10-12-2018 05:34:10

Forstå selvkørende biler: Sådan lærer bilerne at køre via deep learning

Selvkørende biler: Deep learning er et afgørende parameter, når du vil skabe en selvkørende bil. Er du interesseret i, hvordan bilerne lærer sig selv at køre, har chip-selskabet Nvidia netop offentliggjort en rapport fra 9 måneders forsøg med at skabe en selvkørende bil.
10. maj. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør

Når en selvkørende bil skal kunne navigere på vejene, er der et utal af parametre, bilens computer er nødt til at tage stilling til. De åbenlyse er, at den skal kunne kende vejene, andre biler, bløde trafikanter som cyklister og fodgængere. Men hvad med katte eller hunde, der pludselig løber ud på vejbanen? Hvad skal der ske, hvis der pludselig flyver en ballon ud foran bilen? Hvordan skal bilen agere, når det regner? Og hvad med sne eller hagl?

Antallet af ukendte er noget nær uendeligt, og derfor er det umuligt at hardcode alt, der kan ske på en helt almindelig køretur. Og derfor er det helt afgørende at skabe et system, der selv er i stand til at lære at køre bil, og som vil skabe sin egen måde at køre på. Der er behov for kunstig intelligens.

IDA Universe har tidligere talt med chipgiganten Nvidia, der producerer en supercomputer skabt til selvkørende biler, og som blandt andet arbejder sammen med Volvo. Ved siden af samarbejdet med den svensk-kinesiske bilproducent har Nvidia arbejdet på projektet DAVE2, hvor Nvidia-teamet har skabt en forholdsvis simpel selvkørende bil ved at lade supercomputeren kigge på en menneskelig bilist i en Ford Lincoln.

Nvidia har efter mindre end 100 timers overvågning af den menneskelige fører skabt en bil, der i det store hele var selvkørende i både klart vejr, tåge, sne og regn. Firmaet skriver dog også, at der er brug for at arbejde mere med at forbedre robustheden og visualiseringen.

Læs Nvidia research paper.

Selvkørende biler: Nye spillere og alliancer vælter frem
Selvkørende biler: Nye spillere og alliancer vælter frem

Transport: Google er løbet med det meste af opmærksomheden, men der findes mange andre virksomheder og nye alliancer, der desperat prøver at komme ind på markedet for selvkørende biler. Vi har forsøgt at ska ...

Læs mere
Machine Learning
Machine Learning

Få emner er så hypede i disse år som machine learning og kunstig intelligens. Potentialet er enormt, og derfor har giganter som Apple, Microsoft, Amazon, IBM og Intel heller ingen skrupler ved at ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close