12-12-2018 15:35:31

Er fremtidens hjul kugleformede?

Fremtidens biler: Bilbranchen gennemgår lidt af en revolution i disse år med elbiler på den korte bane og selvkørende biler lurende i horisonten. Goodyear vil ikke holde sig tilbage, og dækfirmaet har netop løftet sløret for et nyt koncept for hjulet.
8. mar. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør

Hjulet er en af de mest ikoniske opfindelser gennem tiden. På trods af små justeringer, er der sket meget få revolutioner i forhold til grundideen, siden det blev opfundet for mere end 5000 år siden. Nu barsler dæk-giganten Goodyear dog med lidt af en omvæltning: Fremtidens hjul skal være kugleformede.

Indtil videre er Goodyears kugleformede hjul, der har fået navnet Eagle-360, dog kun et koncept. De revolutionerende planer blev vist frem på den store bilmesse, Geneva International Motor Show i sidste uge.

Hjul-konceptet er en del af Goodyears vision for fremtidens selvkørende biler, og tanken er, at der skal være en magnetisk kerne, der forbinder dækket til bilen. Sådan vil firmaet komme omkring den grundlæggende udfordring, et kugleformet hjul vil have; hvordan forbinder man det til bilen? De kugleformede dæk vil gøre bilen i stand til at køre sidelæns, ligesom bilen ikke længere vil skride. Derudover vil dækkene holde længere, fordi det vil rotere og ikke længere kun bliver slidt på slidbanen, og de nye dæk skal have sensorer, der selv registrerer, når belægningen er slidt ned.

Selv om hjulene blot er et koncept, understreger Joseph Zekoski, der er vicepræsident i Goodyear, i en lettere højtflyvende tone, at det er en vigtig del af firmaets innovationsstrategi og vision for smart og sikker transport i fremtiden.

“Dæk vil spille en vigtig rolle, som det primære link til vejen, når bilens fører i mindre grad styrer bilen i fremtiden. Goodyears koncepthjul spiller en dobbeltrolle i den fremtid. Både som en kreativ platform, der skubber grænserne for vanetækning og som testplatform for næste generations teknologier”.

Læs mere om Goodyears koncept her


Har Goodyear fat i noget, eller er det totalt urealistisk?

luk
close