21-11-2018 21:30:57

On the 5th of March IDA invited Ph.D. students to a day of motivation, inspiration and dissemination. Find out what they did here.

Gode råd til dig, der er ph.d. og skal varme op til jobmarkedet

Forskningsvejen er smal, og der er langt fra plads til alle. Derfor bør man i god tid inden man får sin ph.d.-grad tænke over andre karrieremuligheder end forskning, siger IDA’s karriererådgiver.
13. feb. 2018 Af Charlotte Holst - journalist, IDA
<p>Morten Esmann, karriererådgiver hos IDA, opfordrer ph.d.'er til at snuse seriøst til jobmarkedet, inden de afslutter deres ph.d.</p>

Morten Esmann, karriererådgiver hos IDA, opfordrer ph.d.'er til at snuse seriøst til jobmarkedet, inden de afslutter deres ph.d.

Når ph.d.-studerende kontakter IDA, er det tydeligt, at de godt ved, de ikke bare kan vælte sig i forskningsstillinger. Men de er ikke helt skarpe på, hvad alternativerne kan være. Det siger IDAs karriererådgiver Morten Esmann.

read it in english

This article is also available in English. Read it here.

-De fleste er opmærksomme på, at de formentlig skal noget andet, og nogle vil jo også gerne noget andet end at forske. Men det er faktisk et fåtal, der har blik for, hvad der skal til for, at de kan få andre typer job, siger han.

Men det er en god idé at forholde sig til, hvad man egentlig kan med en ph.d.-grad inden for det tekniske og naturvidenskabelig felt og hvor ens kompetencer er efterspurgt.

Den næste Niels Bohr

Morten Esmann peger på, at der – groft set – er tre grupper. Der er dem, som nærmest er blevet hvirvlet tilfældigt ind på forskningsvejen, måske fordi de er blevet opfordret til at søge en ph.d. Så er der dem, der har taget en ph.d. for at skubbe jobudfordringen foran sig og altså udskyde ”problemet” med at skulle finde job.

Den sidste gruppe er dem, der har valgt forskningsvejen, fordi de ”er forelskede” i det, de forsker i. De kan ikke se sig selv i andet, og særligt for dem kan det være en udfordring at skulle gentænke sin karrierevej.

Sådan snuser du til jobmuligheder

  • Find folk der har en ph.d.-grad inden for samme faglige område som dig selv. Det kan være en fra samme institut eller fakultet
  • Find ud af, hvad folk, der er 3-4 år foran dig inden for nogenlunde samme område, arbejder med
  • Sørg for at netværke, også uden for den akademiske verden, så du kan få input til muligheder i erhvervslivet
  • Tag kaffemøder med mennesker, der har nogenlunde samme faglige baggrund som dig og hør deres erfaringer

-De har jo som regel valgt det, fordi de kan lide det og brænder for det, de forsker i. Den, der har set sig selv som den næste Niels Bohr, synes måske nok, det vil være svært at søge job hos et markedsføringsbureau, mens andre vil se det som en befrielse at komme sådan et sted hen, siger han.

Mental barriere

Uanset hvilken gruppe man tilhører, er det en god idé at researche på jobmulighederne, før man har færdiggjort sin ph.d. Også selvom det kan være hårdt, siger Morten Esmann.

-I anden del af sit ph.d. studie skal man egentlig tjene to herrer. Man skal arbejde benhårdt på sin ph.d., skrive videnskabelige artikler og så videre, og samtidig skal man tage snuden op af sporet og se sig om på jobmarkedet.

Det er ikke let, erkender Morten Esmann. For man skal ikke bare bruge meget tid og energi, men måske også overvinde en mental barriere.

-Det kan føles som om, man er illoyal over for sin forskning. Men det er nødvendigt, for de fleste skal jo ind på en anden vej end forskningsvejen. Så at undersøge jobmarkedet kan også være starten til den indre bearbejdning, der måske skal til, siger han.

Ikke for at skræmme

Morten Esmann understreger, at IDA ikke er ude på at skræmme nogen væk fra forskningen, men vil blot ridse de realistiske scenarier op, så man som ph.d.-studerende kan forholde sig til, hvordan virkeligheden ser ud.

-Vi kan jo konstatere, at det er et lille mindretal, der lykkes med at få en forskningsmæssig karriere, og derfor er det en god idé at overveje alternativer. Vi siger ikke, man skal droppe forskningen, men man bør forholde sig til, at det er sandsynligt, at man skal en anden vej.

ph.d.-dagen

IDA afholder en inspirations- og netværksdag for ph.d.-studerende. Her kan du blandt andet:

  • Møde virksomheder, der har brug for ph.d.er
  • Styrke dit professionelle netværk
  • Lære mere om formidling og præsentation
  • Teste din gode idé

Læs mere og tilmeld dig her

Ph.d.er på jobjagt? Her er de glade for forskningsnørderne
Ph.d.er på jobjagt? Her er de glade for forskningsnørderne

Det digitale markedsføringsbureau Wunderman har rigtig gode erfaringer med, at ansætte folk med en ph.d.-grad inden for det naturvidenskabelige felt, fortæller rekrutteringschef Christina Pansbo.

Læs mere
”Ph.d.-studerende er 100-meter mestre i databehandling”
”Ph.d.-studerende er 100-meter mestre i databehandling”

Som ph.d. studerende inden for de tekniske og naturvidenskabelige discipliner kan man masser af håndværk. Men man skal være opmærksom og have blik for, hvad det kan bruges til på arbejdsmarkedet. ...

Læs mere
Sådan bruger du netværk og referencer som nyuddannet
Sådan bruger du netværk og referencer som nyuddannet

Som nyuddannet skal du ud over din komfortzone og bruge netværket og referencer i jagten på dit første job, lyder rådet fra Kathrine Gleerup, der er karrierekonsulent for studerende i IDA.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close