23-09-2018 09:03:09

Nyt anti-ældningsmiddel kan gøre ældre mus unge igen

Forskning: Ved hjælp af et peptid-baseret lægemiddel har en række forskere forsinket ældningsprocessen hos mus. Og lægemidlet kan måske i fremtiden forlænge levetiden for mennesker?
12. apr. 2017 Af Katja Isabel Romme Simonsen

Nedslidte celler er årsagen til, at vi bliver ældre. Et forskningsprojekt har set på, hvordan man kan dræbe disse aldrende celler og forsinke ældningsprocessen. Det skriver Singularity Hub. Udfordringen har dog hidtil været, at man har været bange for at dræbe de normale og raske celler i stedet.

Forskningsprojektet er et samarbejde mellem Erasmus University i Holland og Buck Institue for Research on Aging i Californien. Forskergruppen har eksperimenteret med at injicere et lægemiddel i ældre mus, der kan fjerne de aldrende celler. Lægemidlet forskerne har anvendt er et lille peptid, der består af aminosyrer, som er byggestenene i protein.

Efter musene var blevet behandlet med lægemidlet, voksede deres pels, de fik forbedret deres lever- og nyrefunktion samt fik mere energi. Forsøget giver altså det første glimt af håb om at fjerne aldrende celler i mennesker. Andre forskere har dog også prøvet at fjerne de aldrende celler, dog ved brug af genterapi.

Ved at kigge nærmere på de aldrende celler fik forskerne en idé til, hvordan man kunne angribe dem. Celler der bærer på DNA-mutationer ansporer ofte proteinet kaldet p53 til at reagere, hvilket resulterer i programmeret celledød, også kaldet apoptose. Aldrende celler har imidlertid et andet protein kaldet FOXO4 der låser p53, hvilket forhindrer p53 i at gøre sit arbejde.

Forskerne designede derfor et peptid-lægemiddel, der lægger sig mellem FOXO4 og p53. Det betød, at det døde protein blev frigjort, og overbeviste den aldrende celle om at destruere sig selv. Fordi de raske celler har et meget lavt niveau af FOXO4 eller slet ingen, er de skånet fra lægemidlets effekt.

Peptidbaserede lægemidler er normalt for store til at komme ind i celler, hvilket er grunden til, at der er så få på markedet. Forskerne satsede i stedet på en teknologi, der først for nylig er blevet populær: celle-gennemtrængende peptider, som kan trænge ind i organer og celler.

Selvom lægemidlets anvendelse på mus er vellykket, er det ikke ensbetydende med, at det vil fungere lige så godt på mennesker. Vores mavesyre ætser nemlig peptider, hvilket kræver, at lægemidler bliver omformet til en pille i stedet for indsprøjtning. Forskerne håber dog på at kunne teste lægemidlet af på menneskerne inde for de næste par år samt være sikre på, at lægemidlet ikke har nogen bivirkninger.

Du kan læse mere om forskningsprojektet på Singularity Hub.  


Deltag i debatten

Sundhedsteknologi - Nyheder og arrangementer

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close