23-06-2018 23:23:39

Emoji-viden skal gøre os klogere på racisme

Techtopia: Emojis er for alle, og det udnytter man på MIT Media Lab i Boston til at blive klogere på menneskets sprogbrug. Med kunstig intelligens kan man blandt andet blive bedre til at forstå racisme og mobning men og så til at fortælle gyserhistorier
22. nov. 2017 Af Morten Scriver Andersen - Journalist

Føler du dig cool, så brug emojien med solbrillerne. Og har du hjertesorger, så er den med det knuste hjerte oplagt.

Der findes ikke emojis til hele spektret i vores komplicerede følelsesliv, men der er sket meget med de små udtryksfulde billeder, siden sociale medier som Twitter og Facebook lod deres brugere integrerere dem i opslag og chatbeskeder på lige fod med bogstaver. Og vi har taget dem til os. Ifølge en undersøgelse fra sidste år bruger 92 procent af internetbrugerne emojis, og i 2015 kårede Oxford Dictionary emojien, der griner så meget, at tårerne løber ned ad kinderne, til årets ord.

Hos MIT Media Lab udnytter man den stigende brug af emojis til at blive klogere på sproget og særligt dets relation til vores følelser. Den danske studerende Bjarke Felbo, der er er tilknyttet forskningsenheden Scalable Cooperation Research Group, har det seneste år arbejdet med at lære computere at forstå følelser i sprog.

"Der er emojis meget brugbare, for når folk er på sociale medier som Twitter og Facebook, så bruger de ofte emojis til at betegne det følelsesmæssige indhold af det, de skriver. Det gør sig især gældende, hvis det, de skriver, er tvetydigt. Så kan man bruge en positiv emoji eller en hjerte-emoji til at sige, at 'det er det her, jeg mener med min tekst'," forklarer Bjarke Felbo over for IDAs nye teknologipodcast, Techtopia.

Sådan kan vi forstå racisme

Bjarke Felbo og hans kollegaer kører i alt 55 milliarder tweets gennem deres maskine. Det bliver filtreret ned til de 1,2 milliarder tweets, der indeholder en af de 64 mest populære emojis. De enkelte tweets adskilles herefter i emojis og tekst, hvorefter nuancerede algoritmer oplæres i at finde ud af, hvilke emojis, der passer til hvilke tekster. Eller med andre ord, hvilken følelse, der er knyttet til forskellige tekstbeskeder.

"Så lærer den kunstige intelligens noget om menneskelige følelser og menneskeligt sprogbrug generelt. Og det kan vi bruge til at løse en masse andre opgaver, der har interesse. Fx har vi haft meget fokus på racisme," siger Bjarke Felbo og uddyber.

"Der er det meget relevant at have en forståelse generelt for følelsesmæssig sprogbrug. For vi har ikke særlig meget data, hvor det er designeret, at det er racisme. Så kan vi bruge vores algoritme, som vi har trænet på emojis, til faktisk at hjælpe os med at forstå racisme," siger Bjarke Felbo om algoritmen, der er blevet døbt deepmoji.

Kan tilpasses andre opgaver

Techtopia podcast

Her finder du Techtopia podcast:

Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland.

Bliv medlem af Techtopia Backstage på Facebook.

Vært: Henrik Føhns.

Gode råd om podcast.

Ingeniørforeningen, IDA producerer og udgiver Techtopia i samarbejde med Ingeniøren og partnerne IBM, KMD, DI Digital, MCH Messecenter Herning og IDA Forsikring. Læs mere om partnerne her

Techtopia podcast

Det kan være rigeligt svært for os selv at forstå vores medmenneskers brug af sproget. Særligt når det kommer til de i Danmark yndede discipliner, ironi og sarkasme. Men ifølge Bjarke Felbo fanger deepmoji både sarkasme og ironi. For eksempel kan den godt se, at det mere er bitterhed, der er på spil end kærlighed i sætningen "I love how you never reply back".

 "Fordi vi på Twitter har en masse data, hvor folk netop har brugt nogle udtryk, der minder om det her, så kan den lære at forstå, at det her er et sarkastisk negativt udtryk, og så kommer der også nogle negative emojis op," siger Bjarke Felbo til Techtopia.

Algoritmen er bygget op i flere lag. Først bliver hvert ord omsat til en række tal. Så bliver ordet sat i konteksten af de omkringliggende ord, hvorefter algoritmen justerer forståelsen af det enkelte ord på baggrund af den kontekst. Til sidst spytter maskinen en samlet vurdering ud og foreslår, hvilken emoji, der passer til sætningen.

"Det gode ved den her algoritme er, at fordi den er bygget op i de her lag, så kan man genbruge store dele af algoritmen uanset, hvilken opgave vi egentlig er interesseret i at løse rent sprogmæssigt. Så det smarte er, at vi hiver 2300 karakteristika ud af sætningen, som vi så kan bruge på at prædiktere eksempelvis emojis, sarkasme eller racisme," forklarer Bjarke Felbo til Techtopia.

Chatbots og gyserhistorier

Deepmoji-softwaren er allerede lagt ud til fri afbenyttelse, blandt andet til glæde for en startup, der har implementeret den i deres chatbot.

At bruge kunstig intelligens til at forstå menneskets følelser er ikke enestående på Twitter. Opkaldt efter Mary Shelley, forfatteren bag Frankenstein, spreder Twitter-profilen Shelley uhygge, når hun hver time påbegynder en gyserhistorie, som bliver skabt i samspil med Twitter-brugerne.

Det kan du høre mere om i den fulde udsendelse på Techtopia.dk eller direkte via iTunes.

Techtopia 27: Kunstig intelligens lærer sarkasme og at skrive gyserhistorier
Techtopia 27: Kunstig intelligens lærer sarkasme og at skrive gyserhistorier

Podcast: På MIT Media Lab træner de et deep learning netværk til at forstå noget så menneskeligt som sarkasme. Og så har de lavet en kunstig intelligens, der kan skræmme os med uhyggelige historier.

Læs mere
Techtopia 26: Så (u)sikre er partiernes hjemmesider i valgkampen
Techtopia 26: Så (u)sikre er partiernes hjemmesider i valgkampen

Podcast: Sikkerhedseksperten Keld Norman checker de politiske partiers hjemmesider i den kommunale valgkamp. Hvor godt passer de på borgernes metadata? Hvor er hullerne i partiernes sikkerhed?

Læs mere
Techtopia 25: Kan teknologi frelse verden?
Techtopia 25: Kan teknologi frelse verden?

Podcast: Hvordan har vores opfattelse af teknologi forandret sig gennem de sidste 170 år? Måske mindre end vi tror.

Læs mere
Techtopia 24: Spilder du din tid på sociale medier?
Techtopia 24: Spilder du din tid på sociale medier?

Podcast: Få mere ud af den tid du spilder på sociale medier. Det er titlen på og løftet i en ny bog af Trine-Maria Kristensen, der vil have os til at reflektere over, hvad der suger energi og intet udbytte ...

Læs mere
Techtopia 23: Cyberpunkere bygger fremtidens digitale demokrati
Techtopia 23: Cyberpunkere bygger fremtidens digitale demokrati

Podcast: De nye politiske bevægelser, der kom til verden efter finanskrisen, er inspirationen for nye digitale værktøjer, som skal genskabe tilliden til vores politiske system.

Læs mere
Techtopia #17: The Copenhagen Letter, et manifest om mennesker og teknologi
Techtopia #17: The Copenhagen Letter, et manifest om mennesker og teknologi

Podcast: Ugen der gik på Techfestival, hvor fremtiden skulle indrettes. Vi fik et manifest for teknologisamfundet. Der var bøger til fremtidens tech-borgere. Og nye kunstige stemmer til smartphonen skabt a ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close