13-12-2018 15:26:54

Fyret? Skab din strategi efter chokket

Når chokket har lagt sig efter en fyring, skal du lave en plan for at nå et mål. Det mål er typisk at få det helt rigtige job, hvor du er hen-imod-motiveret, siger karriererådgiver i Ingeniørforenigen, IDA Kim Knudsen.
26. okt. 2016 Af IDA Learning
Start med at blive bevidst om, hvad det helt rigtige job er for dig, før du kaster dig ud i jobsøgningen, siger karriererådgiver i IDA Kim Knudsen.
Start med at blive bevidst om, hvad det helt rigtige job er for dig, før du kaster dig ud i jobsøgningen, siger karriererådgiver i IDA Kim Knudsen.

Afklar dine karriereønsker med en karrieresamtale

Brug IDA, når du vil have hjælp til at udforme din egen karriereplan og vælge karriereretning.

Som medlem af IDA har du mulighed for 1 karrieresamtale hvert halve år. 

Book din karrieresamtale

Hvordan skal jeg nu betale regningerne? Hvorfor blev det lige mig? Hvad skal jeg sige til ægtefællen og vennerne? Kommer jeg overhovedet videre? Når chokket over en fyring har lagt sig, er det tid til lægge en strategi for at nå målet om at få det helt rigtige job.

Karriererådgiver i IDA Kim Knudsen pointerer, at det skal være et job, hvor du er hen-imod-motiveret og ikke væk-fra-motiveret, hvor du bare ikke kan vente med at forlade den nuværende arbejdsplads. Det nye job skal både have din interesse og give mening for dig.

»Du skal starte med at formulere målet, så du bliver bevidst om, hvad det helt rigtige job er for dig. Det gør du ved både at kigge ind i fremtiden og kigge tilbage i fortiden på karrierens højde- og lavpunkter. Hvad gav dig masser af energi? Og hvilke positive elementer i din karriere vil du gerne tage med dig? Det giver dig omridset af det job, du skal gå efter,« siger Kim Knudsen.

Send en uopfordret ansøgning

Hvad giver dig energi? Hvad gør dig glad? Den bedste chef, gode kolleger, at du udvikler dig fagligt?

Når du er blevet afklaret om, hvad der er det rigtige job for dig, er det ikke nogen naturlov, at jobbet lige bliver slået op. Derfor må du i gang med en uopfordret ansøgning.

»10-15 procent af jobbene bliver besat via uopfordrede ansøgninger. Så er drømmejobbet ikke slået op, må du forsøge at skabe det selv. Her skal du tilbyde dig selv – og fortælle, hvad du kan gøre for den pågældende virksomhed,« siger Kim Knudsen.

CV og ansøgning i top

Basis i din strategi er et godt CV. Her kan Ingeniørforeningen IDA være en del af din strategi, da karriererådgiverne ved, hvordan et CV skal sættes sammen, og hvad det skal indeholde.

»Dit CV skal overordnet være overskueligt, informativt og indbydende. Derefter skal du have skrevet en effektiv ansøgning til enten konkrete job eller det job, du drømmer om. Her kan karriererådgiverne i IDA hjælpe dig, da de ved, hvad der er sket på området, siden du sidste søgte job for måske ti år siden,« siger Kim Knudsen.

Jobdatabaser som for eksempel Jobfinder skal selvfølgelig bruges i jagten på det nye job. Ligesom LinkedIn også er et sted at fortælle, at du leder efter noget nyt og spændende at gå i gang med.

Få taget et professionelt foto

Det er Kim Knudsens klare anbefaling at få taget et professionelt foto til CV, ansøgning og LinkedIn-profilen.

»Når man ser et CV, en ansøgning eller en LinkedIn-profil med et professionelt billede, så får man automatisk en kvalitetsoplevelse, som overføres til dig som kandidat. Derfor er det dumt at have et privat feriebillede som profilfoto,« fastslår han.

Få gang i dit netværk

Når du er på jagt efter et nyt job, skal dit netværk vide det, så de kan sætte dig i spil, hvis de hører om interessante åbninger på jobmarkedet. Her kan du bruge de sociale netværk – især LinkedIn – eller fysiske netværk.

»Det kan være, at IDAs fagtekniske netværk, tidligere kolleger, chefer og studiekammerater. Du skal ikke presse dem på nogen måde, men du kan godt kontakte dem for at høre, hvad der rører sig indenfor deres område. De skal ikke føle, at du beder dig om et job. Men tag nogle kaffemøder og fortæl, hvad du har at byde på,« siger Kim Knudsen.

Strategi for jagten på dit nye job

  1. Brug IDAs karriererådgivere til en afklaring af, hvordan dit næste job, skal se ud.
  2. Lav et overskueligt, informativt og indbydende CV og en målrettet ansøgning.
  3. Få taget et professionelt foto.
  4. Brug dit netværk.
  5. Kom hurtigt i gang.

Kom hurtigst muligt i gang

Kim Knudsens råd er, at du skal hurtigt i gang. Det kan godt være, at du har en lang opsigelsesperiode, men tiden går hurtigere, end du regner med.

»Din opsigelsesperiode kan hurtigt blive ædt op, så du skal bare i gang med det samme efter, at det værste chok over fyringen har lagt sig. Her skal du ikke have is i maven. Det kan være et mindre godt signal at sende til virksomhederne, at du lige vil trække vejret,« påpeger han og fortsætter:

»Mennesker har det bedst, når vi føler, at vi er på vej. Grublerier fører sjældent til noget godt. Snak med andre, vær aktiv, kom videre og hold dig i gang.«

Og så er det jo altid en fornøjelse, hvis du kan nå at sende en kontraopsigelse, fordi du når at finde et nyt job, inden dit opsigelsesvarsel udløber. 

Fyret – hvad så? Stop, vent, kør
Fyret – hvad så? Stop, vent, kør

Det er en voldsom oplevelse at blive fyret, og mange bliver forskrækkede over deres egen reaktion i situationen. Karriererådgiver hos Ingeniørforeningen IDA Morten Esmann fortæller om reaktionerne ...

Læs mere
Sådan skriver du en god jobansøgning

Selvom der ikke er nogen facitliste på, hvordan du kan skrive en god ansøgning, så får du her en række råd og god inspiration til ansøgninger, der skal skaffe dig samtalen til det job, du søger.

Læs mere
Sådan sender du en uopfordret ansøgning

Der er to gode grunde til at sende uopfordrede ansøgninger: Mange job bliver besat via netværk og uopfordrede ansøgninger, og så viser du handlekraft og initiativ med en uopfordret ansøgning, påpe ...

Læs mere
Giv dit CV slagkraft
Giv dit CV slagkraft

Dit CV skal være målrettet og have slagkraft. Virksomheder bruger få minutter på at sortere jobansøgninger - derfor er det vigtigt med et gennemarbejdet CV. Det hjælper CV-assistenten med gennem r ...

Læs mere
Lær LinkedIn at kende og få en god profil på nettet
Lær LinkedIn at kende og få en god profil på nettet

Karrierekonsulent i IDA, Lise Dan, guider dig gennem LinkedIn og giver gode råd undervejs til at opbygge en profil, hvor du kan give et godt billede af dig selv til nuværende og kommende kollegaer ...

Læs mere
Brug dit netværk med omtanke
Brug dit netværk med omtanke

Et netværk er en gaveøkonomi og ikke en byttehandel. Hvis du bruger det rigtigt, kan dit netværk have stor værdi.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close