11-12-2018 08:20:30

Ingeniøren: Lokalpatriotisme får Københavns trafik til at bryde sammen

Fingerplanen: Ingeniørens Visiona­rium peger på, at hovedstadens borgmestre er med til at skabe trafikkaos, fordi de ikke overholder Fingerplanen.
2. sep. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Ingeniøren: Lokalpatriotisme får Københavns trafik til at bryde sammen

Siden 1947 har Fingenplanen på mange måder dikteret byudviklingen i København, og med den som rød snor har byen i dag forholdsvis små trængselsproblemer i et internationalt perspektiv. Ifølge Ingeniørens ad hoc-tænketank bestående af fagfolk og forskere blæser hovedstadens borgmestre dog i dag på planen, og derfor sander trafikken mere til end nødvendigt.

Fingerplanen skulle sikre, at nye bygninger kun får lov til at skyde op tæt på de toglinjer, der som fingre strækker sig ud fra København. Men en kortlægning fra Erhvervsstyrelsen har vist, at under halvdelen af de nye erhvervsbygninger i København er opført tæt på en station.

»Kommunerne har ikke overholdt Fingerplanen, men tillader byggeri i det åbne land og tæt på motorveje, hvor det er næsten umuligt at betjene med kollektiv transport. Det er helt grotesk,,« siger Otto Anker Nielsen, professor og leder af Transport DTU til Ingeniøren.

Ingeniørens Visiona­rium består af fagfolk og forskere. Tænketanken kommer med forslag til løsninger af udfordringer i samfundet, og de peger på, at de lokale borgmestre konkurrerer om at få nye virksomheder til at placere deres bygninger i lige præcis deres kommune.

»Lokale politikere har aldrig afvist en stor virksomhed,« konstaterer professor emeritus i geografi Christian Wichmann Matthiessen fra Københavns Universitet.

Regeringen vil revidere Fingerplanen i to tempi. Mindre ændringer gennemføres i 2017 og større i 2018.

Læs hele artiklen og deltag i debatten hos Ingeniøren

Er du interesseret i trafik og byplanlægning? Meld dig ind i IDA Trafik og Byplan

Meld dig ind i IDA Trafik og byplan

IDA Trafik og byplan arbejder med byplan, veje og trafik i bredeste forstand, og med særlig fokus på deres indbyrdes samspil.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close