14-12-2018 20:38:23

Fra Made in China til Invented in China - Kina er det nye Silicon Valley

Techtopia: Kina bliver kaldt det nye Silicon Valley og er stedet, hvor innovative idéer møder banebrydende teknologi inden for blandt andet big data, maskinlæring og kunstig intelligens. Alt tyder på, at Kina er i gang med at gå fra Made in China til Invented in China.
19. jul. 2017 Af Katja Isabel Romme Simonsen

De kinesiske teknologivirksomheder er traditionelt kendt som copycats, og mange af dem er da også startet som kopier af vestlig teknologi, hvilket ses hos blandt andet virksomheder som Baidu - det kinesiske Google - Alibaba - det kinesiske Amazon - og Tencent – det kinesiske Facebook. De har dog udviklet sig ekstremt i takt med det stigende forbrugermarked, der er opstået i Kina, og har givet de vestlige udgaver baghjul.

Udviklingen betyder, at Kina er i gang med at ændre Made in China til Invented in China. Og Shanghai bliver kaldt det nye Silicon Valley, der både suger hjerner, startups, kapital og private investorer til sig.

Det der især gør Kina til centrum for teknologisk innovation er deres omstillingsparathed, hvilket blandt andet skyldes den kinesiske regerings indgriben i alt, hvad der foregår.

”Fra den ene dag til den anden kan tæppet blive revet væk for en hel industri. Der er mange studier der viser, at det der kendetegner kinesisk innovation er, at de er ekstrem omstillingsparate, fordi lovgivningen ændrer sig konstant i Kina. Man skal hele tiden navigere efter, hvilke muligheder er der nu,” siger erhvervsjournalist Christina Boutrup, der er dansk Kina-ekspert og har udgivet flere bøger om Kina, til Techtopia.

Banebrydende ny teknologi møder forretningsidéer i Kina

Og noget tyder på, at den restriktive lovgivning også har betydning for, hvorfor Kina kan blive innovationscentrum inden for blandt andet kunstig intelligens og maskinlæring, mener Christina Boutrup.

”Kina har allerede 170 millioner overvågningskameraer grundet deres sikkerhedspolitik. Den kinesiske regeringer forventer, at kameraerne vil blive til 450 millioner i 2020, hvilket svarer til en tredjedel så mange kameraer som mennesker i Kina. Så hele diskussionen om, hvorvidt det er i orden at overvåge, det er de allerede udover,” forklarer hun.

Overvågningskameraerne bruges i øjeblikket til at mindske kriminalitet, men de kan også booste Kinas ambition om at blive førende inden for kunstig intelligens, da kameraerne blandt andet kan bruges til ansigtsgenkendelse.

Kina gør allerede brug af teknologier som kunstig intelligens, maskinlæring og big data. Maskinlæring er blandt andet blevet brugt som rekrutteringsværktøj hos L'Oréal. De har ved hjælp af maskinlæring screenet alle deres ansatte i forhold til, hvilke karakterer de har fået, hvilket universitet de har gået på, og hvad der kendetegner dem.

Herfra har man udviklet en model med tre simple spørgsmål som alle kandidater til alle positioner skal svare på, og på den måde får man filtreret tusindvis af ansøgere fra på en nem og hurtig måde.

Kommercielt kan man også bruge de nye teknologier. Alipay, der minder meget om PayPal, bruger ansigtsgenkendelse som betalingssystem, og attraktioner i Kina vil i år også indføre ansigtsgenkendelse som billetsystem.

De nye Ofo og Mobike delecykler, der ses i bybilledet, gør brug af big data, som en del af deres forretningsmodel. Cyklerne låses op med en smartphone og er sporet med en GPS, der gør det muligt for virksomheder som fx Starbucks at tilbyde deres kunder et popup-tilbud på mobilen, når brugeren nærmer sig deres lokation.

Kina leder efter startups i Norden

For at være de førende inde for teknologisk innovation er det kinesiske marked allerede begyndt at se sig om efter startups, der kan give dem adgang til innovative idéer. Kineserne er derfor gået på opkøbsjagt i Europa og har især kastet sin kærlighed på Norden.

Blair Zhang, der er investor i den kinesiske investeringsvirksomhed Comb+, har været på udkig efter danske starupvirksomheder, som beskæftiger sig med kunstig intelligens. Hun vil have dem til at rykke til Kina, og hjælper dem med at komme ind på det kinesiske marked.

”AI-teknologi er vældig populær i Kina. I Danmark er der en masse startups i AI-industrien som inde for fx robotter og droner. Droner bliver brugt alle steder, og der er et lovende marked for det i fremtiden til blandt andet levering som fx hos e-handelsplatformen Alibaba,” siger Blair Zhang.  

Med den rivende udvikling Kina i øjeblikket gennemgår, ser det altså ud til, at vores produkter snart vil være trykt med Invented in China i stedet for Made in China.

Find podcasten »Techtopia« på Techtopia.dk eller direkte på iTunes her

Techtopia #9: Er Kina det nye Silicon Valley?
Techtopia #9: Er Kina det nye Silicon Valley?

Podcast: Er Kina det nye Silicon Valley? Er det i Kina , at banebrydende ny teknologi møder forretningsideer, som kan forandre verden med en pose risikovillig kapital?

Læs mere
Kina satser massivt på vedvarende energi - USA halter bagefter
Kina satser massivt på vedvarende energi - USA halter bagefter

Grøn omstilling: Kina investerer næsten 300 milliarder pund i vedvarende energi frem til 2020 og markerer sig derfor for alvor som en stor spiller inden for vedvarende energi.

Læs mere
Kina satser stort på kernekraft
Kina satser stort på kernekraft

Grøn omstilling: Kina vil bygge mindst 60 atomkraftreaktorer i løbet af de næste 10 år.

Læs mere
Kina er ved at løbe fra os: Skal vi nu kigge mod Kina for at få inspiration?
Kina er ved at løbe fra os: Skal vi nu kigge mod Kina for at få inspiration?

Kina: Hele verdens fabrik vil ikke længere nøjes med at producere for Vesten. Kina har store ambitioner om at udvikle egne brands og produkter, og ifølge en Kina-kender er de allerede godt på vej.

Læs mere
Fremtidsupdate #9: Det teknologiske Kina
Fremtidsupdate #9: Det teknologiske Kina

Hvad kan vi lære af Kina og deres imponerende teknologiudvikling? Hvor langt er de og hvordan har de gjort?

Se video

Deltag i debatten

luk
close