererådgiver Kenneth Carstensen fra IDA, der er træt af, at mange opfatter ekstroverte som frembrusende damptromler, der ikke tager hensyn til andre end sig selv. Derfor giver han modsvar på fordommene og myterne om ekstroverte.

De stikker næsen mere frem

Ekstroverte kan lide at give deres mening til kende. De stikker næsen frem. På jobbet, derhjemme og i fritiden.

”Det kræver et rigtigt godt netværk, fordi ekstroverte får flere slag, end de mere stille typer, De skal derfor være en anelse mere robuste, fordi de vover lidt mere. De tør stå frem for fællesskabets skyld – og derfor har de også brug for tætte venskaber til at sætte næsen på plads, når de har fået slag,” siger Kenneth Carstensen og afviser, at ekstroverte bare taler for deres egen skyld.

”De siger deres mening for fællesskabets, demokratiets og arbejdspladsens skyld. De søger ikke bare energi i den ydre verden – de giver også god energi til deres omverden. Og ja, de kræver opmærksomhed, men de giver meget tilbage,” fortsætter han.

Al magt til de aktive

Mens de introverte kan have tendens til at sidde og lurepasse og holde deres mening for sig selv – og omkostningsfrit kan brokke sig i krogene, så er ekstroverte mere risikovillige.

”Ekstroverte ytrer sig uden tanke for, om det strategisk kan betale sig eller ej. De er aktive – selvom de ved, at det koster meget at sige deres mening i offentligheden,” siger Kenneth Carstensen, der også vil gøre op mod fordommen om, at ekstroverte er overfladiske.

”Der er for eksempel mange erhvervsledere og politikere, der er ekstroverte – og de er da som hovedregel meget flittige og hurtige til at komme i dybden med mange forskellige emner. De kan ikke kun være overfladiske,” konstaterer han.

Ensidighed er dræbende

Kenneth Carstensen påpeger også, at der er masser af ekstroverte, der har evnen til at lytte til andre, samtidig med, at de giver deres mening til kende.

”Jung har sagt, at ensidighed er destruktivt – og derfor skal kolleger og ledere både sætte pris på de ekstroverte og introverte på arbejdspladsen. For vi når ingen vegne uden gensidig respekt,” siger han.

En fordom om ekstroverte er netop, at de ikke har respekt for andres behov og ønsker. Men de kan på lige fod med introverte både forholde sig til dem selv og til andre.

Myter og fordomme om ekstroverte

  1. De er optaget af sig selv. Tænk på en ekstrovert person, du kender. De foretrækker at rette deres energi udadtil. De er derfor hurtigere til at have fornemmelsen af, hvad der sker på din arbejdsplads. De blander sig i debatten og diskussionerne.
  2. De taler altid uden at tænke – og der er ikke kvalitet i det, de siger. Tænk på en ekstrovert – er det altid vrøvl, der kommer ud af munden på dem? Der er forskel på at smalltalke til et middagsselskab og så den faglige diskussion på jobbet.
  3. De hører kun sig selv – de er elendige til at få andre på banen. Det passer ikke. De retter sig ud mod den virkelighed, de er en del af. De griber netop fat i andre og spørger: Hvad mener du?
  4. De har mange bekendtskaber, men har de evnen til at få dybe venskaber? Ekstroverte har netop brug for dybe venskaber, fordi de stikker næsen frem og derfor får nogle slag undervejs. De har brug for tætte venner, når næsen skal rettes op.
  5. Kender de overhovedet sig selv? De fleste ekstroverte søger i højere grad andre relationer – de føler, at de udvikler sig i mødet med andre mennesker. De sidder ikke fast i en komfortzone, men udfordrer sig selv.
  6. De taler om hvad som helst, selvom de ikke har forstand på det. De dominerer enhver samtale. Nej de kloge ekstroverte har øje for situationen. De har forståelse og modenhed til at vide, hvornår de skal tale, og hvornår de skal lytte.
  7. De trives bedst i storrum. Det er langt fra alle ekstroverte, der trives i storrum. De er så optaget af, hvad andre tænker og taler om, at de ofte helst vil sidde for sig selv, så de kan rette opmærksomheden 100 procent mod opgaven.
  8. De er altid positive. I mange undersøgelser fremgår det, at ekstroverte er mere lykkelige end introverte. Men det skyldes højst sandsynligt, at de oftere tilkendegiver, når de synes noget er fedt, altså er bedre til at udtrykke deres begejstring, end de introverte har for vane.
Kom til orde: 5 gode råd til den introverte
Kom til orde: 5 gode råd til den introverte

Som introvert kan det være svært at komme til orde, både privat og i faglige sammenhænge, navnligt i nye omgivelser. Karriererådgiver hos IDA, Kenneth Carstensen, giver dig sine bedste råd til at ...

Læs mere
Introvert? Sådan bliver du god til at netværke
Introvert? Sådan bliver du god til at netværke

Det er fejlagtigt at tro, at introverte ikke kan være dygtige og strategiske netværkere, siger netværksekspert Susie Lynge fra Netværks Akademiet.

Læs mere
Misforståelser om ekstroverte medarbejdere
Misforståelser om ekstroverte medarbejdere

Der findes mange fejlantagelser om de ekstroverte medarbejdere, og bare fordi man er udadvendt, så betyder det ikke, at arbejdslivet altid er en leg.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close