26-05-2018 11:35:00

Er dit drømmejob i en anden landsdel? Lav en SWOT-analyse

Karriererådgiver i IDA Kim Knudsen giver her nogle råd til, hvordan du skal gribe det an, hvis du ser drømmejobbet i den anden ende af landet.
16. dec. 2016 Af IDA Learning
Karriererådgiver i IDA Kim Knudsen påpeger, at du ikke skal lade panikken gribe dig, hvis du opdager, at dit drømmejob ligger i en helt andet landsdel end den, du bor i. Lav en professionel SWOT-analyse og tag en vejovervejet beslutning. Hold hovedet koldt!
Karriererådgiver i IDA Kim Knudsen påpeger, at du ikke skal lade panikken gribe dig, hvis du opdager, at dit drømmejob ligger i en helt andet landsdel end den, du bor i. Lav en professionel SWOT-analyse og tag en vejovervejet beslutning. Hold hovedet koldt!

Ser du drømmejobbet i en helt anden landsdel, er det vigtigt ikke at lade krybdyr-hjernen tage over, fordi den reagerer instinktivt: Skal jeg flygte, kæmpe eller spille død. Derimod skal den rationelle og velovervejede del af hjernen i brug. Der skal laves en SWOT-analyse af styrker, svagheder, muligheder og udfordringer.

”Det kan være et wakeup-call at se det perfekte job i en anden landsdel, end den man er bosiddende i med sin familie og sit netværk. Du må prøve at bruge den rationelle og velovervejede del af hjernen – og opliste alle de positive ting ved at få job i provinsen – eller ved at blive københavner, hvis du bor i provinsen i dag,” siger karriererådgiver i IDA Kim Knudsen.

Ved at nedfælde fordele og ulemper bliver hjernen sat i svingninger, så beslutningen kan blive taget på et godt grundlag. 

Måske den anden side af landet ikke er så slemt

Din SWOT-analyse kan måske vise, at ”det mørke Jylland” eller ”det oversmarte København” slet ikke er så slemt et alternativ. 

”Du skal selvfølgelig også lytte til din mavefornemmelse, men du skal opliste alt det positive ved at flytte fra København til Jylland – eller omvendt. Du kan fx få et hus af en helt andet kaliber og størrelse i Jylland end i København, og det kunne måske være dejligt at få pulsen lidt ned – mens du i København får en masse kultur og muligheder, som du ikke har i provinsen,” forklarer Kim Knudsen.

Tag familien med på råd

Analysen skal indeholde både arbejds-, familie- og privat/fritidslivet. Derfor råder Kim Knudsen til, at familien altid skal med på råd i processen. For uden enighed kan det skabe konflikter – og der kan komme hvad-sagde-jeg-situationer.

”Konflikterne kan gå flere veje. Tager I beslutningen om at flytte landsdel, så kan ægtefællen altid bebrejde det, når noget bliver svært i det nye liv. Men bliver du boende, kan du komme til at bebrejde din modvillige ægtefælle, at I ikke flyttede efter drømmejobbet. Derfor er enighed afgørende, hvis du lever i en familie,” siger han.

Lad ikke følelserne bestemme

Det er selvfølgelig forskelligt, hvad der positivt og negativt for den enkelte. Men for mange er det en stor mundfuld at blive rykket op med rode og skulle til at skabe nye netværk, lære en ny landsdel at kende, vænne sig til en ny virksomhedskultur og skaffe sig nye venner.

”Men det handler også om at se om der faktisk kunne være nogle muligheder i at flytte til en ny landsdel. Ville det være spændende med en ny begyndelse?,” siger Kim Knudsen, der mener, at SWOT-analysens systematiske, strukturerede og analytiske tilgang passer til ingeniører, der helst ikke vil lade følelserne bestemme.

SWOT-analyse af udflytning

Du skal lave to SWOT-analyse – en hvis du flytter og en hvor du bliver, hvor du er.

  • Styrker – oplist alt det positive du kan om det potentielle job i en landsdel/eller ved at blive i den landsdel du allerede bor
  • Svagheder – oplist tilsvarende alle svaghederne
  • Muligheder – hvad kan jobbet i en ny landsdel give dig af muligheder på sigt – og inden for et år eller to? Eller hvad kan det give dig af muligheder at blive i dit nuværende hood på sigt – og inden for et år eller to?
  • Trusler – hvad er der af trusler ved at flytte efter jobbet? Hvad koster det dig? Hvad må du sætte til? Eller hvad er der af trusler ved at blive i dit nuværende landsdel? Hvad koster dig dig? Hvad må du sætte til?

 

Derfor skal du altid ringe på jobopslaget
Derfor skal du altid ringe på jobopslaget

Hvis du stiller de rigtige spørgsmål, starter din jobsamtale nemlig allerede i telefonen. Det mener IDAs karriererådgiver, som også afslører hvilke spørgsmål, du skal stille for at få et forspring.

Læs mere
”Jeg er både stolt og ydmyg over at være ansat i Google”
”Jeg er både stolt og ydmyg over at være ansat i Google”

Anders Thorhauge Sandholm har været ansat i Google siden 2007 og har været med til at udvikle Dart apps, som der hvert år ryger mere end 500 milliarder danske kroner gennem.

Læs mere
Den kurvede karrierevej
Den kurvede karrierevej

Hvis man følger sin mavefornemmelse og fravælger forfremmelse, må man indstille sig på mange spørgsmål fra en undrende omverden. Men det er muligt at vælge et alternativt karrierespor, fortæller p ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close