15-10-2018 17:55:52

Ingeniøren: Batteri skal hjælpe elnettet i ny københavnsk bydel

Dong Energys elselskab Radius har bestilt et batteri, der skal “udglatte effektspidser” i Københavns Nordhavn
15. aug. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Et nyt batteri skal hjælpe elnettet og de 40.000 nye beboere i Nordhavnen. Foto: http://www.byoghavn.dk/
Et nyt batteri skal hjælpe elnettet og de 40.000 nye beboere i Nordhavnen. Foto: http://www.byoghavn.dk/

En af de store udfordringer ved at skabe en stabil energiforsyning er, at efterspørgslen efter energi er meget ustabil og i korte perioder hvert år bevæger sig tæt på den maksimale kapacitet.
I forbindelse med arbejdet med en ny elforsyning i den nye bydel Nordhavnen i København vil Dong Energys elnetselskab, Radius ved hjælp af et nyindkøbt lithiumion-batteri undersøge, om det er muligt at reducere antallet af timer med stort træk fra det centrale elnet - også kaldet “peak shaving”, skriver Ingeniøren.

Batteriets energikapacitet bliver på 460 kWh og effektkapaciteten bliver 630 kW. Det bliver installeret på 10 kV-niveau og skal leveres af ABB i januar 2017. Ifølge Ingeniørens artikel har ideen været på tegnebrættet i flere år, men en kombination af pris og en hurtig teknisk udvikling har gjort, at Radius har ventet på det rigtige tidspunkt. Og det er så nu.

“Med de faldende priser på batterier vi allerede nu er vidner til, så tror vi, at batterier af den her type kan gå hen og blive et reelt netkomponent. På den måde kan kan vi se på, om det er muligt at udskyde investeringer i nettet, hvis forbruget stiger,« siger Daniel Sandermann Jensen, der er senior strategisk analytiker hos Radius og været med til at projektere batteriet, til Ingeniøren.

Batteriet skal oplade om natten og levere strøm på de tidspunkter, hvor belastningen på nettet er hårdest. Ifølge Radius vil batteriet være i stand til at forsyne cirka 60 boliger med strøm i et døgn. Hos Radius vil man også benytte batteriet i forbindelse med hurtigopladning af elbiler og til at udjævne en kommende lokal VE-produktion af el i Nordhavnsområdet.

Batteriet bliver leveret af ABB og i den forbindelse siger salgschef Jonas M. Kehr:

»Li-ion batteriløsningen er unik i både dens placering centralt i bymiljøet og i dens tekniske udformning, som en integreret del af en standard 10kV net-station i by-zone. Dette er kun starten på en mere udbredt anvendelse af batteriløsninger i elnettet. I ABB er vi overbevist om, at vi i fremtiden vil se anvendelse af mange flere net-tilsluttede batterier i forbindelse med f.eks solceller, vindmøller, el-biler og -busser«, siger han til Ingeniøren.

Læs hele artiklen hos Ingeniøren

GRATIS WEBINAR OM FREMTIDENS VEDVARENDE ENERGI

Interesserer du dig for grøn energi? Fremtidsupdate tager pulsen på fremtidens energiteknologier i et gratis webinar 23. august, hvor Brian Vad Mathiesen, professor ved Aalborg Universitet, er gæst i studiet. Tilmeld dig her.


Deltag i debatten

luk
close