19-09-2018 03:45:01

Er kæmpe batterier baseret på calcium fremtiden?

Batterilagre: Amerikansk forskerhold har opdaget en måde at bruge calcium til at lave stor-skala batterier.
7. apr. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Er kæmpe batterier baseret på calcium fremtiden?

Solceller og vindmøller bliver konstant mere effektive. Derfor er en af de store udfordringer for bæredygtig energi i dag, at vi vi forbruger strøm hele døgnet og ikke kun når solceller og vindanlæg kører. Og derfor er vi afhængige af at finde en billig måde at opbevare strøm, hvis bæredygtig energi skal udgøre en større andel af det samlede energiforbrug.

I USA stiger salget af batterilagre hele tiden, selv om det stadig er en dyr løsning. Tidligere har den amerikanske Professor Donald Sadoway fra MIT været i vælten med sine flydende batterier. I 2011 skrev Ingeniøren om et kæmpestort batteri, som blandt andre Bill Gates så et potentiale i, og Donald Sadoway står også bag en populær Ted Talks fra 2012.

Den type flydende batteri, der blev opfundet af Donald Sadoway for et årti siden er en interessant løsning, som også i en vis udstrækning er ved at blive kommercialiseret af det britiske firma Ambri. Men nu har Donald Sadoway og hans hold fundet en anden måde at skabe de flydende batterier, der vil gøre løsningen mere praktisk og billig. Løsningen er calcium - et billigt og effektivt materiale på grund grund af sin lave elektronegativitet - men også et materiale, der har sine udfordringer.

Opdagelsen er ganske overraskende, fordi calcium har nogle helt grundlæggende problemer i forhold til brug i et batteri. Blandt andet opløses calcium i salt og samtidig har calcium et højt smeltepunkt, som egentlig medfører, at batteriet skulle køre ved 900 grader celsius. Det problem har holdet formået at løse med en magnesium-legering. Og netop den store udfordring har også været en væsentlig motivationsfaktor.

“Calcium var det sværeste stof at få til at fungere i et batteri, men det havde et potentiale på grund af den lave pris på calcium og den høje spænding som en negativ elektrode. Og personligt finder jeg det mest tilfredsstillende at løse de sværeste udfordringer,” siger postdoc Takanari Ouchi, der har været en del af projektet, til Science Daily.

Den nye metode er beskrevet i en artikel i Nature Communication.

Meld dig ind i IDA Energi
Meld dig ind i IDA Energi

Som medlem af IDA Energi får du rig lejlighed til at holde dig ajour med den udviklingen på energiområdet, og du møder ligesindede med samme faglige interesser som dig selv.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close