15-10-2018 17:17:12

Forskning: Synsproblemer kan være fortid

Problemer med synet hører snart fortiden til. En ny teknik bestående af en usynlig hydrogel film kan reparere cellerne i hornhinden, hvilket kan hjælpe millioner af mennesker, som lider af synsproblemer.
19. sep. 2016 Af Katja Isabel Romme Simonsen
I fremtiden vil vi kunne kurere synsproblemer ved brug af en hydrogel film, der kan reparere cellerne i hornhinden.
I fremtiden vil vi kunne kurere synsproblemer ved brug af en hydrogel film, der kan reparere cellerne i hornhinden.

10 millioner mennesker i verden lider af en hornhinde sygdom. I dag kan det kun behandles ved at foretage en hornhinde transplantation, som kræver en sund hornhinde fra en donor. Samtidig kræver transplantationen kortison dråber flere måneder efter for at forhindre afstødning af det nye væv, hvilket sker for ca. 15 % af alle transplantationer i Danmark.

Transplantationer hører måske snart fortiden til, for en gruppe forskere på Melbourne Universitet i Australien har for nyligt taget et skridt mod at kurere synsproblemer. Det skriver IBTimes. Forskerne har brugt får som forsøgsdyr, og fixet fårenes syn uden nogle former for uønskede immunreaktioner.

Forskerne har taget prøver af hornhindes celler fra forsøgsdyrets øjne, og derefter dyrket cellerne i et laboratorium. Cellerne blev regenereret og udviklet i flere tusinde på en syntetisk hydrogel film, og filmen blev derefter implanteret tilbage til forsøgsdyrets øjne.

Hydrogel filmen svarer til tykkelsen af en gennemsnitlig kontaktlinse. Den generede hornhinde celle virker på den måde, at den genopretter væskebalancen under hornhinden og indenfor to måneder vil den syntetiske film nedbrydes. Her vil den efterlade raske celler og opretholde fugtbalancen i hornhinden.  Noget som øjet ikke kan, når cellerne er blevet ødelagt pga. skade, alder eller sygdom.

Næste skridt i forsøgsprocessen er at teste det på menneske, hvilket begynder i 2017.


Deltag i debatten

Sundhedsteknologi - Nyheder og arrangementer

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close