15-11-2018 01:14:13

Hobbydetektiver og forskere bygger Danmarks nye superhjerne

Kunstig intelligens: Forsker Jacob Sherson bruger et detektiv-computerspil til at nå tusindvis af forsøgspersoner som skal hjælpe med at udvikle en kunstig intelligens. Han ser det som et modtræk til Facebook, Google og Amazons skjulte algoritmer.
7. nov. 2018 Af Morten Scriver Andersen - Journalist

IDA Fremtidsteknologi

IDA Future Talks 2018

Tilmeld
Dato: 13 december 2018
Sted: København V

”Hej. Så du er detektiven, som er sendt af ScienceAtHome?”

Sådan bliver du mødt af en lille venlig robot, hvis du har meldt dig til det usædvanlige forskningsprojekt, ScienceAtHome.

Jacob Sherson forsker til dagligt i kunstig intelligens ved Aarhus Universitet. Han har sammen med sit forskerhold bygget et computerspil, der gør det muligt at flytte laboratoriet ud i de danske stuer og få dyrebare data fra tusindvis af forsøgspersoner.

Spillet hedder Skill Lab Science Detective. Gennem små opgaver – eller minispil, som Jacob Sherson kalder dem – kan forskerholdet udforske forskellige dele af den menneskelige intelligens gennem deres ageren og samtidig blive klogere på begrænsninger for den kunstige intelligens.

Computerspil frem for kedelige psykologiske forsøg

Projektet er lavet i samarbejde med DR. Det undersøger grundlæggende menneskets intuition. Målet er at skabe en ny kunstig intelligens, som ikke modarbejder, men supplerer og støtter mennesket.

”Der er rigtig meget i den menneskelige hjerne, vi ikke forstår endnu. Det vi prøver i Skill Lab Science Detective er at tage nogle af de rigtig kedelige psykologiske forsøg fra den psykologiske praksis og gøre dem til spændende og interaktive spil,” siger Jacob Sherson.

”Hvert enkelt af de her minispil koder for en bestemt af vores hjernefunktioner. Det kunne være korttidshukommelse, reaktionshastighed eller rummelig rotationsevne.”

Danmarks spiller en vigtig rolle i udviklingen af kunstig intelligens

I Skill Lab Science Detective agerer spilleren en detektiv, der ankommer til et universitetscampus. Det viser sig, at der er sket noget mystisk. For at finde ledetråde til gåden går man fra laboratorie til laboratorie og møder campusets forskellige forskere, der beder om hjælp til små opgaver undervejs. For eksempel skal man hjælpe snotforvirret forsker med at kigge hans skabslåger igennem for kemikalier i et slags memoryspil. Det er de små opgave, som giver Jakob Sherson mulighed for at kigge ind i den menneskelige hjerne.

Flere end 7.000 danskere har allerede løst nogle af de små opgaver, og ifølge Jacob Sherson har det hjulpet ham til nye indsigter.

”Noget af det mest fascinerende er, at jo mere vi kigger på kunstig intelligens, desto mere opdager vi, at der er rigtig meget, vi ikke forstår, og der er rigtig meget, den ikke kan. Det er lige præcis det, vi undersøger i Skill Lab-projektet,” siger Jacob Sherson.

Projektet modtog tidligere i år 15 millioner kroner af Carlsbergfondet. I oktober afsatte Uddannelses- og forskningsministeriet 300 millioner til forskning i nye teknologier, hvor kunstig intelligens har særligt fokus. Det er ikke mange penge i forhold til, hvad der bliver investeret i Kina og USA. Alligevel mener uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, at Danmark har en vigtig rolle at spille i udviklingen af kunstig intelligens.

”Vi kan gøre det anderledes og bedre med den måde, vi tænker på. Vi har for eksempel den danske tilgang til teknologi og samfund, hvor vi insisterer på, at tingene er transparente og gennemskuelige for folk. Det skal vi også sørge for er et princip i den kunstige intelligens, som vi er med til at lægge navn til,” udtalte Tommy Ahlers til DR ved offentliggørelsen af statens investering.

Vil tage data tilbage fra Facebook og Google

Ifølge Jacob Sherson er forskningsprojektet en modreaktion på de store techvirksomheder som Facebook, Google og Amazon. De har enorme mængder data om millioner af menneskers adfærd, som de omsætter til uigennemskuelige algoritmer.

”Et af de største demokratiske problemer, der er i den teknologiske udvikling, er, at big data bliver samlet på færre og færre hænder,” siger han.

”Skill Lab Science Detective og ScienceAtHome er et forsøg på at tage en lille smule af den data tilbage. Vi prøver at få mange mennesker til at spille spillet og donere data omkring sig selv ligesom, man gør, hver gang man går på Facebook, Google eller Amazon. Forskellen er, at her er tanken, at vi skal lære noget, og vi skal give tilbage i form af viden til hele menneskeheden.”

Du kan høre mere til Jacob Sherson på konferencen IDA Future Talks 13. december i København.

IDA Future Talks 2018
13 dec.
IDA Future Talks 2018

Vi har sammensat en spændende buket af korte inspirerende og fascinerende oplæg, der alle befinder sig på teknologiens overdrev.

Tilmeld
Kunstig intelligens
Kunstig intelligens

Kunstig intelligens er formentlig den fremtidsteknologi, der har størst potentiale for at skabe markante ændringer i vores dagligdag. Men hvad er kunstig intelligens, hvordan bliver teknologien e ...

Læs mere
Video: Forstå kunstig intelligens på fire minutter

Kunstig intelligens: Thomas Bolander fra DTU Compute forklarer på fire minutter, hvad kunstig intelligens er.

Læs mere
Machine Learning: Bliv klogere på teknologien bag kunstig intelligens
Machine Learning: Bliv klogere på teknologien bag kunstig intelligens

Machine Learning: Uden Machine Learning - ingen kunstig intelligens. IDA Universe ser nærmere på en af tidens suverænt vigtigste felter inden for it.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close