13-12-2018 14:50:07

Fyret? Sidemanden er ikke din konkurrent

Du skal fortsætte med at være en god kollega, selvom du og sidemanden er blevet fyret fra jeres arbejdsplads. Han eller hun er ikke din konkurrent – hjælp hellere hinanden og lad virksomhederne vælge den rette kandidat, påpeger karriererådgiver i IDA Kim Knudsen.
31. okt. 2016 Af IDA Learning
Hjælp hinanden og lad virksomhederne vælge, lyder rådet fra IDA's karriererådgiver Kim Knudsen, hvis du befinder dig i en situation, hvor du og en kollega pludselig skal kæmpe om det samme job.
Hjælp hinanden og lad virksomhederne vælge, lyder rådet fra IDA's karriererådgiver Kim Knudsen, hvis du befinder dig i en situation, hvor du og en kollega pludselig skal kæmpe om det samme job.

Afklar dine karriereønsker med en karrieresamtale

Brug IDA, når du vil have hjælp til at udforme din egen karriereplan og vælge karriereretning.

Som medlem af IDA har du mulighed for 1 karrieresamtale hvert halve år. 

Book din karrieresamtale

I er en gruppe kolleger, der har modtaget en fyreseddel samtidig. I er ikke blevet fritstillet og sidder nu side om side og kigger måske på de samme jobopslag, og ved ikke lige om I tør fortælle om jeres strategi for at finde nyt job.

Svaret fra karriererådgiver i Ingeniørforeningen IDA Kim Knudsen er klart. Du skal opføre dig sådan, at du kan se dig selv og sidemanden i øjnene igen:

»Du skal fokusere på at være den gode kollega og gøre opmærksom på de muligheder, der opstår, som passer til vedkommende. I sidste ende er det jo den enkelte virksomhed, der bestemmer, hvis I skulle søge det samme job. Hvor meget du åbner dig om din egen strategi, kommer jo an på, hvilken type, du er.«

Kemien er afgørende

Kim Knudsens holdning er nemlig, at Danmark er en stor brugsforening – og vi kommer sikkert til at møde hinanden igen. Og i en eventuel konkurrencesituation, så aner du som kandidat reelt ikke, hvad virksomheden leder efter og lægger vægt på. Derfor kan du ikke vide, hvordan du ligger i konkurrencen med sidemanden.

»Når virksomhederne vælger deres kandidat, så handler det ofte i sidste ende om kemien. I første omgang er det selvfølgelig de faglige kvalifikationer, der trækker dig til samtalen. Men det tæller allermest, om du passer ind i den konkrete virksomhed,« siger han.

Hjælp hinanden

Kim Knudsen har været karriererådgiver i IDA i 18 år og har faktisk aldrig hørt medlemmer italesætte, at de tænkte på sidekammeraten som en fjende, da de blev fyret og skulle ud at finde nye job samtidig.

»Hjælp hinanden og lad virksomhederne vælge. Det går godt på arbejdsmarkedet, og der er lav ledighed blandt ingeniører og cand. scient.er. Stort set alle er i gang efter et halvt år. Du kan ikke gøre noget ved, at der er konkurrence på arbejdsmarkedet. Det er et grundvilkår,« siger Kim Knudsen.

Alt er kompetenceudvikling

En fyring er kompetenceudvikling – også selvom det ikke er behageligt. Det er Kim Knudsens fordel, når han rådgiver IDA-medlemmer, at han faktisk selv er blevet afskediget i sin karriere.

»Vi lærer jo alle noget af de dask og slag, vi får i livet. Jeg havde dengang, jeg selv blev fyret, aldrig drømt om at se det som en fordel. Men i dag er jeg glad for, at jeg har prøvet det, når jeg skal rådgive medlemmerne,« siger Kim Knudsen.

Fyret – hvad så? Stop, vent, kør
Fyret – hvad så? Stop, vent, kør

Det er en voldsom oplevelse at blive fyret, og mange bliver forskrækkede over deres egen reaktion i situationen. Karriererådgiver hos Ingeniørforeningen IDA Morten Esmann fortæller om reaktionerne ...

Læs mere
Fyret? Skab din strategi efter chokket
Fyret? Skab din strategi efter chokket

Når chokket har lagt sig efter en fyring, skal du lave en plan for at nå et mål. Det mål er typisk at få det helt rigtige job, hvor du er hen-imod-motiveret, siger karriererådgiver i Ingeniørforen ...

Læs mere
Kom hurtigt og effektivt i job med IDA outplacement
Kom hurtigt og effektivt i job med IDA outplacement

IDA Outplacement er et specielt udviklet forløb til dig, der er blevet opsagt og ønsker professionel hjælp til at komme videre.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close