21-11-2018 05:36:51

Fem måder kunstig intelligens vil disrupte forskning

AI: Kunstig intelligens har potentiale til at ændre alle spilleregler inden for forskning. Se fem områder, hvor teknologien vil disrupte forskningsverdenen.
5. jul. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør

Udviklingen af den menneskelige hjerne er formentlig den enkeltstående begivenhed, der har haft størst betydning for jordens udvikling. Derfor vil det også være en game changer af de helt store, hvis vi lykkes med at lave kunstig intelligens på niveau med den menneskelige. Ja nogen vil mene, at det ligefrem kan det være den sidste opfindelse, som nogen vil opfinde. For hvis du kan skabe artificial general intelligence, kan systemet opfinde alt, hvad mennesket nogensinde vil kunne opfinde. Og formentlig langt bedre og hurtigere.

Men allerede nu kan kunstig intelligens spille en stor rolle inden for videnskaben. Via deep learning-principper kan kunstig intelligens allerede nu trawle tusindvis af sider og hjælpe med at skabe overblik samt se sammenhænge, som det vil kræve tusindvis af forskere at se. For er der noget, videnskaben har masser af, er det rapporter, videnskabelige skrifter og faglitteratur.
Ifølge World Economic Forum er der publiceret mere end 50 millioner forskningsrapporter, og der kommer mere end en million nye til hvert år.

World Economic Forum har fundet fem projekter, der bruger kunstig intelligens, som på hver deres vis vil være med til disrupte forskningsverdenen.

1: Iris.ai

Iris.ai er et ungt og primært skandinavisk startup. Holdet bag mødte hinanden på Singularity University i sommeren 2015, og i løbet af få måneder gik de igang med at skabe den videnskabelig assistent Iris, der bygger på kunstig intelligens og skal være med til at mappe den tilgængelige forskning. For Iris-teamet handler det om at skabe lige adgang til forskning.

“Vi er frustrerede, fordi vi tror på, at hvis vi bare kunne læse og forstå alle de forskningsdata, som mennesker har skabt - for ikke at nævne kæde dataen sammen - ville vi allerede nu have løsningen på en række presserende problemer,” skriver de i deres manifest.

Den første udgave gik i luften i februar, og du kan selv signe up og være med til at hjælpe med at gøre Iris klogere.

2: Semantic Scholar

Semantic Scholar er en akademisk søgemaskine skabt af Allen Institute for Artificial Intelligence (Instituttet er stiftet af den tidligere Microsoft medstifter Paul Allen). Indtil videre er der udelukkende materiale om computer science, men i løbet af de kommende år, forventer holdet bag at folde en række andre tekniske emner ud.
Fordelen ved Semantic Scholar er, at den benytter kunstig intelligens til at highlighte de vigtigste rapporter og undersøgelser og skabe forbindelser mellem dem.

3: IBM Automated Hypothesis Generation

Ifølge et forskerteam fra IBM er deres system allerede i stand til selv at lave reel forskning. Eller i hvert fald selv skabe hypoteser helt automatisk ved at bruge data mining på akademisk litteratur.

Se IBM-forskerne fortælle mere om Automated Hypothesis Generation Based on Mining Scientific Literature

4: Science Surveyor

Mens de tre første teams har fokus på forskere, har Science Surveyor verdens forskningsjournalister som primær målgruppe. Målet er at højne niveauet ved at gøre det lettere at overskue, hvad der er interessant, og hvad der er old news.

“En forskningsjournalist skal hurtigt vide, hvad der tidligere er skrevet om et område, som de måske ikke kender specielt godt og gennemskue om den nye undersøgelse kommer med noget nyt eller ej,” skriver Science Surveyor på deres website.
Det betyder ifølge en undersøgelse, at der slipper mange tynde eller direkte forkerte historier igennem på verdens nyhedsredaktioner. Til at løse det problem, har holdet skabt en algoritme, der kan hjælpe journalisterne med at sætte nye undersøgelser ind i en kontekst.

5: Open.ai

I december 2015 var Elon Musk med til at stifte non-profit organisationen Open.ai, der har til mål at demokratisere kunstig intelligens og sikre, at teknologien vil være gavnlig for alle mennesker og ikke bare virksomheder med økonomiske muskler til at drive forskningen fremad.

Ifølge Elon Musk handler det i høj grad om at demokratisere forskningen i kunstig intelligens og gøre den bredt tilgængelig.

“Det bedste forsvar er at give så mange mennesker som muligt adgang til kunstig intelligens. For hvis alle har adgang til kunstig intelligens, er der ikke nogle enkeltpersoner eller små grupper, der kan få “Superkræfter”.

Vil du læse mere om Kunstig intelligens? 

Nordiske ingeniører går sammen om AI-etik

Podcast: Association of Nordic Engineers (ANE) frygter, at vi ikke stiller de vigtigste spørgsmål, når vi taler om kunstig intelligens. Og selv hvis vi taler om det rigtige, er det så de rigtige mennesker, ...

Læs mere
Hobbydetektiver og forskere bygger Danmarks nye superhjerne
Hobbydetektiver og forskere bygger Danmarks nye superhjerne

Kunstig intelligens: Forsker Jacob Sherson bruger et detektiv-computerspil til at nå tusindvis af forsøgspersoner som skal hjælpe med at udvikle en kunstig intelligens. Han ser det som et modtræk til Facebook, Google ...

Læs mere
»Mennesket er ikke toppen af evolutionen«
»Mennesket er ikke toppen af evolutionen«

Kunstig intelligens: Vi overvurderer vores egen intelligens og rolle i universet, mener filosoffen og debattøren Nikola Danaylov. Han hævder at virus og bakterier på visse parametre er klogere end mennesker.

Læs mere
Militære og kommercielle interesser dominerer AI-udviklingen
Militære og kommercielle interesser dominerer AI-udviklingen

Kunstig intelligens: Den militære og kommercielt betalte forskning i kunstig intelligens er mange gange større end den åbne og frie på universiteterne. Det er potentielt en udfordring, mener it-debattør og techblogger ...

Læs mere
5 etiske dilemmaer tech-branchen skal løse
5 etiske dilemmaer tech-branchen skal løse

De store tech-firmaer som Google, Amazon og Facebook har givet os produkter, de færreste vil undvære. Nu kommer det etiske efterslæb, som hele tech-branchen og verdens regeringer i dag står over for.

Læs mere
Kan mennesket reduceres til data?
Kan mennesket reduceres til data?

Podcast: Mennesker er faktisk ikke særligt gode til at styre og analysere de enorme mængder data, vi producerer om alt i verden. Det er maskiner derimod. Men når vi bygger maskiner, der er bedre end os, er ...

Læs mere
Machine Learning er også for almindelige mennesker
Machine Learning er også for almindelige mennesker

Machine learning: Du skal igennem en stejl læringskurve for at komme i gang med machine learning. Men hvorfor egentlig? Ifølge Andreas Refsgaard, der blandt andet hjælper Google med at gøre kunstig intelligens mere ...

Læs mere
Hvad bruger man et beer pong-bord med kunstig intelligens og LED-lys til?
Hvad bruger man et beer pong-bord med kunstig intelligens og LED-lys til?

På Roskilde Festival oplærer en flok DTU-studerende et beer pong-bord i at høre, hvor bordtennisbolde lander. Forsøget kan bruges til at lave billige touchskærme af træplader.

Læs mere
Kan robotter reducere 2,5 millioner opkald til ATP?
Kan robotter reducere 2,5 millioner opkald til ATP?

Når robotterne rykker ind hos ATP, er det deres opgave at løse rutineprægede opgaver. Og i fremtiden er det sandsynligt, at digitale tjenester også kan besvare mange af dine opkald og skriftlige h ...

Læs mere
»Vi skaber hurtig læring og fejler i lille skala«
»Vi skaber hurtig læring og fejler i lille skala«

ATP er ved at sadle om, og en række projekter kører i dag som agil udvikling. Fordelen ved det accelererede procesflow er blandt andet, at det giver hurtig læring og mulighed for at tilpasse proje ...

Læs mere
Big data og kunstig intelligens svigtede Tysklands VM-hold
Big data og kunstig intelligens svigtede Tysklands VM-hold

Techtopia: Det tyske fodboldlandshold har investeret store penge i brug af big data og kunstig intelligens for at optimere spillernes præstationer og undgå skader, men det var tilsyneladende ikke nok ved VM ...

Læs mere
Sport er ved at blive dataafhængig
Sport er ved at blive dataafhængig

Techtopia: I sejlsport er det små ting, man skal pille ved for at distancere sig fra konkurrenterne. Derfor er mandskabet på skibet Akzonobel udstyret med smarture, minicomputere og kunstig intelligens.

Læs mere
Vi skal have en ny nordisk tilgang til kunstig intelligens
Vi skal have en ny nordisk tilgang til kunstig intelligens

Techtopia: Hvis Silicon Valley får lov at bestemme, så bliver det på rene markedsvilkår. Vi burde have en ny nordisk tilgang, så vi får etikken med, mener Socialdemokratiets Kirsten Brosbøl.

Læs mere
Super Mario får nye udfordringer med kunstig intelligens
Super Mario får nye udfordringer med kunstig intelligens

Forskere fra blandt andet IT-Universitetet har udviklet en kunstig intelligens-algoritme, som automatisk genererer nye baner i computerspil. Teknologien kan på sigt give helt nye muligheder for at ...

Læs mere
Aldring er ikke en guddommelig kraft, den kan formentlig stoppes
Aldring er ikke en guddommelig kraft, den kan formentlig stoppes

Forskning: Aldring er ikke styret af guddommelige kræfter, og derfor kan vi formentlig bremse eller ligefrem vende processen. Kunstig intelligens kan være et vigtigt redskab, når vi skal forstå, hvorfor vi æ ...

Læs mere
Fascinerende og morbidt, men førerløse biler er ikke kørende guder
Fascinerende og morbidt, men førerløse biler er ikke kørende guder

Kunstig intelligens: Selvkørende biler kommer med en række etiske dilemmaer. Nogle giver mening at diskutere, men det er en afsporing af debatten at tro, at de første selvkørende biler kommer til at træffe beslutninge ...

Læs mere
Kunstig intelligens befinder sig i en diversitetskrise
Kunstig intelligens befinder sig i en diversitetskrise

Kunstig intelligens: Der dryppes kunstig intelligens ind i alle mulige beslutningsprocesser. Teknologien udvikles i høj grad af velbemidlede, hvide mænd, og det kan skabe store bias-problemer, der er ved at udvikle si ...

Læs mere
Kunstig intelligens kan høre et hjertestop over 112-telefonen
Kunstig intelligens kan høre et hjertestop over 112-telefonen

Techtopia: Dansk virksomhed bygger kunstig intelligens, der lytter med på 112-telefonen og giver råd inden personalet kan nå at stave til hjerteanfald på Google.

Læs mere
Store virksomheder finder nye medarbejdere med kunstig intelligens
Store virksomheder finder nye medarbejdere med kunstig intelligens

Techtopia: Kinesisk startup har hjulpet Coca Cola og Hugo Boss med at ansætte medarbejdere gennem samtaler baseret på kunstig intelligens, som skrotter ansøgernes cv og kigger på deres sprog i stedet.

Læs mere
Læge: Teknologi kan skabe ulighed
Læge: Teknologi kan skabe ulighed

Teknologiens indtog på hospitalerne ændrer ikke bare lægens men også patientens rolle markant. Men hvad enten man omfavner kunstig intelligens og gadget-bølgen, så skal man holde tungen lige i mun ...

Læs mere
»Byer er det mest radikale eksperiment i verdenshistorien«
»Byer er det mest radikale eksperiment i verdenshistorien«

Virksomheder klistrer begrebet kunstig intelligens på deres produkter, selv om teknologien ofte er mere kunstig end intelligent. Men når den værste buzz er skrællet væk, åbner god brug af algoritm ...

Læs mere
Kunstig intelligens knækker koden til den ægte kærlighed
Kunstig intelligens knækker koden til den ægte kærlighed

DR3’s program ’Koden til kærlighed’ bruger en selvlærende algoritme udviklet på DTU til at hjælpe singler med at finde den eneste ene.

Læs mere
AI-pionér vil gøre kunstig intelligens mainstream på fabriksgulvet
AI-pionér vil gøre kunstig intelligens mainstream på fabriksgulvet

Ingeniøren: Den kinesiske søgemaskine Baidu tabte over syv milliarder danske kroner i børsværdi, da den kinesisk-amerikanske AI-forsker Andrew Ng forlod virksomheden i marts. Hans næste projekt er at give kun ...

Læs mere
Kunstig intelligens i badeværelset
Kunstig intelligens i badeværelset

En lille sensor-boks i brusenichen, der opsamler data mens vi bader, skal gøre os bevidste om vores vandforbrug.

Læs mere
Hvad bragte 2017 i teknologiens verden og hvad nu?
Hvad bragte 2017 i teknologiens verden og hvad nu?

Techtopia: Bitcoin, cybersikkerhed, selvkørende biler og kunstig intelligens blev årets hotte emner i teknologiens verden, der er fyldt med både utopier og skyggesider.

Læs mere
Når din chef bliver en app og din kollega en robot
Når din chef bliver en app og din kollega en robot

Fremtidens arbejdsmarked foregår på en app, og alt hvad der hedder robotter og kunstig intelligens kommer til at eksplodere. Men det er en god ting, mener forfatteren bag Kunstige kolleger

Læs mere
Fuldt selvkørende biler er her i 2020 - men næppe i København
Fuldt selvkørende biler er her i 2020 - men næppe i København

Selvkørende biler: De første fuldt selvkørende biler vil køre rundt blandt almindelige bilister i løbet af de næste to år, hævder legendarisk it-udvikler. Men der er ikke tale om en one size fits all-løsning, der ka ...

Læs mere
Kan computere lære at forstå menneskesprog?
Kan computere lære at forstå menneskesprog?

På trods af store fremskridt inden for machine learning, er det stadig en stor udfordring at få computere til at forstå sprog. Daniel Varab og hans to specialemakkere på Softwareudvikling lærte et ...

Læs mere
En forening i fremgang, fantastiske frivillige og kunstig intelligens: IDAs formand summerer op
En forening i fremgang, fantastiske frivillige og kunstig intelligens: IDAs formand summerer op

IDA: 2017 har været et stort år i IDA-regi. Vi har spurgt Ingeniørforeningens formand, Thomas Damkjær Petersen, hvad han vil huske 2017 for.

Læs mere
Kunstig intelligens skal hjælpe Carlsberg med at smage på øl
Kunstig intelligens skal hjælpe Carlsberg med at smage på øl

Ingeniøren: Carlsberg Laboratorium vil fremstille øl, der skal smages til ved hjælp af kunstig intelligens, der med sensorer og maskinlæring skal gøre det lettere at finde frem til de bedste smage.

Læs mere
De humanoide robotter kommer
De humanoide robotter kommer

Robotter: Robotterne bliver mindre farlige at omgås, kan løse mere varierede opgaver og bliver i det store hele mere som mennesker. Men vi er stadig milevidt fra androiderne, vi ser i film som Blade Runner ...

Læs mere
»Kunstig intelligens er den vigtigste nyskabelse på Jorden i 3,5 millioner år«
»Kunstig intelligens er den vigtigste nyskabelse på Jorden i 3,5 millioner år«

Kunstig intelligens: Vi vil i løbet af få år se kunstig intelligens på niveau med dyrs hjerner. Og i løbet af få årtier vil vi med kunstig intelligens skabe grundlæggende ændringer på jorden, som tidligere har taget m ...

Læs mere
Emoji-viden skal gøre os klogere på racisme
Emoji-viden skal gøre os klogere på racisme

Techtopia: Emojis er for alle, og det udnytter man på MIT Media Lab i Boston til at blive klogere på menneskets sprogbrug. Med kunstig intelligens kan man blandt andet blive bedre til at forstå racisme og mo ...

Læs mere
»Kina er en black box, som vi er nødt til at åbne«
»Kina er en black box, som vi er nødt til at åbne«

Kina: Kigger du kun mod Silicon Valley, når du prøver at forstå fremtiden, står du med ryggen til udviklingen, mener Kina-kendere. De peger på, at Kina allerede er førende på flere af fremtidens vigtigs ...

Læs mere
Næste generation AI-chipsæt kan gøre skyen overflødig
Næste generation AI-chipsæt kan gøre skyen overflødig

Ingeniøren: Chipproducenten Intel har udviklet en ny AI-chip baseret på neuromorfisk chipteknologi, der mangedobler regnekraften med en faktor én million til et meget lavere strømforbrug.

Læs mere
Kunstig intelligens er en game changer til at opdage og stoppe droner
Kunstig intelligens er en game changer til at opdage og stoppe droner

Det voksende antal af små, billige droner udgør i dag et stigende problem. Det gælder både inden for militæret, hvor dronerne bliver brugt til simple terrorangreb, som f.eks. at smide bomber mod m ...

Læs mere
»Internettet er vokset eksponentielt siden 70'erne«
»Internettet er vokset eksponentielt siden 70'erne«

Driving IT: Ofte vil vi overdrive, hvor meget ny teknologi eller paradigmer kommer til at ændre på sigt. Men det ændrer ikke på, at eksponentiel vækst vil præge de fleste brancher i fremtiden, mener it-debatt ...

Læs mere
Deep learning algoritme skal slå mennesket i StarCraft
Deep learning algoritme skal slå mennesket i StarCraft

Computere har allerede tævet mennesket i skak, Go og poker. Nu er forskere på IT-Universitetet i gang med at træne en algoritme til at slå de bedste menneskelige spillere i computerspillet StarCra ...

Læs mere
Når teknologierne smelter sammen og ændrer alt
Når teknologierne smelter sammen og ændrer alt

Fremtidsteknologi: De biologiske, informations-, nano- og kognitive teknologier smelter i stigende grad sammen og det rejser spørgsmål om, hvordan vi bygger vores samfund, men også hvad det vil sige at være menneske

Læs mere
Kan kunstig intelligens forebygge tilbagefald blandt stofmisbrugere?
Kan kunstig intelligens forebygge tilbagefald blandt stofmisbrugere?

I sit specialeprojekt satte ITU-studerende Christopher Bjerre sig for at udvikle et softwareværktøj, som kan bruges i behandlingen af stofmisbrugere. Han fandt frem til en kombination af machine l ...

Læs mere
IBM: Sådan kommer teknologien til at ændre sundhedssektoren
IBM: Sådan kommer teknologien til at ændre sundhedssektoren

Watson er én af verdens helt store spillere, når det kommer til kunstig intelligens, og supercomputeren er da også rygraden i hele IBM's indsats på sundhedsområdet. IBM's John Crawford giver 4 bud ...

Læs mere
Kunstig intelligens er i fare for at udvikle sig til et våbenkapløb
Kunstig intelligens er i fare for at udvikle sig til et våbenkapløb

Elon Musk og 116 eksperter vil have FN-konventioner mod brugen af kunstig intelligens i krigsførelse på lige fod med kemiske våben. Der er et våbenkapløb, der skal afværges, mener tidligere medlem ...

Læs mere
Gartners Hype Cycle: Her er tidens 3 vigtigste teknologier
Gartners Hype Cycle: Her er tidens 3 vigtigste teknologier

Det indflydelsesrige analysefirma Gartner har offentliggjort deres årlige hype-spådom om tidens vigtigste teknologiske megatendenser, som vil få stor indflydelse på fremtidig innovation i verden.

Læs mere
Skal Facebook, Twitter og Youtube bruge deres teknologi til at bekæmpe had?
Skal Facebook, Twitter og Youtube bruge deres teknologi til at bekæmpe had?

Teknologigiganterne har værktøjerne til at stække udbredelsen af hadforbrydelser på deres populære platforme, påpeges det i kølvandet på drabet i Charlottesville. Men er det den rigtige vej at gå?

Læs mere
Brug for en diagnose - Bare spørg kunstig intelligens
Brug for en diagnose - Bare spørg kunstig intelligens

Det skal være slut med ventetider på flere måneder hos en speciallæge. Platformen Human Dx kombinerer kunstig intelligens med speciallægers viden og stiller en diagnose på blot få timer.

Læs mere
Nyt online kursus skal gøre kunstig intelligens til ”det nye elektricitet”
Nyt online kursus skal gøre kunstig intelligens til ”det nye elektricitet”

Kunstig intelligens kan komme til at ændre vores økonomi, som elektricitet gjorde for 100 år siden, men det kræver, at folk blive specialiseret i kunstig intelligens først, og det skal et nyt onli ...

Læs mere
Forskere opfinder jazz- og hoppeborgsrobotter
Forskere opfinder jazz- og hoppeborgsrobotter

Techtopia: Verden er fyldt med mærkelige robotter, der både kan improvisere jazz og følge dig ud i verden med bløde, hoppeborgslignende lemmer. Men de kreative robotter skal man også passe på med.

Læs mere
Hvornår vil kunstig intelligens være bedre end mennesker til alting?
Hvornår vil kunstig intelligens være bedre end mennesker til alting?

Med viden fra 352 forskere inden for kunstig intelligens har man nu lavet en forudsigelse om, hvornår kunstig intelligens vil være bedre end mennesker til alting.

Læs mere
Astronom vil finde E.T inden for 16 år
Astronom vil finde E.T inden for 16 år

En amerikansk forskningsenhed har viet sit arbejde til at finde intelligent liv uden for Jordens atmosfære. Astronomen Seth Shostak sætter sin lid til Moores lov og har lovet kaffe, hvis ikke han ...

Læs mere
Fra Made in China til Invented in China - Kina er det nye Silicon Valley
Fra Made in China til Invented in China - Kina er det nye Silicon Valley

Techtopia: Kina bliver kaldt det nye Silicon Valley og er stedet, hvor innovative idéer møder banebrydende teknologi inden for blandt andet big data, maskinlæring og kunstig intelligens. Alt tyder på, at Kin ...

Læs mere
Der blev investeret mere end 26 milliarder dollars i kunstig intelligens i 2016
Der blev investeret mere end 26 milliarder dollars i kunstig intelligens i 2016

Kunstig intelligens: 2016 stod på mange måder i den kunstige intelligens’ tegn, og der blev investeret enorme summer i udvikling og opkøb. Alene en række techgiganter med Google og Baidu i spidsen brugte mellem 20 og ...

Læs mere
Kunstig intelligens lander for første gang et Boeing 737 fly
Kunstig intelligens lander for første gang et Boeing 737 fly

For første gang har det amerikanske militær landet et Boeing 737 fly kun ved hjælp af kunstig intelligens. Landingen foregik dog i en flysimulator, men det er et skridt i den rigtige retning i for ...

Læs mere
Industrien skal revolutioneres med pædagogiske algoritmer
Industrien skal revolutioneres med pædagogiske algoritmer

Det sværeste ved at introducere kunstig intelligens i virksomheder er at ændre status quo, mener italiensk forsker, og derfor skal algoritmerne oversættes til klart forståeligt sprog.

Læs mere
Dataeksperter har målt humøret på årets Roskilde Festival
Dataeksperter har målt humøret på årets Roskilde Festival

Techtopia: IBM og CBS har i fællesskab analyseret de sociale medier under årets Roskilde Festival og afsløret et par hemmeligheder om danskerne.

Læs mere
Selvkørende biler og etik: Ville du købe en bil, der var programmeret til at slå føreren ihjel?
Selvkørende biler og etik: Ville du købe en bil, der var programmeret til at slå føreren ihjel?

Selvkørende biler: Teknologisk rykker vi med hastige skridt tættere på selvkørende biler. Men uanset om vi har fuldt selvstyrende biler på vejene i 2020 eller 2040, er der en række etiske dilemmaer, som vi bør have ...

Læs mere
Kunstigt kød og grøntsagsjam er teknologiens nye gave til vegetarismen
Kunstigt kød og grøntsagsjam er teknologiens nye gave til vegetarismen

Techtopia: Vi skal vænne os til laboratoriekød, siger forsker, der mener, at vi kan nøjes med 30.000 køer på verdensplan og reducere udledningen af drivhusgasser enormt. Lyder det ikke besnærende, så er der ...

Læs mere
Kasparov: Frygt ikke intelligente maskiner - de vil gøre vores drømme til virkelighed
Kasparov: Frygt ikke intelligente maskiner - de vil gøre vores drømme til virkelighed

Kunstig intelligens: Vi skal ikke bekymre os over, hvad maskiner kan i dag. I stedet bør vi være bekymret for, hvad de ikke kan i dag, mener den russiske skaklegende Garry Kasparov.

Læs mere
AI er teknologiens første forsøg på at frigøre sig
AI er teknologiens første forsøg på at frigøre sig

Kunstig intelligens: Kunstig intelligens kan løse verdens problemer, men kan også svække vores demokrati, give myndighederne hidtil usete muligheder for social kontrol og sætte mennesket autonomi under pres, mener eks ...

Læs mere
AI Etik skal designes ind fra bunden
AI Etik skal designes ind fra bunden

Kunstig intelligens er snart overalt, og det frigiver både enorme mængder produktivitet og store etiske problematikker. Det sidste skal vi lovgive os ud af, mener Innovation Labs Peter Froberg.

Læs mere
Vi har behov for en vagthund, der skal sikre fair kunstig intelligens
Vi har behov for en vagthund, der skal sikre fair kunstig intelligens

Kunstig intelligens: Algoritmer og kunstig intelligens står i stigende grad bag beslutninger, der har indflydelse på vores dagligdag. Men hvem kontrollerer, at algoritmerne træffer fair beslutninger? Ingen, mener brit ...

Læs mere
Analyse: Det er nu de afgørende samarbejder bliver lavet i forhold til selvkørende biler
Analyse: Det er nu de afgørende samarbejder bliver lavet i forhold til selvkørende biler

Selvkørende biler: De store teknologivirksomheder er lige nu ved at udstikke retningen fremtidens selvkørende biler. Og for en række virksomheder er det helt afgørende at komme med på det rigtige hold og positionere ...

Læs mere
»Neurale netværk er i virkeligheden bare regneark på steroider«
»Neurale netværk er i virkeligheden bare regneark på steroider«

Kunstig intelligens: Der er fart på udviklingen af kunstig intelligens i disse år. Men hvor langt er vi reelt set kommet, hvor ser vi stadig problemer, og hvad er løsningen på længere sigt? Det amerikanske forsvarsage ...

Læs mere
IBM-direktør: Drop skrækscenarier om kunstig intelligens
IBM-direktør: Drop skrækscenarier om kunstig intelligens

Kunstig intelligens: Vi bestemmer selv, om nye teknologiske fremskridt som kunstig intelligens skal være en mulighed eller en trussel, skriver IBMs direktør i Danmark i et debatindlæg på Altinget.dk

Læs mere
Hvordan bliver et stykke stemme-software til et kulturelt fænomen?
Hvordan bliver et stykke stemme-software til et kulturelt fænomen?

Fremtidsteknologi: Den japanske vocaloid Hatsune Miku er på 10 år blevet et kæmpe fænomen i Asien og Nordamerika. Men hvorfor dyrker tusindvis af fans et stykke software med en heliumagtig, syntetisk stemme, og hvor ...

Læs mere
Kan kunstig intelligens forudsige jordskælv?
Kan kunstig intelligens forudsige jordskælv?

Kunstig intelligens: Kan du forudsige et jordskælv dage eller bare timer før, det rammer, kan du redde tusindvis af liv hvert år. Det har hidtil været umuligt, men forskere forsøger nu at afkode mønstrene i et jordskæ ...

Læs mere
Kunstig intelligens udgør en eksistentiel risiko
Kunstig intelligens udgør en eksistentiel risiko

Kunstig intelligens: Risikoen for at kunstig intelligens kommer til at udrydde menneskeheden, som vi kender den i et fremtidsscenarie ala Terminators skynet, er ikke stor. Men det er en risiko, som vi er nødt til at f ...

Læs mere
Machine Learning: Bliv klogere på teknologien bag kunstig intelligens
Machine Learning: Bliv klogere på teknologien bag kunstig intelligens

Machine Learning: Uden Machine Learning - ingen kunstig intelligens. IDA Universe ser nærmere på en af tidens suverænt vigtigste felter inden for it.

Læs mere
Watson: Først Jeopardy, så kunstig intelligens til masserne
Watson: Først Jeopardy, så kunstig intelligens til masserne

Watson: IBMs supercomputer, Watson er på alle måder rykket ud af Jeopardy-studiet og forskningslaboratoriet og ind i hverdagen. 2017 er måske året, hvor vi ser en “killer application”, der starter masseu ...

Læs mere
Bliver sproget en flaskehals for kunstig intelligens i Danmark?
Bliver sproget en flaskehals for kunstig intelligens i Danmark?

Kunstig intelligens: Dansk er blandt Europas mindste sprog. Så på rene markedsvilkår risikerer den danske sprog-infrastruktur, som er en grundpille i kunstig intelligens, at sakke efter lande, vi normalt sammenligner ...

Læs mere
»Jeg har endnu ikke oplevet, at vi har fået færre arbejdspladser på grund af de systemer, vi har introduceret«
»Jeg har endnu ikke oplevet, at vi har fået færre arbejdspladser på grund af de systemer, vi har introduceret«

Industri 4.0: Vi er nødt til at droppe dommedagshistorierne om industri 4.0 og fokusere på, hvad der sker lige nu og i de kommende år. Det mener, André Rogaczewski, der er partner og adm. direktør i it-virksomh ...

Læs mere
Vejdirektoratet: Trafikken på de danske veje er først 100 procent selvkørende i 2065
Vejdirektoratet: Trafikken på de danske veje er først 100 procent selvkørende i 2065

Selvkørende biler: De første 100 procent selvkørende biler kommer formentlig til Danmark fra 2030. De vil give mulighed for at afvikle trafikken mere smidigt end i dag, men det er langt fra givet, at de selvkørende ...

Læs mere
Kunstig intelligens skal fjerne chikanerende kommentarer og falske nyheder på internettet
Kunstig intelligens skal fjerne chikanerende kommentarer og falske nyheder på internettet

Chikanerende kommentarer og falske nyheder er et stort problem på internettet. Nu skal kunstig intelligens være med til at afhjælpe problemet. Men kan man lære en computer at skelne mellem disse?

Læs mere
Nyt DTU-magasin om kunstig intelligens
Nyt DTU-magasin om kunstig intelligens

Er du interesseret i kunstig intelligens? DTU har netop udgivet et digitalt magasin, der sætter fokus på hvordan alt fra Google's søgealgoritmer til intelligente industrirobotter fik det helt stor ...

Læs mere
5 anbefalelsesværdige webinarer om fremtidsteknologi

Fremtidsteknologi: Fremtidsteknologi har igen i år vist sig som et populært emne, og en lang række af netværkets arrangementer er blevet udsolgt på rekordtid. Vi har samlet en håndfuld af de arrangementer, som er bl ...

Læs mere
10 strategiske teknologi trends du ikke må ignorere i 2017
10 strategiske teknologi trends du ikke må ignorere i 2017

Analysehuset Gartner har givet et bud på 10 teknologi-trends, du ikke må overse i det kommende år.

Læs mere
Hvad skal menneskeheden lave, når robotterne har taget vores jobs?
Hvad skal menneskeheden lave, når robotterne har taget vores jobs?

Skal vi alle nøjes med at være Youtubere, recitere poesi eller lignende, når kunstig intelligens og robotter tager vores jobs? Det mener tech-filosoffen Nell Watson.

Læs mere
Robotterne kommer: DR stiller skarpt på kunstig intelligens og robotter
Robotterne kommer: DR stiller skarpt på kunstig intelligens og robotter

Kunstig intelligens: Kunstig og intelligens vil forandre hele det danske arbejdsmarked. DR satte søndag fokus på Siri-kommisionens arbejde.

Læs mere
Stephen Hawking: Vi har teknologien til at ødelægge den planet, vi lever på
Stephen Hawking: Vi har teknologien til at ødelægge den planet, vi lever på

I et desperat opråb blander den britiske fysiker Stephen Hawking sig i debatten om industri 4.0. Hawking mener, at vi lever i en farlig tid, hvor vi afgør, om vi ødelægger eller redder planeten.

Læs mere
AI er på nogle områder allerede mennesker overlegne
AI er på nogle områder allerede mennesker overlegne

Machine Learning: Kunstig intelligens er på nogle områder i stand til at løse opgaver på samme eller et højere niveau end mennesker. Men der vil gå mange år, før den menneskelige hjerne bliver overhalet på alle niv ...

Læs mere
Video: Sådan kommer du i gang med machine learning
Video: Sådan kommer du i gang med machine learning

Machine Learning: Har du ikke allerede har kastet dig over machine learning, er det bare med at komme op på hesten. Professor Ole Winther fra DTU Compute giver tips til, hvordan du kommer i gang.

Læs mere
Danske AI-talenter bliver støvsuget
Danske AI-talenter bliver støvsuget

Machine Learning: Verdens største it-firmaer opruster på massiv vis inden for forskning i kunstig intelligens. Professor Ole Winther fra DTU Compute fortæller, at der er kamp om de talentfulde studerende med viden ...

Læs mere
Video: Forstå kunstig intelligens på fire minutter

Kunstig intelligens: Thomas Bolander fra DTU Compute forklarer på fire minutter, hvad kunstig intelligens er.

Læs mere
Det Hvide Hus ruster sig til en fremtid med kunstig intelligens
Det Hvide Hus ruster sig til en fremtid med kunstig intelligens

Kunstig intelligens: Ny rapport fra USA sætter fokus på muligheder og udfordringer med kunstig intelligens.

Læs mere
Kræft kan opdages tidligt via blodprøve
Kræft kan opdages tidligt via blodprøve

Startup virksomheden Miroculus har udviklet en teknologi, der analyserer blodprøver via kunstig intelligens og skal opdage kræft i det tidlige stadie.

Læs mere
»Vi er ved at bygge en gud. Lad os sikre os, at det bliver en, vi kan leve med«
»Vi er ved at bygge en gud. Lad os sikre os, at det bliver en, vi kan leve med«

Kunstig intelligens: Kan vi skabe kunstig intelligens uden at miste kontrollen? Den amerikanske doktor i neurovidenskab Sam Harris er ikke sikker.

Læs mere
Ritzau bruger robot til at gennemgå regnskaber for historier
Ritzau bruger robot til at gennemgå regnskaber for historier

Kunstig intelligens: Ritzau Finans har i et år brugt en robot til gennemgå store virksomheders regnskaber. Det giver hurtigere og mere præcise historier.

Læs mere
Elon Musk frygter ikke ond kunstig intelligens. Han frygter onde mennesker med kunstig intelligens
Elon Musk frygter ikke ond kunstig intelligens. Han frygter onde mennesker med kunstig intelligens

Kunstig intelligens: Kunstig intelligens har potentiale til at ændre grundlæggende på vores hverdag. Men ifølge Elon Musk er vi nødt til at sikre, at teknologien bliver demokratiseret, hvis den ikke skal blive farlig ...

Læs mere
Droner og kunstig intelligens skal løfte Japans byggebranche
Droner og kunstig intelligens skal løfte Japans byggebranche

Byggeri: Japans regering har søsat en kampagne, der skal forbedre produktiviteten i landets byggebranche med 20 procent i 2025. Midlerne er kunstig intelligens og droner.

Læs mere
Nvidia og den kinesiske Google samarbejder om selvkørende biler
Nvidia og den kinesiske Google samarbejder om selvkørende biler

Selvkørende biler: Chipproducenten Nvidia har i flere år arbejdet på at skabe hjernen til selvkørende biler. Nu går de sammen med den kinesiske søgemaskine Baidu om at skabe fremtidens selvkørende biler.

Læs mere
Intel og Nvidia i benchmark-slagsmål om deep learning-førersædet
Intel og Nvidia i benchmark-slagsmål om deep learning-førersædet

Deep learning: Kunstig intelligens er i disse år kampplads for en massiv positionskamp mellem nogle af verdens største it-firmaer. Nvidia og Intel hævder sig begge på bekostning af rivalen.

Læs mere
Kan dit job overleve den fjerde industrielle revolution?
Kan dit job overleve den fjerde industrielle revolution?

IDA er med i den nye Siri-Kommission, der skal undersøge, hvad automatisering og kunstig intelligens får af betydning for det danske arbejdsmarked.

Læs mere
Der bliver investeret mere i kunstig intelligens end nogensinde før
Der bliver investeret mere i kunstig intelligens end nogensinde før

Kunstig intelligens: Store virksomheder som Google, IBM, Twitter og Apple køber AI-startups som aldrig før.

Læs mere
Google DeepMind skal gennemgå millioner af øje-scanninger
Google DeepMind skal gennemgå millioner af øje-scanninger

Kunstig intelligens: Google har netop offentliggjort et samarbejde med britiske Moorfields Eye Hospital. Firmaets Machine Learning-division skal hjælpe hospitalet med at gennemgå en million øje-scanninger.

Læs mere
Salim Ismail: Vores demokrati er ved at kollapse
Salim Ismail: Vores demokrati er ved at kollapse

Singularity: Brexit er et tegn på, at vores nuværende demokrati er ved at kollapse, mener Salim Ismail. Han peger på, at fremtidens demokrati kommer til at bestå af en ny måde at tænke på, men også teknologi k ...

Læs mere
»Fremtidsteknologi kommer med risici, vi er nødt til at tale om«
»Fremtidsteknologi kommer med risici, vi er nødt til at tale om«

Fremtidsteknologi: En række nye teknologier har potentiale til at løfte vores levevilkår dramatisk. Men teknologi har samtidig også potentiale til at udslette menneskeheden, og derfor bør vi allerede nu tage diskuss ...

Læs mere
Stephen Hawking advarer: Forskning i kunstig intelligens kan være farlig
Stephen Hawking advarer: Forskning i kunstig intelligens kan være farlig

Kunstig intelligens: Den verdensberømte fysiker Stephen Hawking er bekymret for forskningen i kunstig intelligens. Udviklingen er ikke nødvendigvis ufarlig.

Læs mere
Elon Musk: Vi lever muligvis i en computersimulation
Elon Musk: Vi lever muligvis i en computersimulation

Vi kunne lige så godt befinde os i filmen Matrix, hvor vores verden er konstrueret af computersimulation. I hvert fald, hvis man spørger direktøren for Tesla og SpaceX, Elon Musk. Men er dette vir ...

Læs mere
Her er de 5 faktorer Google frygter i forhold til kunstig intelligens
Her er de 5 faktorer Google frygter i forhold til kunstig intelligens

AI: Er udviklingen af kunstig intelligens den ultimative opfindelse eller den direkte vej til at udslette hele menneskeheden? Google har investeret massivt i udviklingen, men søgegiganten peger på fem ...

Læs mere
Snegle kan gøre kunstig intelligens mere effektiv
Snegle kan gøre kunstig intelligens mere effektiv

AI: Britiske forskere har afsløret, hvordan snegle på trods af meget primitive systemer kan træffe komplekse beslutninger. Opdagelsen kan blandt andet bruges til at konstruere mere effektiv kunstig in ...

Læs mere
Kunstig intelligens er kun på reptilstadiet - forstå tidens vigtigste teknologi
Kunstig intelligens er kun på reptilstadiet - forstå tidens vigtigste teknologi

AI: Kan vi lave kunstig intelligens baseret på den menneskelige hjerne, vil vi ikke bare have fundamentet for selvkørende biler og robotter. Store udfordringer som cancer-forskningen eller fusionsener ...

Læs mere
Kaster Google sig over poker?
Kaster Google sig over poker?

AI: Googles supercomputer AlphaGo har netop slået den koreanske mester i GO. Noget tyder på, at det næste spil, Google kaster sig over, bliver poker.

Læs mere
Big data: Buzzword or big deal?
Big data: Buzzword or big deal?

Data: Big data truly is the embodiment of a buzzword! But what is the concept all about and how do you get started with it? We will try to answer these questions and see if it at all makes sense to chas ...

Læs mere
Nvidia klar med supercomputer til selvkørende biler
Nvidia klar med supercomputer til selvkørende biler

Selvkørende biler: Nvidia vil som opfindere af GPU’en for de fleste være synonym med grafikkort. Men firmaet har mange strenge at spille på, og med supercomputeren Drive PX2 satser de på at blive en stor spiller på ...

Læs mere
Nvidia launches supercomputer for self-driving cars
Nvidia launches supercomputer for self-driving cars

Self-driving Cars: Nvidia is probably best known as the inventors of the GPU and therefore, synonymous with graphics cards. But the company has a lot of strings to play on and with their super computer Drive PX2, th ...

Læs mere
Matematik hjælper New Yorks brandvæsen til at forhindre brande
Matematik hjælper New Yorks brandvæsen til at forhindre brande

Brandteknik: I New York hjælper en algoritme til at pege på de bygninger, der har størst risiko for at bryde i brand. Hver morgen får byens brandvæsen en liste over bygninger, der trænger til at blive inspiceret.

Læs mere
Supercomputeren, der blev læge, kok, forretningsudvikler og...
Supercomputeren, der blev læge, kok, forretningsudvikler og...

Kræftdiagnosticering, madlavning og forretningsudvikling . (Næsten) kun fantasien sætter grænser for anvendelse af IBM's supersoftware Watson. Vi ser nærmere på Watsons tilblivelse - og supercompu ...

Læs mere
I 2029 er din computer klogere end dig
I 2029 er din computer klogere end dig

Teknologien vokser eksponentielt, og det betyder, at vi inden for et par årtier når et punkt, hvor den kunstige intelligens overhaler den menneskelige. Teknologisk singularitet hedder det teoretis ...

Læs mere
Singularity University - her skaber de fremtidens disruptive virksomheder
Singularity University - her skaber de fremtidens disruptive virksomheder

Singularity: Singularity University dyrker de eksponentielle teknologier, som kan forandre verden til gavn for menneskeheden. Underviserne kommer fra topuniversiteter og virksomheder, bl.a. Harvard, MIT og Google.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close