15-10-2018 17:16:30

Forskere i vildrede: Vi aner ikke, om mikroplast i havene skader os

Mikroplast: Hvert år ender der mellem 4 og 12 millioner tons plastik i havet. Der er bred enighed om, at det er et problem, men forskerne ved reelt ikke, hvad det betyder for dyr og mennesker.
20. jun. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Forskere i vildrede: Vi aner ikke, om mikroplast i havene skader os

Plastik i havene bliver af mange betragtet som en af de helt store udfordringer for kommende generationer. Undersøgelser peger på, at der allerede ligger flere millioner tons plastikaffald i verdens have, og at det kun bliver værre i de kommende år. Men ifølge Ingeniøren er det dårligt belyst, hvor stort et problem, der egentlig er tale om.

»Der er kæmpe opmærksomhed om emnet, men der mangler nogle af de ‘kedelige’, videnskabelige undersøgelser. Der er mange døde fugle, sæler og kameler, men præcis hvad plasticforureningen betyder for menneskers helbred, ved vi ikke særlig meget om,« siger Torkel Gissel, der er professor ved Institut for Akvatiske Ressourcer på DTU til Ingeniøren.

Det er kun de sidste fem-seks år, at der er kommet fokus på mikroplast, og derfor findes der meget lidt forskning på området. Og den forskning, der ligger på området, kommer endnu ikke hele vejen rundt. Der er simpelthen for mange undersøgelser, der peger i forskellige retninger. 

»Der er et købmandsregnskab, der ikke går op. Vi burde kunne finde mere end et års plastic i havene, men vi kan ikke finde ,hvad der svarer til ti procent af et års udledning,« siger Torkel Gissel og afliver samtidig på stedet myten om, at der findes kæmpe plasticøer rundt omkring i verdenshavene:

»Jeg er blevet ringet op af forskellige journalister fra DR og TV2, der ville ud og filme de her plasticøer. De findes bare ikke,« siger han og fortæller, at plasten hurtigt brydes op i mindre stykker og synker til bunds som mikro- og nanoplastic. Noget tyder endda på, at plastic i havene nedbrydes hurtigere, end vi tror.

Læs hele artiklen på Ing.dk

Bold fanger mikroplast fra vaskemaskinen
Bold fanger mikroplast fra vaskemaskinen

Når du vasker dit tøj i vaskemaskinen udledes der et hav af mikroplast, men nu har en svensk virksomhed opfundet en bold, der opfanger mikroplasten.

Læs mere
Det blev læst i 2017: Årets meste læste tech-historier
Det blev læst i 2017: Årets meste læste tech-historier

Selvkørende biler, hacking, mikroplast, industri 4.0 og persondataforordningen var blandt de emner, som I læste om i 2017. Gense nogle af de artikler, som fik mange til at læse med i året, der sna ...

Læs mere
Din karklud forurener ikke vandet med mikroplast
Din karklud forurener ikke vandet med mikroplast

Ingeniøren: Vandmiljøet bliver kun forurenet forsvindende lidt af mikroplast fra din karklud eller fleecetrøje. Det fastslår en ny undersøgelse. Rensningsanlægget opfanger nemlig mikroplasten.

Læs mere
Hel landsby bygget på plastikflasker
Hel landsby bygget på plastikflasker

Plastik: Hvad gør vi med de flere hundrede tons plastik, der hvert år ender i naturen? I Panama bygger en gruppe miljøaktivister huse og skaber en hel by af plastikaffaldet.

Læs mere
Hvor kommer mikroplast fra?
Hvor kommer mikroplast fra?

Hvert år ender der mellem 4 til 12 millioner tons plastik i havet. En andel af dette stammer fra mikroplast, men hvor kommer mikroplasten fra?

Læs mere

Er du stødt på relevante undersøgelser om mikroplast? Del dem i kommentarsporet.

luk
close