19-11-2018 19:20:32

Energibesparelser for 15 mio. kroner om året på Hvidovre Hospital

Energirenovering: Hvidovre Hospital og Siemens underskrev i 2016 en omfattende aftale, som sikrer hospitalet en energibesparelse på op mod 25 procent om året – vel at mærke uden, at det koster på hospitalets budget.
6. mar. 2017 Af IDA Universe
Energibesparelser for 15 mio. kroner om året på Hvidovre Hospital

'Gratis' energirenovering af 250.000 kvadratmeter hospital. Det lyder næsten for godt til at være sandt. Men det er ikke desto mindre essensen af den endelige aftale, som hospitalsdirektør Anders Agger og Siemens-direktør Jukka Pertola, efter et års arbejde, gav hinanden hånden på i 2016. Gratis skal dog forstås som udgiftsneutral, da besparelserne på energiregningen betaler projektet.

"Vi er meget glade og stolte over aftalen, som vi har indgået med Siemens. Den giver os muligheder for at sikre hospitalet grøn omstilling i et omfang, som vi hverken har budget eller kompetencer til selv at kunne. Projektet gør det muligt at nå rigtig langt med vores miljø-ambitioner inden for kort tid," sagde hospitalsdirektør Anders Agger om underskrivelsen af aftalen. 

Hvordan fungerer det?

Projektet er et såkaldt ESCO-projekt, hvilket betyder, at det er Siemens som foretager forbedringer i hospitalets bygninger og installationer og garanterer en besparelse på energiforbruget. Hospitalet betaler Siemens tilbage med besparelserne på energiregningen over de næste 10 år.

Hvis besparelsen ikke dækker Siemens investering, dækker firmaet selv differencen. Hvis besparelsen bliver større, deler man i perioden den ekstra besparelse mellem hospitalet og Siemens. Og når de 10 år er gået, så kan hospitalet stikke hele besparelsen i lommen og bruge den på kerneområder som for eksempel patientbehandling og forskning.

"Vi er utroligt glade for at være udvalgt til at gennemføre den ambitiøse energirenovering på Hvidovre Hospital. Et centralt element i et bæredygtigt samfund er at begrænse energiforbruget, og her har ESCO projekterne vist sig meget effektive. Det gavner klimaet på CO2 besparelser og opgraderer bygningerne og deres tekniske installationer - og hele investeringen betales hjem via energibesparelsen. Jeg håber, at Hvidovre Hospital vil sætte standarden for mange af de øvrige hospitaler og større bygningskomplekser i Københavns-regionen," sagde direktør i Siemens Jukka Pertola.

Solceller og vindmøller

Specialister fra Siemens har siden starten af 2015, hvor man efter en konkurrence indgik aftalen, gennemgået Hvidovre Hospital fra kælder til kvist for at finde potentielle besparelser på energiforbruget. Siemens har så – i samarbejde med hospitalet – lavet en liste over de projekter, som man vil realisere for at sikre den grønne omstilling og besparelserne på energiregningen.

Det har vist sig, at potentialet faktisk var bedre end først anslået og muligheden for besparelser derfor større. Listen over forslag indeholder blandt andet etablering af jord-energilager og vindmøller, optimering af eksisterende installationer og fornyelse af hele styringsdelen.
Opbevaring af prøver fra undersøgelser og forskningsprojekter er en vigtig opgave på Hvidovre Hospital, men mange -80 °C-frysere var ikke placeret hensigtsmæssigt, og derfor er der nu oprettet en ”fryserpark”, hvor fryserne er samlet ét sted. Der kan fryserne køles med vand på en mere energieffektiv måde, end det blev gjort tidligere (via luft), og på den måde kan strømforbruget halveres for de mange forskningsfrysere.

Derudover er der givet penge til udvidelsen af et af Danmarks største solcelle-anlæg, som leverer CO2-fri elektricitet til hospitalet. Anlægget er ca. 6.000 kvadratmeter stort og producerer et sted mellem 600.000 og 800.000 kilowatttimer om året. Anlægget, der er placeret på taget af hospitalets servicebygning, bliver udvidet med 5972 solcellepaneler i forbindelse med ESCO-projektet. 

Et eksempel til inspiration

Fordi hospitaler er store bygninger i drift døgnet rundt, hele året, som samtidigt benytter sig af meget elektronisk udstyr, er der et stort potentiale i forhold til energirenovering. Og projektet på Hvidovre Hospital er også noget, som der kigges på med interesse:

"I Greater Copenhagen har vi en unik international styrkeposition som foregangsby- og region indenfor grøn omstilling. Denne position skal vi fastholde og udvikle. Blandt andet derfor har vi det ambitiøse mål, at hovedstadsregionen skal være verdens første fossilfri metropolregion i 2050. Ved at udbrede projektet på Hvidovre Hospital til regionens øvrige hospitaler bidrager vi til at indfri målet. Vi vil via ESCO-aftaler investere godt 1 mia. kr. de kommende ti år og derved spare massivt på energiregningen og reducere hospitalernes CO2-udledning med 60 procent," siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).


Deltag i debatten

luk
close