15-10-2018 17:16:25

Moore’s lov driver ny guldalder for ingeniører

Den teknologiske udvikling er voldsom og eksponentielt accelerende på en lang række områder. IDA Fremtidsteknologi fokuserer på teknologier, der kan ændre markedet på 2 – 10 år.
11. feb. 2015 Af Rolf Ask Clausen - chefkonsulent i IDA

Bliver der brug for ingeniører i fremtiden? Ja, ingen tvivl om det.

Eksponentielle organisationer

Hvorfor nye organisationer er ti gange bedre, hurtigere og billigere – og hvordan din også bliver det?

Bogen, Eksponentielle organisationer, der nu er oversat til dansk, går sin sejrsgang verden over og udfordrer den måde som virksomheder organiserer sig på. 

Køb bogen her

Bliver mulighederne for at udrette noget ved hjælp af teknologi større? Jep, det er uden for enhver diskussion.

Det er noget af en kliche, at udviklingen går stærkt. Reelt går udviklingen nu eksponentielt stærkere.

Lidt forenklet, kan forklaringen på, hvorfor det er sådan, startes med det, mange kender som Moores Lov.

Moore's lov


Antallet af transistorer i nye processorer fordobles hvert 2. år. bemærk at Y-aksen er logaritmisk. Se grafen i fuld størrelse hos Wikipedia.


Her kan du læse ingeniør Gordon E. Moore's klassiske artikel ”Cramming more components onto integrated circuits” fra 1965, hvor han forudser, at antallet af komponenter på en chip fordobles for hver to år - til samme pris.

Den stammer fra 1965, hvor ingeniøren Gordon E. Moore skrev artiklen ”Cramming more components onto integrated circuits”.

Pointen i dén artikel er, at udviklingen af elektronik betyder en fordobling af komponenter på en given elektronisk chip for hver to år, og derfor en fordobling af regnekraften for den samme udgift. Det er, hvad der senere er blevet til Moores Lov, og den følger en eksponentialkurve.

Gordon Moore var selv inde på, hvad denne udvikling vil føre til. Han skrev:

“Integrated circuits will lead to such wonders as home computersor at least terminals connected to a central computerautomatic controls for automobiles, and personal portable communications equipment. The electronic wristwatch needs only a display to be feasible today.”

Det er slet ikke dårligt på det nærmeste at forudsige smartphones i 1965!

Gordon Moore gik i øvrigt videre, bl.a. som direktør for Intel.

Moore’s lov i 2015 – elektronik smitter af

Nu er det blevet 2015 og hvad vi i Ingeniørforeningen IDA samler under etiketten ”fremtidsteknologi” buldrer afsted, essentielt drevet af lige præcis Moores lov.

I dag kan man forlænge Moores liste over hvad fremtiden vil bringe eller allerede har bragt: Selvkørende biler, droner, gensplejsning på ipads, 3D-print hjemme og i rummet, DNA-scannere, alle informationer på kloden til rådighed for alle. Computere, der banker verdens dygtigste i Jeopardy. Mobile helbredsmålinger og robotter og telefoner, der kan forstå hvad du beder dem om.

Tager man lidt op i helikopteren, så handler det om, at eksponentiel elektronik driver informationsteknologi frem i en eksponentiel udvikling. Og at andre domæner, f.eks. biler, herunder f.eks. biler også vil begynde at følge eksponentialkurver, når de tilsættes informationsteknologi.

Domæner, der skaber information, og domæner, der betragter information som en del af produktet, de bevæger sig hastigt og accelererende fremad. Domæner, der bliver digitaliseret, skifter form, tempo og ydeevne. Tænk bare på, hvad der sker med en produktionsvirksomheds maskiner, da de blev digitaliseret og kunne programmeres.

Og tænk på, hvad der sker i næste generation, hvor 3D-printere skaber et markant hurtigere udviklingsforløb og økonomi i enkeltstyk-produktion.

Synlig information skaber ny guldalder

I kølvandet på disse muligheder følger dramatisk ændrede forretningsmuligheder. AirBnb er godt i gang med at konkurrere på hotelbranchen. Hotel- og rejsesøgemaskiner gør rejsebureauer overflødige. Boliga har skabt gennemsigtighed i ejendomsbranchen. Kickstarter.com skaber mulighed for at finansiere nye produkter, LinkedIn har gjort dit cv globalt synligt.

Private kan bygge satellitnetværk, og ude på Refshaleøen kan nogle entusiaster samle 1000 højtuddannede om at finansiere og bygge en bemandet raket!

Hele den udvikling kan man vælge at se som, at internettet har gjort informationer synlige. Men det er kun en del af det. Sagen er, at det, at informationer er synlige, betyder at langt flere mennesker kan begynde at bruge disse informationer, så der skabes en eksponentiel udvikling i antallet af aktive hjerner og hænder.

Vante rammer brydes, produkter kan udvikles for en brøkdel af tidligere tiders omkostninger. Brands kan skabes og markedsføres på få år.

For ingeniører betyder alt dette en eksplosion af nye muligheder – en sand guldalder for de, der behersker og kan udvikle teknologi. Og fordi der er mange muligheder, er der også særdeles væsentlige beslutninger om, hvilke muligheder og hvilke teknologier, man vil forfølge og i hvilken skala. Det er nogle store ansvar.

Meld dig ind i IDA Fremtidsteknologi

IDA Fremtidsteknologi er et netværk, der beskæftiger sig tværgående med alle teknologier og deres muligheder og konsekvenser.

Lær af kolleger. Hør de mest visionære talere. Del din viden og vær selv med til at bidrage. 

Meld dig ind her

Det er gratis for alle.

IDA Fremtidsteknologi: De næste 2 - 10 år.

I al ydmyghed er det heri, at missionen for netværket IDA Fremtidsteknologi ligger.

Netværkets ”elevatortale” lyder:

”IDA Fremtidsteknologi er et netværk, der beskæftiger sig tværgående med alle teknologier og deres muligheder og konsekvenser. IDA Fremtidsteknologi kigger fremad og prioriterer teknologier, som ikke nødvendigvis er på markedet endnu, men som med høj sandsynlighed kan komme det inden for en tidshorisont på ca. 2 til 10 år”.

Helt i tråd med ovenstående eksponentielle udviklinger, så går det også tordnende stærkt med tilmeldingerne til IDA Fremtidsteknologi, som i løbet af få måneder siden starten 30. september 2014 er kommet op over 500 medlemmer og oplever støt vækst.


Deltag i debatten

luk
close