19-09-2018 09:31:15

Fremtidens bydesign testes i København

Vester Voldgade i København bliver i løbet af det næste års tid løftet ind i fremtiden. Alexandra Instituttet vil i et stort samarbejde med Dansk Arkitektur Center og Copenhagen Solutions Lab, Design Society, Kraks Fonds Byforskning, International Federation for Housing and Planning og Gehl Architects skabe et innovativt byområde til inspiration for resten af landet.
5. apr. 2016 Af Alexandra Instituttet
Alexandra Instituttet giver sit bud på, hvordan fremtidens digital-fysiske by-design kan fungere og se ud.
Alexandra Instituttet giver sit bud på, hvordan fremtidens digital-fysiske by-design kan fungere og se ud.

I 2017 forventes færdiggørelsen af Københavns havns nye vartegn – det såkaldte BLOX projekt, der opføres af Realdania – at være færdiggjort, men allerede i årene forinden vil arbejdet gå i gang med at skabe en ny type af ophold i Vester Voldgade, der ligger lige ved Rådhuspladsen og ned til havnen. Her vil Alexandra Instituttet, sammen med førende virksomheder inden for byudvikling og involvering af borgere skabe et bud på, hvordan fremtidens digital-fysiske by-design kan fungere og se ud.

Alexandra Instituttets arkitekt og projektleder Liselott Stenfeldt ser frem til samarbejdet og glæder sig over allerede at være godt igang.

- Vi er meget glade for, at Realdania - ligesom vi - synes, at projektet i Vester Voldgade er en unik mulighed for at vise, hvordan man i fremtiden kan bruge digital-fysiske løsninger i vores byggede miljøer.

- Vi ser også frem til at arbejde sammen med gruppen af partnere, der jo hver især er eksperter i byer. Partnerne vil hver især bidrage til projektet med det, de er allerbedst til. Undervejs vil partnerne undersøge hvor vidt det, vi udvikler, faktisk er en god løsning for bylivet og menneskerne, der bruger det.

Borgerinddragelse og løbende læring

- At arbejde med digital-fysiske installationer i byens rum som et led i byudviklingen er en forholdsvis ny tilgang, og det er derfor en vigtig del af projektet, at vi løbende undersøger, hvordan byens rum og de mennesker, der færdes der påvirkes af vores tiltag, fortæller Senior Green Urban Designer Trine Plambech fra Alexandra Instituttet.

Sammen med de øvrige partnere vil hun studere byens liv og tale med de mennesker, der bor og færdes der. Denne viden vil blive brugt i forbindelse med udviklingen af de digital-fysiske installationer.

Vi vil benytte en metode, som kaldes innovativ evaluering. Metoden er udviklet på Alexandra Instituttet og sigter på løbende i projektet at undersøge alle de aspekter, der påvirker den forandring, der finder sted i byrummet. Vi vil indsamle både kvalitative og kvantitative data og bruge den nye viden til løbende at forbedre og udvikle projektet, fortæller Trine Plambech.

6 meter træ der pibler af digitalt liv

Noget af det mest markante for øjet i Vester Voldgade bliver et 6 meter højt træ i sandblæst stål. Træet, der kommer til at pible af digitalt liv, registrerer liv og bevægelse i området - og omdanner dem løbende til skiftende lysspil og soundscapes.

Træet er en del af et eksperimenterende forløb, hvor den digitale skygge i løbet af tre måneder vil forandres alt efter, hvilke bevægelsesmønstre der bliver skabt af borgerne. ​Nogle af de principper, der vil afprøves, er for eksempel hvorvidt det, at man som cyklist ​kan bidrage til et lydscenarie, kan være med til at bringe mere opmærksomhed og liv på en plads, om direkte filtrering af stemmer/lyd kan være med til at appellere til specifikke målgrupper på et givent tidspunkt eller om en tilpasning af lyset, alt efter hvordan personer opholder sig under træet, f.eks. vil kunne bidrage til mere ro.

Det levende, digitale træ (med hashtagget #treepoint0) bliver et iøjnefaldende pejlemærke i gaden og indvies ved en stor åbningsfest på Dantes Plads den 8. april.

- Smart City er efterhånden et begreb, der bruges af mange aktører rundt om. Men hvad betyder det egentlig for mig som borger? spørger Liselott Stenfeldt.

- Projektet i Vester Voldgade tager udgangspunkt i at indarbejde det digitale i de fysiske omgivelser på en konkret og jordnær måde, som giver borgerne nye muligheder for at færdes i vores byrum.

Målet med projektet er dels at tilbyde borgere en række nyttige, sjove og interessante faciliteter i gadebilledet, og dels at skabe mulighed for at kommunen kan blive klogere på sine borgere og deres behov igennem den løbende innovative evaluering. En målsætning er også at fremme en mere bæredygtig social adfærd gennem vejledning og oplysning.

De digital-fysisk installationer giver os helt nye muligheder for at involvere borgerne og invitere til fx mere bæredygtig adfærd eller nye sociale aktiviteter, fortæller Trine Plambech.

Allerede ideer på tegnebrættet

- I august faciliterede vi et workshop-spor som en del af det såkaldte ’Sprout Talent Week’ i hub’en i Fæstningens Materialgård, der tog udgangspunkt i et lignende fokus og det fysiske sted. En tværfaglig gruppe studerende bidrog med at dele en masse gode tanker og idéer med os, og det var superinspirerende, fortæller Liselott Stenfeldt.

Udviklingen af projektet i Vester Voldgade kommer også til at bygge videre på erfaringer fra tidligere. Projekter fra Alexandra Instituttet somNordlys, der er opført i Horsens bymidte, var en ny måde at bruge lyd og lys og var med til at skabe dragende aktiviteter og opholdsareal i byrummet, og det kommer sandsynligvis også til at inspirere det nye arbejde.

Du kan se en video om Nordlys projektet her

Artiklen er oprindeligt publiceret på Alexandra Instituttet. 


Deltag i debatten

Byggeri og Anlæg - artikler og arrangementer

Nyeste byggejob fra Jobfinder

luk
close