14-12-2018 06:50:56

Fem gode råd til en ferie uden stress

Kom godt på ferie - uden stress. Du skal allerede nu begynde at planlægge, så du har styr på opgaverne før og efter ferien. Her får du fem gode råd til at holde ferie uden stress.
Ajourført den 6. jun. 2018 Af IDA Learning
Fem gode råd til en ferie uden stress

Arbejdsopgaverne hober sig op, en masse løse tråde skal samles, aftaler skal på plads, ansvarsområder og snitflader skal afklares. Det kan være stressende at gøre sig klar til sommerferien. Men sådan behøver det ikke at være, hvis du forbereder dig godt.

Karrierekonsulent i Ingeniørforeningen IDA, Jeanette Svendsen påpeger, at det handler om at få styr på de opgaver, der er før og efter sommerferien.

“Det lyder selvfølgelig enkelt, at opgaverne skal prioriteres og struktureres, så du laver det, du skal lave - og gemmer det, der kan vente. Du skal være realistisk i forhold til den tid, du har,” siger hun og giver fem gode råd til at gøre sig klar til den forestående sommerferie uden stress.

Hold mindst tre ugers ferie


Book tre ugers ferie, så du kan komme helt ned i gear. Den første uge bruges på at lægge jobbet fra dig, og mod slutningen begynder du at orientere dig om, at du igen snart skal på arbejde igen.

“Det handler virkelig om at få koblet fra. For gode arbejdspræstationer kræver den restitution, som ferien er for dig. Her henter du ny energi til den kommende arbejdssæson. For engagerede videnarbejdere kan brænde så meget for jobbet, at de brænder sig selv ud. Og det er ferien et godt middel mod,” siger Jeanette Svendsen.

Planlæg dig til ro i maven


Det giver ro i maven at vide, at du kan holde fri fra din arbejdsplads. Det kan du når du har skabt et overblik over dine opgaver - og ved, hvad du skal nå inden ferien, og hvad der kan vente til efter. For alle opgaver er ikke lige vigtige.

“Du skal prioritere opgaverne benhårdt efter vigtighed - og strukturere dem alt efter, hvad skal laves her og nu, og hvad der kan vente. Derefter skal du struktureret afsætte tid til, hvornår og hvordan de enkelte opgaver skal løses. Her handler det om at være realistisk,” siger Jeanette Svendsen.

Få afklaring - også med chefen


Hvis din realistiske tidsmåling viser, at du har for mange opgaver, som ikke kan løses inden ferien, så må chefen inddrages. Det kan være, at opgaverne kan uddelegeres til andre kolleger, som kan løse dem, mens du er på ferie. Det er chefen, der skal tages stilling til, hvad der skal ske.

“Du skal i det hele taget have afklaret, hvem kolleger, samarbejdspartnere og kunder skal kontakte, mens du er væk. Det skal så kommunikeres tydeligt ud på dit autosvar og på mail internt i organisationen,” siger Jeanette Svendsen.

Et godt fif er at møde ind efter ferien med en kort arbejdsuge, så du for eksempel kun skal arbejde to dage, inden det er weekend. Det giver en blød start efter ferien.

Afsæt første og sidste arbejdsdag til dig selv


Hvis det er muligt, skal du afsætte den sidste arbejdsdag før ferien - book eventuelt dig selv i kalenderen - så du kan få bundet de sidste løser ender sammen, rydde op i bunkerne på skrivebordet og få styr på indbakken.

“Det samme skal du gøre den første dag efter ferien. Og fordi du inden ferien lavede en liste over opgaver før og efter ferien, ved du præcis hvilke opgaver, der venter, når du er tilbage på arbejdspladsen,” siger Jeanette Svendsen.

Lad være at være online


Det er helt sikkert lettere sagt end gjort. Men det er perfekt, hvis du ikke er online i forhold til din arbejdsplads i ferien. Det er dog ikke realistisk for alle ingeniører og cand.scienter at lade computeren blive på kontoret, slukke for telefonen og helt lade være med at tjekke mails.

Her er Jeanette Svendsens råd, at der skal laves klare regler for, hvornår du kan kontaktes:

“Så skal du aftale med kollegerne præcis, hvornår du er online, så du ikke skal bruge hele ferien med at tjekke dine mails eller telefonen. Det er en øvelse at uddelegere og give kontrol og ansvar fra dig. Men stol på, at din gode planlægning har gjort, at der ikke er behov for dig, så du kan nyde din ferie.”

Webinarer til juleferien
Webinarer til juleferien

Webinar: Er du nået til det punkt i din juleferie, hvor du så småt begynder at længes tilbage til kontoret? Eller sidder du alene på arbejde og har tid til at fordybe dig? Vi har samlet en række webinarer, ...

Læs mere
5 gode grunde til at kvitte dit job
5 gode grunde til at kvitte dit job

Der er mange faktorer, der har indflydelse på, hvor tilfreds du er med din jobsituation. Nogle af disse styrer du selv, andre kan du påvirke i samarbejde med chef eller kolleger, mens andre igen e ...

Læs mere
Gode ledere er nøglen til et godt psykisk arbejdsmiljø
Gode ledere er nøglen til et godt psykisk arbejdsmiljø

Når medarbejdere går ned med stress, og en arbejdsplads lider under et dårligt psykisk arbejdsmiljø, så hænger det tæt sammen med kvaliteten af den nærmeste leder. Det viser undersøgelsen ’Ingeniø ...

Læs mere
Har du stressede medarbejdere?
Har du stressede medarbejdere?

Der er en klar sammenhæng mellem den nærmeste leder og niveauet for stress på arbejdspladsen: Jo bedre rating den nærmeste leder får, jo mindre stresset opleves arbejdspladsen.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close