14-12-2018 11:58:35

Er genredigering etisk forsvarligt?  

Video: Genredigeringsværktøjet CRISPR kan både kan behandle og forbygge sygdomme, men er det etiske forsvarligt at anvende genredigering og ændre menneskers DNA?
2. dec. 2016 Af Katja Isabel Romme Simonsen

Genredigeringsværktøjet CRISPR kan både behandle og forebygge sygdomme. Til Konferencen Driving Health Tech 2016 fortalte Daisy Robinton, læge på Hardvard University og PhD i cellebiologi, om sit arbejde med CRISPR, og hvilke etiske overvejelser der er i forhold til genredigering. 

Ved hjælp af CRISPR kan man både mutere, studere og producere nye gener. Noget Daisy Robinton finder både fantastisk og fascinerende.  

”Vi har i forvejen en masse viden om gener, der er relateret til sygdomme, men vi ved ikke, hvordan de påvirker sygdomme. Så hvis vi kan forstå, hvordan gener påvirker om man får en sygdom eller ej, så kan vi blive klogere på, hvordan sygdomme udvikler sig og samtidig forebygge eller behandle dem,” siger hun.

I løbet af de næste 5-10 år vil vi se endnu mere til CRISPR, og det vil have stor betydning for menneskers helbred, men der er også etiske overvejelser at tage i betragtning.

”Der er mange etiske overvejer i forhold til at bruge genredigering, da man kan gøre rigtig mange ting med det. Når det både kan ændre højde, øjenfarve og hudfarve, hvornår er det så etisk forsvarligt at anvende det? Det har en stor indvirkning på menneskelig udvikling, så der mange aspekter at tage i betragtning. Jeg mener selv, at det er i orden at anvende i forhold til forebyggelse og helbredelse af sygdomme som fx blindhed og døvhed, men ikke når det anvendes i forhold til æstetik,” siger Daisy Robinton.

Daisy Robinton: ”Genredigering kan fjerne sygdomme”
Daisy Robinton: ”Genredigering kan fjerne sygdomme”

Driving Health Tech 2016: Genredigering vil i fremtiden gøre det muligt at fjerne sygdomme, inden de overhovedet bliver skabt. Daisy Robinton, PhD i cellebiologi, vil holde oplæg om genredigering og biomedicin til Driving ...

Læs mere
CRISPR vil revolutionere fødevareproduktionen
CRISPR vil revolutionere fødevareproduktionen

Inden for de næste par år vil du du kunne spise CRISPR-ændret korn i din havregryn eller CRISPR-ændret hvede i din pasta. Genteknologien CRISPR er i gang med at revolutionere fødevareproduktionen ...

Læs mere
Crispr: “Før skød vi med spredehagl, nu sigter vi”
Crispr: “Før skød vi med spredehagl, nu sigter vi”

Crispr: Crispr er en fantastisk nyskabelse inden for biotek, fordi man kan lave ændringer i DNA langt hurtigere og billigere, fortæller Bjørn Gunnar Voldborg, Director CHO Cell Line Development.

Læs mere

Deltag i debatten

Sundhedsteknologi - Nyheder og arrangementer

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close