12-12-2018 04:55:15

Ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland. Vært: Henrik Føhns.

Europæiske tech-startups slår USA

Techtopia: På få år er investeringsniveauet i europæiske tech-startups fordoblet, mens det generelle økosystem er blomstrende. Europa kan matche Kina og USA på området, lyder dommen i ny rapport.
14. dec. 2017 Af Morten Scriver Andersen - Journalist
<p><em>Så stor er den europæiske startup-scene, synes Tom Wehmeier at sige under den finske teknologifestival SLUSH 2017. Foto, Jussi Hellsten</em></p>

Så stor er den europæiske startup-scene, synes Tom Wehmeier at sige under den finske teknologifestival SLUSH 2017. Foto, Jussi Hellsten

Det er normalt Kina og USA, eller rettere Shanghai og Silicon Valley, man drømmer sig til, når talen falder på startup-eventyr i teknologiens verden. Europa har været en sovende kæmpe, men over de senere år, er den ifølge den årlige rapport The State of European Tech 2017 begyndt at røre på sig.

Rapporten er udarbejdet af investorfirmaet Atomico i samarbejde med en række samarbejdspartnere.

”Med den her rapport vil vi gerne kigge nærmere på hvad, der skal til for at bygge et tech-økosystem. Vores mennesker, vores hovedstæder, de fællesskaber, vi bygger, og resten af den bærende infrastruktur. Hvis du kigger på alle disse forskellige indikatorer, så tror vi, at det europæiske tech-økosystem i dag er det sundeste, der nogensinde har været,” siger Tom Wehmeier fra Atomico til IDAs teknologipodcast Techtopia, der møder ham på teknologifestivalen SLUSH i Finland, som er samarbejdspartner på rapporten.

Fordobling af investeringer

Rapporten trækker ikke kun på finansielle data såsom antallet af investeringer, størrelsen af dem eller antallet af opkøb og børsintroduktioner. Det handler også om antallet af tech-meetups i europæiske byer og videnskabelige artikler, der bliver offentliggjort om fx kunstig intelligens. Og det handler, om hvor tech-arbejdskraften bor, hvor mobil den er, og om folk rejser til eller fra Europa for at arbejde med teknologi.

Techtopia podcast

Her finder du Techtopia podcast:

Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland.

Bliv medlem af Techtopia Backstage på Facebook.

Vært: Henrik Føhns.

Gode råd om podcast.

Ingeniørforeningen, IDA producerer og udgiver Techtopia i samarbejde med Ingeniøren og partnerne AM Hub, MCH Messecenter Herning, Innovation Centre Denmark og IDA Forsikring. Læs mere om partnerne her

Techtopia podcast

Kraftcentrene i Europa er Berlin, London og Paris, og mange iværksættere vælger efterhånden at blive hjemme i Europa for at starte op i stedet for at tage til Silicon Valley. Men også mindre byer rundt omkring melder sig på banen, herunder København. Og Ifølge Tom Wehmeier kan Europa godt matche USA og Kina.

”Indtil nu har virkeligheden været, at muligheden for at bygge en forretning omkring idéen ofte ikke har været der. Men vi ser mere og mere, at brikkerne er ved at falde på plads i steder som København, Tallinn og Lissabon for at sikre, at en idé kan skaleres op til en virksomhed, at iværksættere har adgang til alt, de behøver såsom andre talenter, kontorer, kapital, rollemodeller og rådgivere,” siger han.

Alle store byer er med andre ord blevet tech-byer. Bare i og omkring København popper det op med koncentrerede vidensmiljøer som Copenhagen Science City og Lyngby-Taarbæk Vidensby, mens startup hubs skyder op overalt.

De kolde tal viser, at 38 europæiske virksomheder blev børsnoteret i 2017 mod 17 i USA. Og prognoserne peger mod, at der i 2020 vil investeres 19 milliarder dollars i europæiske teknologivirksomheder. Det er næsten dobbelt så meget, som da første udgave af The State of European Tech udkom i 2015.

”Da vi første gang publicerede denne rapport for 2 år siden, fejrede vi den milepæl, at vi nåede 10 milliarder dollars, så vi er kommet et langt stykke i løbet af kort tid,” siger Tom Wehmeier.

Flere børsnoteringer i Europa

Og hvilken teknologi er det så, der batter i Europa?

”En af de ting, vi fangede for første gang i en rapport sidste år, var Europas lovende speciale og viden inde for dybe teknologier, hvilket inkluderer kunstig intelligens, automatiserede køretøjer, blockchain, robotter og meget andet. I 2017 ser vi en fortsættelse af den udvikling. Vi er på vej mod 3,5 milliarder dollars investeret i europæiske, dybe teknologiske virksomheder.”

Han peger på, at der særligt er et stærkt akademisk fokus i områder som kunstig intelligens. Ud af de 100 bedste forskningsinstitutioner inden for kunstig intelligens på globalt plan ligger 32 af dem i Europa, og det er ifølge Tom Wehmeier mere end nogen anden region.

Du kan høre hele udsendelsen på Techtopia.dk eller direkte på iTunes.

»Kina er en black box, som vi er nødt til at åbne«
»Kina er en black box, som vi er nødt til at åbne«

Kina: Kigger du kun mod Silicon Valley, når du prøver at forstå fremtiden, står du med ryggen til udviklingen, mener Kina-kendere. De peger på, at Kina allerede er førende på flere af fremtidens vigtigs ...

Læs mere
Techtopia 30: Europæiske tech start-ups slår USA
Techtopia 30: Europæiske tech start-ups slår USA

Podcast: Festivalen SLUSH i Helsinki handler om at fejre europæisk start-up kultur. Vi kan godt i Europa - næsten helt uafhængigt af USA og Kina, der ellers driver tech-industrien frem.

Læs mere
Techtopia #9: Er Kina det nye Silicon Valley?
Techtopia #9: Er Kina det nye Silicon Valley?

Podcast: Er Kina det nye Silicon Valley? Er det i Kina , at banebrydende ny teknologi møder forretningsideer, som kan forandre verden med en pose risikovillig kapital?

Læs mere
Techtopia #15: Tech-start-ups har brug for din hjerne
Techtopia #15: Tech-start-ups har brug for din hjerne

Podcast: Techbranchen skriger på arbejdskraft. Vi taler med tech-start-ups, som søger nye hjerner.

Læs mere
Blå robotsommerfugle kan vise vejen for Industri 4.0
Blå robotsommerfugle kan vise vejen for Industri 4.0

Techtopia: Den tyske teknologivirksomhed Festo lærer fra naturen, når de eksperimenterer med blå robotsommerfugle på størrelse med måger, robotarme drevet af trykluft og digitale ventiler, der kan programmer ...

Læs mere

Deltag i debatten

Jobfinder - Freelanceopgaver

luk
close