23-09-2018 09:02:16

Europas første 3D-printede hus ligger i København

3D Print: 3D Printhuset opførte i efteråret Europas første 3D-printede bygning. Byggeri ved hjælp af 3D-print er endnu ikke rentabelt, og der mangler flere demonstrationsprojekter, men potentialet er enormt.
19. dec. 2017 Af Rene Pedersen - netværksredaktør

Billederne gik verden rundt, da det russiske firma i februar 3D-printede et lille cirkulært hus. For nok viste videoen, at der stadig er udfordringer i forhold til fx maksimal størrelse, men samtidig var tempoet imponerende, og printteknologien giver også nogle unikke muligheder for formgivning.

Også i Danmark er vi godt med, da 3D Printhuset i efteråret opførte den lille bygning, The BOD (Building on Demand) ved hjælp af printteknologien.

“Det slog os, at der skete rigtig meget uden for Europa, men de konkrete projekter i Europa var meget få, og hvis vi skyndte os, kunne vi nå at 3D-printe den første bygning i Europa. Så det gjorde vi,” fortæller Henrik Lund-Nielsen, der er administrerende direktør i 3D Printhuset.

Man bliver ikke verdensmester første gang

Bygningen er et mindre kontorhotel, som også fungerer som demonstrationsprojekt, der viser, hvad man allerede kan med 3D-print allerede i dag. Henrik Lund-Nielsen beskriver selv Nordhavnsprojektet som et læringsprojekt, der skal se nærmere på de udfordringer, der er ved at basere sit byggeri på 3D-print. Blandt andet handler det om at få materiale- og udstyrsfolkene mere på banen, hvis potentialet for alvor skal udfoldes.

“Man bliver ikke verdensmester til noget, man gør første gang,” siger Henrik Lund-Nielsen og fortsætter.

“I bund og grund er der ikke nogle af projekterne - og der er relativt få i hele verden - som reelt er konkurrencedygtige. Fordi de ikke har den nødvendige erfaring, og de er ikke kommet ud af læringskurven og stordriftfordelskurven, fordi der er bygget så lidt. Men teknologien har vist sit potentiale til at vi kan slå den konventionelle måde at opføre bygninger på”.

Henrik Lund-Nielsen peger på mellemøststaten Dubai som et sted, hvor der kommer til at ske store ting i de kommende år, samt Kina hvor der er mere lempelig lovgivning.

“Men så tror jeg, det bliver Europa, fordi vi har de høje byggeomkostninger og de høje lønning. Hvorimod hvis man kigger på et land som Indien eller Thailand, så kommer det til at tage lang tid,” siger han.

Se hele videoen og hør mere om potentialet i 3D-print i byggeriet.

Driving Design
Driving Design

Join Driving Design and kick off the new design year in style on January 18, 2018. This year we'll dive into new technology and explore how it might help us design better. We'll sprint through ev ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close