21-11-2018 01:04:50

Gartner kalder selvkørende biler for ren science fiction

Selvkørende biler: Analysehuset Gartner tror ikke på, at fuldt selvkørende biler er lige om hjørnet. De tvivler på, at det nogensinde bliver en realitet.
21. okt. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Gartner kalder selvkørende biler for ren science fiction

Firmaer som Tesla, Volvo og Google mf. har alle vist modeller frem af deres biler, som i et vist omfang selv kan stå for kørslen. Og igen og igen lyder ekkoet fra bilbranchen, at inden for 4-7 år har vi fuldt selvkørende biler, hvor man i princippet kan fjerne rattet. Den køber de dog ikke hos det amerikanske analysehus Gartner, som mener, at den tidshorisont er fuldstændig urealistisk.

Gartner er ellers jævnligt blevet beskyldt for at over-hype teknologier og være med til at skabe buzzwords uden den store værdi, men i dette tilfælde placerer analytikerne sig på skeptiker-fløjen.

“Visionen om en fuldt selvkørende bil bliver ikke en realitet for nogle af bilproducenterne inden for en periode, vi kan kategorisere som andet end science fiction,” siger Brian Prentice, der er vicedirektør i Gartners forskningsafdeling.

Gartner beskriver deres skepsis i den nye rapport, “Maverick* Research: Resolving the Google Steering Wheel Dilemma in Smart Machine Design”, hvor de især peger på, at opgaver med mange ukontrollerbare variabler - som f.eks. at køre bil - egner sig dårligt til machine learning. I stedet peger de på, at udviklingen vil gå mod mindre og mere pragmatiske machine learning-løsninger, der vil forbedre sikkerheden i bilerne.

“Miljøer, som er svære at kontrollere, er ikke egnede til smart machine-projekter, fordi det er svært - hvis ikke umuligt - at modellere præcist nok. Tricket er så at finde ud, hvilke dele der faktisk kan kontrolleres og begrænse smart machines til de områder, der kan håndteres,” siger Brian Prentice.

Gartner mener, at bilproducenterne, hvis de virkelig vil gøre noget godt for trafiksikkerheden, skal lave mindre projekter, der kan løses inden for tre til fem år og hvor analyser viser, at de til gengæld er opnåelige.

Læs mere hos Gartner

Læs også vores tema om selvkørende biler

Selvkørende biler
Selvkørende biler

Den traditionelle bilbranche bliver udfordret af opkomlinge som Google og Tesla, der arbejder hårdt på at være først med selvkørende biler. Men hvornår ser vi de første 100 procent selvkørende bi ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close