21-07-2018 17:26:08

Mandag den 1. oktober afholder IDA igen en aften om efteruddannelse.
Kom og hør om dine muligheder og læg planer for din fremtid! 

Farligt ikke at vedligeholde dine kompetencer

Det er i dine kompetencer, du skal finde trygheden. Ikke i jobbet eller i den virksomhed, du er ansat i. Du skal konstant sørge for at vedligeholde din markedsværdi, siger Kim Knudsen, karriererådgiver i Ingeniørforeningen IDA.
3. okt. 2017 Af IDA Learning
<p>Dit job er den største trussel mod din karriere, advarer Kim Knudsen, og opfordrer til, at du sørger for at vedligeholde dine kompetencer.</p>

Dit job er den største trussel mod din karriere, advarer Kim Knudsen, og opfordrer til, at du sørger for at vedligeholde dine kompetencer.

Bevar din markedsværdi

Husk at holde dine kompetencer ved lige. Når du efteruddanner dig, øger du din markedsværdi på arbejdsmarkedet - både for dig selv, for kollegerne og for virksomheden.

Se IDAs kurser

Højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig baggrund skal konstant sælge deres viden og kompetencer. Derfor er det farligt ikke at vedligeholde kompetencerne – ellers sker der i værste fald det, at du mister dit job, og at der efterfølgende ikke er eneste stillingsopslag, du kan søge på.

”Dit job er din største trussel mod din karriere. Mange har så travlt, at de ikke kigger fremadrettet – og ikke bliver efteruddannet. De håber måske, at deres kompetencer kan holde tiden ud, mens de er på arbejdsmarkedet,” siger karriererådgiver i IDA Kim Knudsen.

Derfor er hans råd til ingeniører og cand.scient.er, at de skal være vilde med det, de beskæftiger sig med, og at det skal give dem mening, da det så bliver en selvfølge at udvikle sig og hele tiden blive endnu dygtigere – endnu mere kompetent. 

Tryghed i dine kompetencer

Det handler om hele tiden at have de rigtige kompetencer – det vil sige efterspurgte kompetencer – og selv være bevidst og afklaret om, hvilke kompetencer, du har.

”Det er i dine kompetencer, du skal finde trygheden. Ikke i jobbet eller i den virksomhed, du er ansat i. Hvis du har lyst eller bliver nødt til at søge et andet job, så skal dine kompetencer være efterspurgte og fremtidssikrede,” siger Kim Knudsen.

Kompetencer forældes nemlig hurtigt. Uddannelseslængden delt med to, så har du levetiden for din uddannelse. Så har uddannelsen taget fem år, så skal du efter to et halv år ud at erhverve nye kompetencer. 

Dyrt? Så prøv uvidenhed

Mange synes, det er svært at sidde overfor chefen og spørge om lov til at blive efteruddannet. Fordi mange virksomheder synes, kompetenceudvikling er dyrt. Her har karriererådgiveren et godt råd til et brugbar modsvar:

”Hvis arbejdsgiveren slår sig i tøjret, når du spørger om efteruddannelse, så sig: ’Hvis du synes kompetenceudvikling er dyrt, så prøv uvidenhed.’ Derudover skal du finde argumenter i virksomhedens behov i forhold til strategierne for fremtiden,” siger Kim Knudsen.

Dog understreger karriererådgiveren, at man har et stort ansvar for at få udviklet sine kompetencer, fordi mange højtuddannede er selvledende – og derfor selv skal kunne sætte navn på kompetencerne.

”Du skal være bevidst om, hvorvidt du også kan bruge dine kompetencer i en anden virksomhed, så du ikke får ”malet” dig op i et hjørne. Virksomheder, der er aktive indenfor efteruddannelse, får i øvrigt mere loyale medarbejdere,” fastslår Kim Knudsen. 

Modstand, så flyt dig!

Dine kompetencer er din værktøjskasse. Hvilke opgaver kan løses med hvilke kompetencer? Du kan bruge MUS-samtalen til at få flere redskaber i værktøjskassen.

”Her skal du spørge, hvad der skal ske fremadrettet i virksomheden og afdelingen – og hvis der er helt lukket land, og du konstaterer, at du ikke udvikler dig, så er du nødt til at flytte dig. Ellers lever du som sagt livet farligt,” påpeger Kim Knudsen.

Er du i et job, hvor du ikke bliver udfordret på dine kompetencer, fordi jobbet er blevet ren rutine, og de andre løber fra dig, så er du nødt til at løbe med.

Mener du det, så betal

De fleste virksomheder arbejder i dag med seriøs kompetenceudvikling af medarbejderne – en kompetenceudvikling, der er strategisk forankret i virksomhedernes nuværende og fremtidige opgaveløsning.

Men for at virksomhederne gerne vil finansiere kompetenceudviklingen, skal de kunne se behovet for den pågældende uddannelse eller kompetenceforløb.

”Så vil du noget helt andet, end det virksomheden vil med dig, så må du vælge selv at betale det. På den måde viser du, at du tager kompetenceudviklingen seriøst,” siger Kim Knudsen.

Den farlige sidemandsoplæring

Kompetenceudvikling er mange ting. Videndeling, sidemandsoplæring, nye arbejdsopgaver og/eller nye måder at organisere på arbejdet på, teambuilding, sparring, coaching, feedback med videre.

Når højtuddannede bliver spurgt, hvad et godt job er, er det blandt andet at virksomheden skal være anerkendt, at jobbet giver mening, og de har mulighed for at udvikle sig fagligt og personligt.

”Vi vil kort sagt have kolleger, der på nogle områder er dygtigere end os, så vi kan udvikle os. Men alligevel vil jeg advare mod, at man udelukkende bliver kompetenceudviklet ved learning by doing. Det er mangelfuldt, hvis der ikke er nogle formelle kurser og efteruddannelser på CV’et,” siger Kim Knudsen.

Så projektlederen med ti års erfaring bør få sig en certificeret projektlederuddannelse, så det bliver lettere at rykke videre til andre virksomheder fremadrettet.

Personlighed og salgsgen

Afklar dine karriereønsker med en karrieresamtale

Brug IDA, når du vil have hjælp til at udforme din egen karriereplan og vælge karriereretning.

Som medlem af IDA har du mulighed for 1 karrieresamtale hvert halve år. 

Book din karrieresamtale

Det er ikke kun de faglige kompetencer, der tæller. De personlige kompetencer er også vigtige i de fleste job. 

”Du bliver indkaldt til samtaler på dine faglige kompetencer, men når du møder op til samtalen, er det de personlige, der tæller. Derfor handler det også om at kende sine personlige styrker og svagheder, så du også kan få udviklet dem,” siger Kim Knudsen.

Når du skal overbevise chefen om dit behov for kompetenceudvikling, så tænk på det som en salgssituation. Chefen skal kunne se fordelene ved dit kompetenceløft. Den effektive opgaveløsning. Fastholdelse af dig. Indfrielse af virksomhedens fremadrettede behov.

Efteruddannelses-messe
Efteruddannelses-messe

Mandag den 1. oktober afholder IDA igen en aften om efteruddannelse. Kom og hør om dine muligheder og læg planer for din fremtid! 

Læs mere
Lønforhandling for introverte
Lønforhandling for introverte

Der er typisk fire barrierer, den introverte møder i lønforhandlingen. Læs her hvordan du overvinder dem.

Læs mere
Sådan planlægger du din karriere
Sådan planlægger du din karriere

Det er en god idé at stoppe op, få snuden ud af plovfuren og overveje med dig selv, hvad et godt job er, lyder rådet fra karriererådgiver Morten Esmann fra Ledelse, Karriere og Kompetence i Ingeni ...

Læs mere
5 gode grunde til at kvitte dit job
5 gode grunde til at kvitte dit job

Der er mange faktorer, der har indflydelse på, hvor tilfreds du er med din jobsituation. Nogle af disse styrer du selv, andre kan du påvirke i samarbejde med chef eller kolleger, mens andre igen e ...

Læs mere
Du mister ikke din faglighed som sælger
Du mister ikke din faglighed som sælger

Mange højtuddannede føler de mister deres faglighed og troværdighed i sælgerrollen. Men faglige budskaber kan godt serveres, så de taler til kundens købsmotiver.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close