19-10-2018 15:52:39

Glem solpaneler: Elon Musk arbejder på at lave et solcelle-tag

Solceller: Elon Musk arbejder på at give ordet soltag en helt ny betydning. SolarCitys ingeniører er på vej med tagplader med indbyggede solceller.
12. aug. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør

Selv om Elon Musk har været bestyrelsesformand i SolarCity i en årrække, er det alligevel et nyt felt, den ambitiøse iværksætter kaster sig over. Fremgangsmåden er den samme, som Musk er kendt for i sine andre firmaer. Store ambitioner og nyskabende teknologi.
For et par dage siden lovede Elon Musk, at SolarCity er på vej med et unikt produkt. Solcellerne skal ikke længere ligge som et skæmmende add-on på taget. Solcellerne skal smelte fuldstændig sammen med taget.

“Det er ikke en ting på taget. Det er taget,” sagde Elon Musk ifølge Clean Technica til et investormøde.

Det er ifølge Musk lidt af en udfordring, han har givet SolarCitys ingeniører, men også noget, han er “really very excited about”. Især fordi produktet ikke vil kanibalisere på SolarCitys normale produktion af solceller. Det nye ‘soltag’ vil ifølge milliardæren appellere til en helt anden gruppe, som går mere op i husets udtryk. Ifølge Musk bliver de nye tagplader præsenteret i september, og det nye tag skal fremstilles på den nye SolarCity Gigafactory i Buffalo, New York.

Blodrøde regnskaber

CNN peger på, at det nye produkt ikke bare skal være med til at skaffe en ny type kunder i butikken. Det er også en måde at fjerne fokus fra, Elon Musk har problemer med indtægterne hos både Tesla og SolarCity. 

SolarCity blev stiftet i 2006 af brødrene Peter og Lyndon Rive, og er i dag den største producent og installatør af solceller i USA. Stifterne er fætre til Elon Musk, der hurtigt blev bestyrelsesformand og en vigtig fødselshjælper for firmaet. I august accepterede SolarCity et tilbud på 2,6 milliard dollars fra Tesla, som ønskede at købe firmaet, fordi der ifølge Musk er åbenlyse fordele ved at slå firmaets viden om solenergi sammen med Teslas ditto om batterier.

I visse dele af Wall Street er der blevet rystet på hovedet af Elon Musks foreslåede opkøb af SolarCity. Tesla har netop vist et regnskab, hvor tallene er blodrøde, og SolarCity er - selv om det er et firma i voldsomt vækst - en massiv underskudsforretning. Nogle investorer peger på, at det i en periode kan være fint for et firma i vækst at køre med store underskud, men at det er farligt at slå to store underskud sammen. Indtil videre ligger beslutningen om, hvorvidt Tesla får lov at købe SolarCity dog hos investorerne.

Der er dog også folk, der peger på, at den mulige sammensmeltning vil give god mening, fordi Teslas (og resten af bilindustriens) traditionelle forretningsmodel kan være væk i løbet af ganske få årtier. Hvis førerløse biler bliver normen, bliver biler formentlig også i langt højere grad en service og ikke et produkt, vi ejer.
Derfor peger Joshua Gans, der er forfatter til bogen The Disruption Dilemma i et Harvard Business Review-blogindlæg på, at det kan være en god ide at holde flere døre åbne.

Gratis webinar om fremtidens vedvarende energi

Interesserer du dig for grøn energi? Fremtidsupdate tager pulsen på fremtidens energiteknologier i et gratis webinar 23. august, hvor Brian Vad Mathiesen, professor ved Aalborg Universitet, er gæst i studiet. Tilmeld dig her


Deltag i debatten

luk
close