23-09-2018 06:50:34

Forstå biohacker-kulturen på 5 minutter

Teknologien har i mange år hjulpet os til at bryde ind i vores egen krop og forbedre den. Biohacking kalder man det, og der er vokset en hel kultur op omkring det bestående af iværksættere, videnskabsmænd og andre entusiaster.
13. sep. 2018 Af Morten Scriver Andersen - Journalist
<p><em>Neil Harbisson fik i 2013 indopereret en antenne i baghovedet, som gør ham i stand til at høre farver. Foto, Flickr</em></p>

Neil Harbisson fik i 2013 indopereret en antenne i baghovedet, som gør ham i stand til at høre farver. Foto, Flickr

Den menneskelige krop anno 2018 er i fremtiden at betragte som en mobiltelefon inden smartphonens opfindelse.

I fremtiden vil vi være spækket med applikationer til at udføre specielle opgaver. Vi vil have dimser i hovedet, så vores hjerne, ører og øjne er optimeret til lige præcis det, vi laver. Vi vil have små nanodroner løbende i blodbanerne til at kurere kræftceller. Og så vil vi allerede ved fødslen være fysisk flottere end gennemsnittet i dag, fordi genredigering er blevet hverdagskost.

Det er i hvert fald de spredte visioner i det stadigt voksende biohacker community. Her er målet i det store hele at bryde ind i vores kroppe – at hacke dem – og med teknologi og biovidenskab at skabe en bedre version af os selv.

Ordet hacking går langt tilbage, men i nyere tid forbindes det ofte med it-verdenen. Det kommer af det engelske ord for at hakke i noget rent fysisk. I it-verdenen er hacking historisk associeret med en ulovlig indtrængen – at skaffe sig ulovlig adgang til et computersystem, som det hedder ifølge Dansk Sprognævn.

Lev evigt eller dø mens du prøver

Hackerbegrebet har dog udviklet sig gennem tiden med fremkomsten af såkaldte white hat hackers. Disse udnytter evnen til at trænge ind i andres eller egne computersystemer med det formål at forbedre sikkerheden.

Det er den del af hackerkulturen, biohacking oftest forbindes med som et værn mod sygdomme, handikap og alderdom. I disse år popper store biohacker-konferencer op i USA, Finland og Canada, hvor startups, forskere og store virksomheder mødes.

IDA Bioscience

Exploring Bioscience 2018

Tilmeld
Dato: 15 november 2018
Sted: Aarhus C

Amerikanske Ray Kurzweil er en af dem, der tror fuldt og fast på, at vi en dag vil nå en fremtidsvision, der altid har fyldt meget i menneskets bevidsthed: At leve evigt. Den 70-årige amerikanske opfinder og tidligere udviklingschef hos Google tror sågar, at det vil ske i hans egen levetid. Derfor tager han dagligt op mod 100 piller for at stoppe aldringsprocessen.

Genteknologi og tænkehjelme

Biomedicin er kun en af de mange metoder til at forbedre menneskekroppen. Biohacking favner også genredigering, laser- og proteseteknologi og meget mere.

I Danmark er firmaet PlatoScience i gang med at udvikle en tænkehjelm. Tænkehjelmen sender små elektroniske bølger gennem hjernen og stimulerer specifikke dele af hjernen. Den kan indstilles til at hjælpe mennesket med at være kreativ eller til at fokusere bedre, når man fx arbejder intenst eller studerer.

Men der er også forsøg i gang, der i højere grad peger mod Ray Kurzweils forudsigelser. Rundt i verden render enkelte mennesker rundt med et helt særligt sølvarmbånd om håndledet. Armbåndet viser, at det dets ejer straks efter en naturlig død skal nedkøles og sendes til Cryonics Institute i Michigan, hvor de vil blive opbevaret ved minus 196 grader. Det kaldes kryopræservering.

Genteknologien rykker også i disse år. Særligt efter den banebrydende og omdiskuterede Crisper/cas9-teknologi gjorde sit indtog. Teknologien er af mange blevet beskrevet som en slags gensaks, som kan klippe uønskede dna-stykker væk. På den måde kan vi måske en dag meget præcist designe vores gener.

Alt sammen peger det mod, at biohackerne med tiden eliminerer de begrænsninger, den menneskelige krop sætter. Det har givet nyt liv til store etiske diskussioner, om hvad det egentlig vil sige at være menneske og følgerne af det evige liv.

Men inden, man tager munden for fuld af fremtidsdystopier og utopier, er det værd at huske på, at biohacking er en oldgammel disciplin. Egypterne opdagede for 3.000 år siden, at strøm havde en effekt på den menneskelige hjerne og brugte elektriske ål til at modvirke migræne. Siden 1960 har folk med hjerteproblemer, rendt rundt med en pacemaker under huden. Og kunstig befrugtning af kvinder er blevet normalt. Men biohackerne er blevet flere

IDA Fremtidsteknologi

High Tech Summit at DTU

Tilmeld
Dato: 10 oktober 2018
Sted: Lyngby

3 fascinerende biohackere, du bør kende

Neil Harbisson

Over hovedet på 34-årige Neil Harbisson svæver enden af en ikke helt almindelig antenne. I 2014 fik han indopereret i sit kranium for at modvirke sit handikap som farveblind.

Men antennen gør ikke Neil Harbisson i stand til at se farverne, den gør ham i stand til at høre dem. Antennen består af et trådløst kamera, der er tilsluttet et implantat, som kan opsnappe lyde og lave dem om til vibrationer. Ud kommer der toner af blå, gul og rød alt efter hvad antennens kamera præsenteres for.

Siden 2014 har den catalansk fødte kunstner turneret verden rundt, ofte under betegnelse af en cyborg – en blanding mellem en maskine og menneske.

Aaron Traywick

I maj 2018 blev Aaron Traywick fundet død i en såkaldt isolationstank – en lydisoleret, mørk vandtank, hvor en forsøgspersons sanseindtryk reduceres til et minimum. Blot tre måneder forinden havde den 28-årige biohacker fra en scene i Austin sprøjtet en utestet herpesvaccine i benet.

Aaron Traywick var en kendt skikkelse i det gryende biohackermiljø, og mange rygter florerer om hans død. Var han ved at nå frem til en revolutionerende kur? Siden er det dog kommet frem, at den unge amerikaner druknede ved et uheld i vandtanken med bedøvelsesmidlet ketamin i blodet.

Ikke desto mindre står Aaron Traywick som et symbol på den selvopofrende biohacker, der stiller sin egen krop til rådighed i fremskridtets navn og i forsøget på at komme omkring det dyre og langsommelige godkendelsesprocesser hos de amerikanske myndigheder.

Teemu Arina

Som bare 19-årig gik Teemu Arina ned med stress og blev medicineret hårdt mod et mavesår. Den unge finne begyndte at gør, det unge mennesker oftest gør, når de skal løse et problem: søge på internettet. Snart havde han pløjet igennem utallige forskningsartikler og blandt andet fået øjnene op for de mange wearables og mobile teknologier, der gør mennesker i stand til at tracke sit helbred.

Teemu Arina, som du kan møde på High Tech Summit 10. oktober på DTU, er stifter af tænketanken Biohacker Center og medforfatter på A Biohacker Handbook om hvordan du fx kan influere på din søvn og energiproduktion og måle på det. Han bruger urter, lydterapi og laserteknologi til at optimere sit liv. Og så måler han sig selv med en specialdesignet t-shirt.

Exploring Bioscience 2018
15 nov.
Exploring Bioscience 2018

- A Health Perspective

Tilmeld
High Tech Summit at DTU
10 okt.
High Tech Summit at DTU

Join IDA for an exciting day at The High Tech Summit 2018 at The Technical University of Denmark. Hear about the latest technological developments, debate the most recent discoveries, participate ...

Tilmeld
Biohacker til High Tech Summit: Vi skal forene hoved og krop - også på jobbet

Biohacking: Biohacking kan hjælpe med at optimere din søvn, din krop, din sundhed men faktisk også dine omgivelser. Forfatter og biohacker Teemu Arina giver et indblik i, hvorfor biohacking bør være en del af ...

Læs mere
Dansk tænkehjelm sætter strøm til hjernen på 500 brugere
Dansk tænkehjelm sætter strøm til hjernen på 500 brugere

Driving Design: Pretotyping, rapid prototyping og konstant brugerindragelse var nøgleelementer for startup-virksomheden PlatoScience i arbejdet med at skabe hjerne-hjelmen PlatoWork. Via elektriske impulser til h ...

Læs mere
Techtopia 32: Hvad putter finske biohackere i kaffen?
Techtopia 32: Hvad putter finske biohackere i kaffen?

Podcast: Finske biohackere har fundet deres helt eget univers af sauna, kolde bade, kosttilskud og digitale hjælpemidler til at skabe et sundt liv i balance.

Læs mere
Biohackere vil laserkurere ADHD og autisme
Biohackere vil laserkurere ADHD og autisme

Techtopia: Medicin gør hjernen doven, lyder det fra svensk biohacker, der mener, at kunne behandle autisme, ADHD og Alzheimers bedre ved laserterapi.

Læs mere
Dansk forsker jagter kræftceller med nanodroner
Dansk forsker jagter kræftceller med nanodroner

En helt ny verden kalder forsker en ny kræftkur, der sender nanodroner ind i kroppen og sætter skub i immunforsvaret. Behandlingen har allerede vist sig usædvanlig træfsikker

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close