17-12-2018 06:23:01

Ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland. Vært: Henrik Føhns.

En smart city kører på radioteknologi, ikke wifi

Techtopia: Træer, skraldespande og fjernvarmebrønde kobles på internettet for at gøre hele byer til aktivt handlende organismer. I Aarhus kommune har man som den første dækket alle kvadratmeter med et Internet of Things-netværk.
11. apr. 2018 Af Morten Scriver Andersen - Journalist

Når træerne i Aarhus kalder på mere vand eller ledningerne i fjernvarmebrønde informerer om brud, så foregår det ikke over den wifi-forbindelse, du streamer dine daglige netflix-serier på.

Det er et helt andet ”smalt internet”, der kaldes LoRaWAN (Long Range Wide Area Network), som Internet of Things-enheder kommunikerer igennem. Og sådan skulle det også helst være, forklarer Søren Manicus fra rådgivningsfirmaet Indesmatech til IDAs teknologipodcast Techtopia.

Det vil nemlig være dybt uhensigtsmæssigt, hvis disse små internetkoblede ting var afhængige af strøm og dyrt wifi-net. I stedet er LoRaWAN-netværket baseret på radioteknologien LoRa, der er opfundet af det amerikanske selskab Semtech.

Det har ifølge Søren Manicus den unikke egenskab, at man kan sende ganske små datapakker over lange afstande med et meget lille energiforbrug.

”Det er det, der gør det interessant til det, vi kalder Internet of Things-applikationer. Skal du have en lille enhed, der sidder hjemme på dit køleskab eller din væg og måler temperatur eller noget andet, og det data skal kunne sendes op i skyen, så nytter det ikke noget, at det skal kobles op på det lokale wifi eller kobles til strøm derhjemme. Du skal bare sætte et batteri i, og så fungerer det i de næste mange år,” forklarer han om LoRaWAN-netværket til Techtopia.

Kommunerne overhaler teleselskaberne

Sidste år blev Aarhus den første danske kommune, der dækker samtlige kvadratmeter med LoRaWAN-netværket. Flere kommuner har efterfølgende fulgt efter herunder Ballerup, Frederiksberg og Horsens, som snart forventes at være fulgt ud dækket som i Aarhus.

Techtopia podcast

Her finder du Techtopia podcast:

Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland.

Bliv medlem af Techtopia Backstage på Facebook.

Vært: Henrik Føhns.

Gode råd om podcast.

Ingeniørforeningen, IDA producerer og udgiver Techtopia i samarbejde med Ingeniøren og partnerne AM Hub, MCH Messecenter Herning, Innovation Centre Denmark og IDA Forsikring. Læs mere om partnerne her

Techtopia podcast

”Der har simpelthen vist sig at være for få penge i det her i forhold til, hvad teleudbyderne fandt interessant i deres forretningsmodel. Så det, der er ved at ske, er, at der er en hel masse private selskaber, men også kommuner, som synes, det er interessant at lave de her netværk,” siger Søren Manicus.

Søren Manicus tror på, at LoRaWAN-netværket er landsdækkende inden for 2-3 år, ligesom det er i Finland. Her har et nationalt tv-distributionsselskab sat netværket op i deres tv-master.

1 milliard IoT-enheder på markedet i 2025

En af fordelene ved LoRaWAN-netværket er, at det er en kommunikationsform, som bliver brugt på tværs af de mange IoT-producenter. Det mener Bernt-Olov Hellström fra Semtech, der i sin tid opfandt den teknologi, som netværket bygger på.

“LoRaWAN giver også en standardiseret måde at kommunikere mellem forskellige producenters produkter. Så du kan være sikker på, at dit produkt vil virke i dit netværk, når du køber et LoRaWAN-godkendt produkt,” siger Bernt-Olov Hellström.

”Vi kan se, at der er et behov for 280 millioner enheder i løbet af 2017 og 2018. Det er markedet for IoT. Når vi rammer 2025 er det sandsynligvis 1 milliard enheder på markedet. Det er teoretisk statistik. Det er måske ikke rigtigt, det kunne være både mindre og mere. Men vi er begyndt at se en enorm stigning i LoRaWAN-koblede produkter på markedet,” siger han.

Du kan høre hele udsendelsen, hvor Bernt-Olov Hellström blandt andet går mere i dybden med teknologien på techtopia.dk eller direkte via iTunes.

Techtopia 47: Hvordan fungerer internet of things i en smart city?
Techtopia 47: Hvordan fungerer internet of things i en smart city?

Podcast: Internet of things er rygraden i en smart city. Men hvordan udveksler dimserne data? Det gør de via netværksteknologien LoRaWan. Lær (næsten) alt om den!

Læs mere
Hvad er Internet of Things, og hvad bruger vi det til?
Hvad er Internet of Things, og hvad bruger vi det til?

Internet of Things: Det hele startede med en brødrister, og i starten af 2017 var 8,4 milliarder ting forbundet til internettet. Internet of Things-bevægelsen stormer fortsat fremad, men hvad er det egentlig for noge ...

Læs mere
Lovende radioteknologi åbner nye muligheder for smarte produkter

Den lille men fremadstormende virksomhed Sensohive leverer sensorløsninger til gartnerier, restauranter og byggebranchen, der har behov for at monitorere fugt og temperatur. Vi er ved at teste om ...

Læs mere
De danske byer går forrest i udrulningen af IoT
De danske byer går forrest i udrulningen af IoT

Smart Cities: Der er talt meget om IoT de seneste år, men teknologierne begynder nu at nå et niveau, hvor de giver reel værdi mange steder. Især de danske byer trækker læsset, mens produktionsvirksomhederne end ...

Læs mere
“Vi besidder vigtig viden, der kan gøre telemedicin til en større succes”
“Vi besidder vigtig viden, der kan gøre telemedicin til en større succes”

Tele: Danske Leikr laver IoT-systemer, hvor der ikke er plads til fejl. Den unikke viden om sikker overførsel af data vil den danske virksomhed udnytte til at blive en spiller på markedet for telemedicin.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close