24-06-2018 05:04:00

Forsyningsminister: Regeringen har ingen planer om at privatisere forsyningssektoren

Forsyning: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt er sikker på, at forsyningssektoren kan opnå besparelser for 7 milliarder kroner i 2025. Og det er uden at tvangsprivatisere dele af sektoren.
5. sep. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Forsyningsminister: Regeringen har ingen planer om at privatisere forsyningssektoren

Tidligere på måneden pegede en ventet rapport fra konsulentvirksomhederne McKinsey & Company og Struensee & Co på, at forsyningssektoren kan spare 7,1 milliarder kroner hvert år fra 2025. Mest kontroversielt var det, at rapporten pegede på, at der var penge at spare ved at privatisere varme og vand. Det fik hurtigt store dele af forsyningssektoren på barrikaderne.

I et interview med Kommunen slår Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt dog fast, at det ikke kommer til at foregå via tvangsprivatiseringer af forsyningssektoren.

“Jeg vil godt hamre den myte til jorden: Regeringen har ingen planer om at privatisere forsyningssektoren. Vi blander os ikke i de ejerformer, der er i dag, hvor selskaberne er ejet af kommuner eller andelsejede. Det er ejeren, som bestemmer, om man ønsker at sælge forsyningsselskabet, og sådan er det også i dag. De fleste steder vil det være en beslutning, som skal henover et byråd, og sådan vil det også være fremadrettet. Det ændrer vi ikke på,” siger han til Kommunen.dk.

I interviewet med Kommunen siger Lars Christian Lilleholt også, at regeringen ikke har “planer om at tvangsprivatisere nogen dele af sektoren”, men at han mener, at ambitionen om at spare 7,1 milliarder kroner er realistisk.

“Det endelige mål er ikke fastsat, og de 3,3 milliarder er allerede forhandlet på plads (i vækstpakken fra 2014, red.). Det vil sige, at der skal effektiviseres yderligere for et sted mellem tre og fire milliarder kroner per år i 2025, og jeg er sikker på, at det mål kan nås. Jeg mener, at regeringen og forsyningsselskaberne har en klar fælles interesse i at nå det her mål. Der er jo ingen, der kan have interesse i at betale unødigt høje omkostninger, og store dele af sektoren har taget positivt imod det her udspil”, siger han.

I Interviewet kommer Energi-, forsynings- og klimaministeren blandt andet også omkring bestyrelsernes sammensætning, modregningsregler, hvile i sig selv-princippet og kritikken af at rapporten har været hemmeligholdt.


Deltag i debatten

luk
close