18-10-2018 07:17:36

Kom til konference om 3D, som er så meget mere end printere. Vi satte fokus på emnet den 29. september 2017! Tilmeld dig her.

Ingen sundhedsrisiko ved 3D-print

3D-print: 3D-printede produkter afgiver kemiske stoffer i så små mængder, at det ikke udgør en sundhedsrisiko, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen
7. jul. 2017 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Ingen sundhedsrisiko ved 3D-print

3D-print er en teknologi i rivende udvikling, og metoden bliver allerede i dag brugt i et væld af forskellige brancher. Men alligevel er der ved flere lejligheder stillet spørgsmålstegn ved sikkerheden ved 3D-print. Fx pegede en amerikansk undersøgelse fra 2016 på, at det kunne være farligt at printe i små rum. En ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser dog, at vi ikke umiddelbart har noget at frygte. Selv i et opstillet ‘worst case-scenarie', hvor et etårigt barn drikker mælk af en printet kop eller bruger de printede materialer som legetøj, er der ingen sundhedsrisiko, skriver Ingeniøren. 

»Heldigvis viser vores undersøgelser ingen grund til bekymring ved brug af de printede produkter. De materialer, der bruges til 3D-print er dog typisk ikke beregnet til fødevarekontakt, og derfor fraråder vi generelt, at man bruger 3D-printede produkter til fødevarer,« udtaler kontorchef Isabelle Navarro Vinten fra Miljøstyrelsens kemikalieenhed ifølge Ingeniøren.

Selv om de printede produkter tilsyneladende er uskadelige, bliver selve printprocessen dog ikke frikendt. Især printteknikken FDM, som er den billigste og mest udbredte type i private hjem, udleder dampe og ultrafine partikler. Irritation i øjne og luftveje er den mest alvorlige konsekvens ved denne udledning, og det gør sig oftest gældende ved langvarig printning i små rum med dårlig ventilation.

Derfor anbefaler Miljøstyrelsen, at man lufter godt ud, når man printer. Der er ikke umiddelbart andre sundhedsmæssige konsekvenser ifølge rapporten.

Læs hele artiklen på ing.dk

Driving 3D
Driving 3D

Kom til konference om 3D, som er så meget mere end printere. Vi satte fokus på emnet den 29. september 2017! Tilmeld dig her.

Læs mere
3D print
3D print

3D-print er kommet for at blive. Vi har samlet alt det, du har brug for at vide her. 

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close