19-09-2018 03:46:20

Gaaab: Keder du dig på dit arbejde?

Rutineopgaver og venstrehåndsarbejde er ikke lige noget for IDAs medlemmer, og én ting kan i den grad få dem til at rykke videre: udsigten til nye faglige udfordringer.
15. nov. 2017 Af Charlotte Holst - journalist, IDA
<p>Hvis der er større faglige udfordringer at hente andre steder, er mange IDA-medlemmer villige til at skifte job. (Foto: Colourbox)</p>

Hvis der er større faglige udfordringer at hente andre steder, er mange IDA-medlemmer villige til at skifte job. (Foto: Colourbox)

Arbejdslivet skal være komplekst, udfordrende og udviklende. Hvis IDAs medlemmer føler, de står stille fagligt, så smutter de. En jobskifteanalyse viser, at "fagligt udfordrende arbejdsopgaver" kan lokke mange til at søge videre.

-IDAs medlemmer er uddannet til at opsøge ny viden og har valgt det arbejdsliv, fordi de kan lide at sætte sig ind i at løse komplekse opgaver. Mange arbejder jo inden for områder, der flytter sig lynhurtigt, og de har et mindset, der passer til det. Nogle tænker: hvis jeg ikke rykker mig, så løber teknologien fra mig. Andre ser sig selv som dem, der flytter teknologien. Langt de fleste af vores medlemmer vil gerne være med til at forandre noget, siger Morten Esmann, karriererådgiver i IDA.

Arbejdsglæden får et boost

Derfor søger mange væk, hvis de synes, arbejdsopgaverne bliver kedelige og rutineprægede, eller de føler, de står i stampe fagligt. Kompleksitet i jobbet er generelt et stort ønske. Det er dog vigtigt, at der er balance i tingene, siger Morten Esmann. Det, at arbejde med noget, der egentlig ligger lidt uden for ens kompetencefelt, kan styrke selvværdet.

- At løse opgaver uden for sin komfort-zone kan give den her følelse af, at man er lykkedes med at kæmpe og gøre en særlig indsats. En form for sejrsfølelse. Arbejdsglæden får et boost, når man bliver stillet over for vanskelige udfordringer, man formår at løse, siger Morten Esmann.

det får ida-medlemmer til at skifte job

• Fagligt udfordrende opgaver/mulighed for faglig udvikling: 84 procent.

• Frihed til selv at tilrettelægge opgaver: 79 procent.

• Udsigt til at arbejde under en god leder: 76 procent.

• 22 procent undersøger jævnligt jobmuligheder, og 47 procent overvejer af og til nyt job. 

Kilde: IDAs jobskifteanalyse

Han peger dog på, at det komplekse ikke må tage magten fra den enkelte.

-Rutineopgaver kan faktisk være rigtig gode, fordi vi der kan læne os lidt tilbage, puste ud og basere vores arbejdsindsats på erfaringer, siger han.

Burn-out og bore-out

For at få den optimale indholdskombination i jobbet skal udfordringer og rutineopgaver doseres rigtigt.

-Man taler om burn-out, når jobbet kræver mere af mig, end jeg har kompetencer til. Det går hårdt ud over trivslen. Men vi ser også det modsatte: Nemlig bore-out. Det opstår, når jeg kan mere, end mit job kræver. Det, vi hjælper med her i IDA er, at finde det flow, hvor opgavernes kompleksitet og de faglige kompetencer passer godt til hinanden, og der er balance i det.

Træt af dit job? Sådan klarer du den til drømmejobbet dukker op
Træt af dit job? Sådan klarer du den til drømmejobbet dukker op

Har du en dårlig chef, er opgaverne kedelige eller mangler du udviklingsmuligheder? Brug ferien til at mærke efter, om du trives. Måske du når frem til, at du skal søge efter et nyt job – men der ...

Læs mere
Sådan udvikler du dig i dit job
Sådan udvikler du dig i dit job

Man lever et risikabelt liv på jobbet, hvis gabet mellem ens nuværende kompetencer og fremtidens krav bliver for stort. Og i en tid hvor kompetencerne hastigt forældes, øges behovet for konstant u ...

Læs mere
Syv dårlige grunde til at kvitte jobbet
Syv dårlige grunde til at kvitte jobbet

Du kan overbevise dig selv om, at du bliver nødt til at kvitte jobbet for at opnå dine karrieredrømme. Karriererådgiver i IDA giver dig syv eksempler på dårlige grunde til at kvitte jobbet, og hvo ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close