19-09-2018 03:43:58

Harvard-forskere skaber nyt unikt 3D-materiale

Materialeteknologi: Harvard-forskere har skabt et nyt materiale, hvor man kan ændre grundlæggende på form og størrelse.
22. mar. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør

“Forstil dig et hus, der vil kunne være i en rygsæk, eller en væg der via et tryk på en kontakt kan blive til et vindue”. Så bombastisk præsenterer Harvard University selv et nyt materiale-koncept skabt af universitetets forskere. Det nye materiale kan ifølge Harvard-forskerne bag skifte form og størrelse, ligesom det kan foldes sammen, så det fx er i stand til at håndtere tung last.

“Vi har designet et tredimensionelt, tyndvægget struktur, der kan bruges til at lave foldbare og programmerbare objekter af arbitrær arkitektur, hvis form, volumen og hårdhed kan ændres drastisk og igen-og-igen ændres,” siger Johannes T. B. Overvelde, der er graduate student i Bertoldi’s lab og forfatter til rapporten.

Materialet er lavet af tynde polymerer, som er skåret ud med laser og derefter foldet til terninger med 24 overflader, der så igen er sat sammen med andre terninger. Det nye materiale er beskrevet i Nature Communications, hvor du kan læse meget mere om dets karakteristika og se billeder af processen bag.

Strukturen er inspireret af en origami-teknik kaldet snapology og bygger på terninger, der præcist som ved foldning af papir kan skifte form, når de bliver foldet. Holdet bag har demonstreret, at terningen kan skifte form ved at programmere materialet

IDA Polymer

I IDA Polymer arbejder vi for at udbrede kendskabet til polymere materialers opbygning, egenskaber, forarbejdning og anvendelse

Læs mere
IDA Materialeteknologi
IDA Materialeteknologi

Gå på opdagelse i materiale labyrinten

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close