19-09-2018 03:51:35

Elendig robot-lærer får børn til at programmere

"Hjælpelæreren" i 40 danske skoler er ikke så god til matematik og engelsk, som den burde være. Til gengæld har den åbnet børnenes øjne for at programmere.
20. nov. 2014 Af Christian Bartels - tidligere bragt på ing.dk
NAO-robotten fra franske Aldebaran Robotics har bare brug for strøm, en internetforbindelse og en trådløs forbindelse til den computer, den bliver programmeret fra. Pris 60.000 kr.
NAO-robotten fra franske Aldebaran Robotics har bare brug for strøm, en internetforbindelse og en trådløs forbindelse til den computer, den bliver programmeret fra. Pris 60.000 kr.

Til 60.000 kroner er NAO-robotten fra franske Aldebaran Robotics en billig hjælpelærer, der er udviklet til at lære børn engelsk og matematik. Men som hjælpelærer dumper den. Til gengæld lyser børnene op, når de skal lære at programmere den. Det skriver Videnskab.dk

»Robotten bliver solgt som en slags reservelærer. Men det kan den ikke rigtig leve op til. Den kan ikke bruges til at lære dig at regne, selvom den har indbygget regnefunktioner. Og lære dig engelsk kan den heller ikke. Til gengæld kan den give elever en gryende forståelse af programmeringssprog, fordi de skal kunne programmere den, for at den bevæger sig,« siger Cathrine Hasse fra Fremtidsteknologi, Kultur og Læreprocesser på Aarhus Universitet, DPU. Hendes forskerteam har selv anskaffet en NAO og eksperimenteret med den.

Robotten synes at have formået, hvad matematik og engelsk måske ikke altid kan - nemlig at få børn til at blive længere på skolen for at blive dygtigere til at programmere robotten.

Det er tilfældet på Antvorskov Skole ved Slagelse, konstaterer skoleleder Søren Ranthe.

»Faktisk oplever vi som skole, at elever bliver på skolen og bruger en masse fritid for at kunne blive endnu bedre til programmering,« fortæller Søren Ranthe.

De dygtigste elever har endda deltaget på konferencer, hvor de har holdt oplæg om deres arbejde med NAO, og de har lavet workshops på blandt andet Aarhus Universitet, skriver Videnskab.dk.

I øjeblikket er programmering ikke på skemaet i folkeskolen. Men det burde disciplinen være, mener Cathrine Hasse, der ser en anvendelse for de dyre robotter, der ikke kan løfte opgaven med engelsk og matematik.

»NAO kan være en stor gevinst, hvis den bliver brugt ordentligt i skolen. Den kan faktisk lære børn noget om programmering, som jeg tror, det er vigtigt, man kender til i fremtiden. Der er så mange programmer omkring os, at det er vigtigt, du kender til kernemekanismerne bag. Det er ligesom med en bil. Du behøver ikke at kunne reparere en motor, men det er vigtigt at vide, at din bil har en,« siger Cathrine Hasse.

Robotten NAO bliver produceret af det franske firma Aldebaran Robotics. Den har bare brug for strøm, en internetforbindelse og en trådløs forbindelse til den computer, den bliver programmeret fra.


Deltag i debatten

luk
close