21-11-2018 13:21:18

Fyret – hvad så? Stop, vent, kør

Det er en voldsom oplevelse at blive fyret, og mange bliver forskrækkede over deres egen reaktion i situationen. Karriererådgiver hos Ingeniørforeningen IDA Morten Esmann fortæller om reaktionerne og de tre faser, den fyrede skal igennem.
19. okt. 2016 Af IDA Learning

Afklar dine karriereønsker med en karrieresamtale

Brug IDA, når du vil have hjælp til at udforme din egen karriereplan og vælge karriereretning.

Som medlem af IDA har du mulighed for 1 karrieresamtale hvert halve år. 

Book din karrieresamtale

Hvordan skal jeg nu betale regningerne? Hvorfor blev det lige mig? Hvad skal jeg sige til konen og vennerne? Kommer jeg overhovedet videre? Mange højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig baggrund bliver forskrækkede over deres egen reaktion, når de bliver opsagt, fordi de reagerer anderledes her end på alle andre udfordringer.

Karriererådgiver Morten Esmann fra IDA påpeger, at det er helt normalt. For det er anderledes at blive fyret. Mange oplever det kun en enkelt gang, og du kan ikke forberede dig på det.

»For mange er det at miste jobbet en trussel mod indtægtsgrundlaget. Den usikkerhed er der nogen, der reagerer på en måde, som forskrækker dem selv lidt. Men mit råd er, at det bedste er at reagere og acceptere, at man reagerer følelsesmæssigt. Jobbet er så integreret en del af vores liv, at det at blive fyret er en voldsom påvirkning af hele vores liv,« siger han.

De tre fyret-faser

Den fyrede kommer igennem tre faser: chokfasen, reflektionsfasen og handlingsfasen. Hvor lange de enkelte perioder er, afhænger af den enkelte. For nogle er chokfasen kort, andre har brug for at tænke længe og grundigt i mellemfasen, som derfor bliver bevidst lang. Det vigtige er bare at have fornemmelsen af, at man bevæger sig.

Chokfasen og rutchebanen

I chok- og reaktionsfasen reagerer den fyrede på selve opsigelsen. Hvordan skal vi betale vores regninger? Hvad vil min kone sige? Hvorfor blev det lige netop mig? Er jeg for gammel til at finde noget andet? Kunne jeg have forhindret det?

»Næste dag siger den fyrede måske: Pyyh det var en lettelse – det er er en god mulighed for at prøve noget andet. Dagen efter igen: Gisp hvad nu? Det er vigtigt, at du som fyret giver dig selv lov til en tur i rutschebanen,« siger Morten Esmann, der derfor også påpeger, at de første par dage ikke er så velegnede til at træffe gode beslutninger.

»Mange ønsker at reagere med det samme, når de bliver mødt at en opsigelse. Men jeg siger altid: Vent med at gøre noget, til du er afklaret!« fortsætter han.

Den tomme reflektionsfase

Efter chokfasen kommer reflektionsfasen, som mange opfatter som en lidt tom fase. Her handler det om at få styr på tankerne. Her kan outplacement hjælpe.

»Her har den fyrede sundet sig, og mange oplever en form for tomhed, som kan være skræmmende. Efter at have fået styr på de første tanker, skal den fyrede nu konstruktivt til at komme i gang. Men det skal tages i små skridt, og her skal den fyrede være lidt tålmodig,« siger Morten Esmann.

Professionel hjælp brugbart

Her skal den fyrede stadig vente med at være aktivt jobsøgende, lyder rådet. For den fyrede er stadig ikke i balance – og måske risikerer den fyrede at sige ja til noget, som senere fortrydes.

Mange ingeniører og scient.er får tilbudt et outplacement-forløb af virksomheden, som de fyres fra. Det er en god idé at tage imod den professionelle hjælp herfra – eller få hjælp din fagforening eller andre professionelle.

»Det er vigtigt at blive guidet og få neutral, professionel hjælp. Som fyret har du brug for kærlige puf og benspænd, som de kan give. Mange oplever det som stigmatiserende at blive fyret – og derfor er det godt at få hjælp til at styre situationen gennem god rådgivning,« siger Morten Esmann og fortsætter:

»Det at blive opsagt kan i sidste ende føre til en positiv forandring. Det er bare svært at se den dag, du står på gaden. Derfor handler det om at tage kontrollen over forandringen i den grad, det kan lade sig gøre.«

Handlingsfasen

I handlingsfasen går den fyrede i gang med at handle på de reflektioner, overvejelser og den hjælp, de har fået. Her går den fyrede i gang med at søge nye job og bruge sit netværk.

»Det er betydningsfuldt, at det ikke er tre faser med et klart snit. Chok-, reflektions- og handlingsfasen overlapper hinanden. Langsom bevæger du dig fra den tomme fase og det krystaliserer sig i noget handling,« siger Morten Esmann.

Kom hurtigt og effektivt i job med IDA outplacement
Kom hurtigt og effektivt i job med IDA outplacement

IDA Outplacement er et specielt udviklet forløb til dig, der er blevet opsagt og ønsker professionel hjælp til at komme videre.

Læs mere
Sådan skriver du en god jobansøgning

Selvom der ikke er nogen facitliste på, hvordan du kan skrive en god ansøgning, så får du her en række råd og god inspiration til ansøgninger, der skal skaffe dig samtalen til det job, du søger.

Læs mere
Giv dit CV slagkraft
Giv dit CV slagkraft

Dit CV skal være målrettet og have slagkraft. Virksomheder bruger få minutter på at sortere jobansøgninger - derfor er det vigtigt med et gennemarbejdet CV. Det hjælper CV-assistenten med gennem r ...

Læs mere
Sådan sender du en uopfordret ansøgning

Der er to gode grunde til at sende uopfordrede ansøgninger: Mange job bliver besat via netværk og uopfordrede ansøgninger, og så viser du handlekraft og initiativ med en uopfordret ansøgning, påpe ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close