21-09-2018 08:30:07

Ingeniøren der blev den første dansker i rummet

Vi har samlet en række links, som giver dig detaljeret viden om livet på rumstationen ISS og astronauten Andreas Mogensen.
15. sep. 2015 Af Maria Behrendt - Ingeniøren

Seks års hårdt og målrettet arbejde kulminerede kl. 2.51 natten til lørdag, da Soyuz-kapslen med den danske astronaut Andreas Mogensen landede på en øde Kasakstansk slette efter en ti-dage lang mission ombord på Den Internationale Rumstation, ISS.

Siden den 38-årige rumingeniør i 2009 blev valgt til Den Europæiske Rumfartsorganisations (ESA) astronautkorps, har han trænet til missionen kaldet ‘Iriss’, hvis primære formål var at bringe et nyt Soyuz-fartøj til den russiske kosmonaut Mikhail Kornienko og den amerikanske astronaut Scott Kelly, som for første gang i historien opholder sig næsten et år på ISS som et led i studier af langtidseffekterne ved vægtløshed.  

Andreas Mogensens mission har dog været meget mere end en ‘taxiflyvning’. Han har i løbet af de ti dage på rumstationen haft særdeles travlt med at udføre videnskabelige eksperimenter- blandt andet på vegne af de danske uddannelsesinstitutioner DTU og AAU.

Syv skarpe links

Er du interesseret i at læse mere om Andreas, Iriss-missionen, de danske gevinster ved medlemskabet af ESA, og har du lyst til en virtuel tur ombord på ISS, har vi samlet en række links til dig:

Oversigt over missionen
I august udgav ESA en 23-siders lang brochure på dansk, som formår både at give en oversigt over missionen, tegne et billede af ‘rum-vikingen’ Andreas Mogensen, introducere de øvrige besætningsmedlemmer, præsentere os for Soyuz-kapslen og ISS og forklare om flere af de videnskabelige eksperimenter ombord. Brochuren giver dig en oversigt over missionen. 

Danske gevinster ved medlemskabet af ESA
Hvad får Danmark egentlig for de omkring 200 millioner, vi hvert år sender til ESA? En milliardindustri for danske virksomheder, som udvikler niche-teknologien til rumfart, skriver ing.dk. Se hvad Danmark får ud af sit medlemskab af ESA. 

ESA's blog om Iriss
Er du interesseret i at gå helt ned i detaljen, har ESA naturligvis en blog dedikeret til Iriss-missionen, som på det seneste er blevet opdateret adskillige gange dagligt. Besøg ESA's blog om Iriss.

ISS dag-for-dag
På Videnskab.dk har de ridset Andreas Mogensens ti dage på ISS op dag-for-dag. Få et overblik over danskerens oplevelser dag-for-dag på ISS. 

Virtuel tur ombord på ISS
Har du endnu ikke set, hvordan der ser ud på ISS, tager ESA dig her med på en virtuel tur. Andreas Mogensen opholdt sig i øvrigt i det europæiske Columbus-modul under sin mission. Få en virtuel tur på ISS.

Fokus på Andreas Mogensen
Vil du vide mere om Danmarks første mand i rummet, og hvad han fremover skal? Så besøg ing.dk’s Fokus om Andreas Mogensen, som løbende opdateres, og i dag indeholder mere end 70 artikler, videoer, gallerier og grafikker.

Andreas Mogensen på de sociale medier
Vil du gerne have opdateringer fra Andreas Mogensen selv? Så læs, hvad han skriver på sin blog, Twitter og Facebook. 

 


Deltag i debatten

Fremtidsteknologi

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close