14-12-2018 11:48:39

IngeniørDysten 2018 - Hvem er Danmarks sejeste ingeniør?

Fire knivskarpe og dygtige ingeniører fortalte på under fem minutter om deres forskning i droner, bakterier, slangegift og CO2-forurening under Folkemødet. Se dem alle her, og bedøm selv.
1. aug. 2018 Af Morten Scriver Andersen - Journalist
<p>Moderator Thomas Skov overrakte den traditionsrige vandrepokal til vinderen af IngeniørDysten 2018. Foto, Mikal Schlosser</p>

Moderator Thomas Skov overrakte den traditionsrige vandrepokal til vinderen af IngeniørDysten 2018. Foto, Mikal Schlosser

Techteltet på årets Folkemøde var stuvende fyldt da moderator Thomas Skov bød velkommen på scenen. Han indrømmede fra start, at han var ingeniørkombattanterne intellektuelt underlegen. På skift indtog Andreas Haugaard Laustsen, Christian Dannesboe, Kristian Husum Terkildsen og Mads Albertsen scenen for at fortælle om deres forskningsprojekter om så forskellige områder som slangegift, bakterier, droner og CO2-forurening.

Dysten sluttede af med, at publikum enerådigt kårede vinderen. Bedøm selv.

Andreas Hougaard Laustsen

Det er muligt, det ikke er det store problem i Danmark, men hvert år er der 160.000 mennesker, der dør af slangebid. Ikke desto mindre arbejder Andreas Hougaard Laustsen, associate professor ved DTU, på livet løs for at udvikle en moderne modgift, der kan komme de mange dødsfald og amputeringer til livs.

Det er noget med at bruge menneskelige antistoffer i stedet for hestes, men hør selv forklaringen:


Christian Dannesboe

Christian Dannesboe kan som han selv siger "bare godt lide at løse problemer". Det problem han har kastet sig over som lektor ved AU Engineering er CO2-forurening. En stor del af CO2-udledningen kommer fra afbrænding af naturgas, og det har Christian Dannesboe en rigtig effektiv løsning på i sit PhD-projekt.

Vi kan afsløre, at han kombinerer to kendte teknologier på en ny måde, resten må du høre ham selv forklare.


Kristian Husum Terkildsen

Idéen kommer faktisk fra sidste års Folkemøde, hvor en blandt publikum foreslog, at man burde bruge droner til at flyve hjertestartere ud, når ulykken er sket på en golfbane.

Den idé tog Kristian Husum Terkildsen, civilingeniør i robotteknologi og videnskabelig assistent ved SDU, og idag har han udviklet et særligt sammenspil mellem en drone, en app, en hjertestarter og de danske golfspillere: 


Mads Albertsen

Mads Albertsen fra Aalborg Universitet er opdagelsesrejsende i bakterier, og i fem minutter tager han dig med ind i sin verden. Bakterier er ulækre og har ingen skrupler med at slå dig ihjel, men vi mennesker består også af utrolig mange bakterier, som vi er helt og aldeles afhængige af for at kunne leve.

Mads Albertsen har i de sidste fem år forsket på at finde nye DNA-metoder til at analysere og opdage nye bakterier, som han selv giver navne.


Og vinderen er...

IngeniørDysten sluttede vanen tro af med at publikum stemte på den af de fire kombattanter, de synes havde gjort det bedst. Kriterierne måtte de selv opstille.

Konkurrencen var tæt, men det var i sidste ende Kristian Husum Terkildsen og hans projekt med hjertestarterdroner, der løb med sejren og den nye vandrepokal med 32 procent af stemmerne.

Meld dig ind i IDA Bioteknologi

Som medlem af IDA Bioteknologi får du rig lejlighed til at holde dig ajour med udviklingen på det bioteknologiske område, og du møder ligesindede med samme faglige interesser som dig selv.

Læs mere
Meld dig ind i IDA Fremtidsteknologi
Meld dig ind i IDA Fremtidsteknologi

IDA Fremtidsteknologi er et netværk, der beskæftiger sig tværgående med alle teknologier og deres muligheder og konsekvenser. Det kan være helt nye teknologier, eller kendte teknologier, som imple ...

Læs mere
Forsker: Salt og sommervarme kan holde vinterkulden fra døren
Forsker: Salt og sommervarme kan holde vinterkulden fra døren

I et testlaboratorie på DTU lagrer Mark Dannemand solvarme i saltbeholdere til at opvarme et hus året rundt. Håbet er, at resten af de danske boligejere kan gøre det samme en dag.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close