12-12-2018 15:51:51

I fremtidens skanner ligger man ikke stille

Seniorforsker Oline Vinter Olesen er i gang med at virkeliggøre en syv år gammel idé til en virksomhed med Harvard, Rigshospitalet og DTU i ryggen.
31. maj. 2016 Af DTU

Det begyndte som en stille undren på Rigshospitalets gange. Her havde Oline Vinter Olesen sin daglige gang som specialestuderende ved uddannelsen Medicin og Teknologi ved henholdsvis DTU og KU SUND.

Dynamo

I Dynamo kan du læse om, hvordan forskningen på DTU bidrager med bæredygtige løsninger på mange af de udfordringer, vi står over for inden for områder som f.eks. energiforsyning, klimaforandringer, produktivitet og innovation. Magasinet udkommer fire gange om året og er gratis.

Hvis du vil vide mere: www.dtu.dk/Nyheder/Dynamo

Hendes studie havde bragt hende ind i hospitalets afdeling for Klinisk Fysiologi, Nuklearmedicin og PET (positron-emissions-tomografi), som dr.med. Liselotte Højgaard står i spidsen for. Her så hun, hvilke problemer man havde med patienter, der kom til at bevæge sig under skanningen – ikke mindst børn og neurologiske patienter med f.eks. Parkinsons sygdom.

Driving Health Tech 2016

  • Stor Konference om sundhedsteknologi.
  • Hør om tracking, telemedicin, robotteknologi, medicobusiness, 3D print, kunstig intelligens og meget mere.
  • Den 14. november på Centralværkstedet i Århus.

Tilmeld dig Driving Health Tech 2016

Det kunne vi gøre smartere

”Da jeg observerede udfordringen, fik jeg den idé, at det kunne vi da gøre smartere. Hidtil har man nogle gange måttet lade være med at skanne navnlig børn og patienter, der er tilbøjelige til at bevæge sig. Andre gange er man nødt til at bedøve patienten. Det kunne være optimalt, hvis det ikke længere var nødvendigt,” forklarer Oline Vinter Olesen.

Derfor søsatte hun udviklingen af det, der blev til ’Tracoline’ – et system, der registrerer patientens bevægelser i en skanner med det sigte, at patienterne ikke længere behøver at ligge fuldstændig stille.

Registrerer, hvordan patienten bevæger sig

Oline Vinter Olesen forklarer:

”Vi har lavet et computervisionsystem, som vi integrerer med medicinske skannere. Systemet er en modificeret overfladeskanner og tilhørende software, der registrerer, hvordan patienter bevæger sig. Vores produkt understøtter den første del, altså en robust og valid registrering af, hvordan patienten bevæger sig. Den næste del er at korrigere for bevægelsen. Og målet på den lange bane er en universal løsning til alle skannere, så de bevæger sig med patienten. Men allerede nu kan vi gøre en forskel.”

Oline Vinter Olesens tanker blev i første omgang omsat til en erhvervsph. d. i samarbejde med Siemens. I dag er udviklingen af produktet kommet så langt, at det er blevet til virksomheden TracInnovations, hvor Oline Vinter Olesen sammen med en kommerciel partner og en softwareudvikler skal kommercialisere idéen og produktet.

Det har indtil videre ført til en prototype, der bliver anvendt på Rigshospitalet med positive resultater. Desuden er der et nært samarbejde med både DTU, Harvard University og Massachusetts General Hospital, der har tilkendegivet, at de gerne vil have den næste prototype.

Artiklen er oprindeligt publiceret i Dynamo magasinet. 


Deltag i debatten

Sundhedsteknologi - Nyheder og arrangementer

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close