18-10-2018 20:23:02

Ingeniører skal gøre jorden plastikfri

To ingeniører fik idéen til et bæredygtigt plastikmateriale bestående af mineraler fra naturen som fx alger og græs. Det blev til virksomheden Pond, hvis mission er at gøre jorden plastikfri.
7. dec. 2017 Af Katja Isabel Romme Simonsen

To ingeniører har fundet formlen på bæredygtigt plastik, og de har for nylig overbevist Innovationsfonden om at satse på idéen. Det skriver DR.dk

Idéen til den bæredygtige plastik startede egentlig med, at ingeniøren Thomas Brorsen selv begyndte at bygge et surfbræt, efter han fandt ud af, hvor skadeligt materialet var for miljøet. I stedet for de traditionelle kul-glasfibre plastik benyttede han naturlige plantefibre. 

Sammen med Martin Jensen fandt de en måde, hvorpå man kunne udnytte fibrene fra naturen, men det tog et par år, før de fandt den lim, som kunne binde fibrene sammen. Limen er lavet af plastmaterialer og mineraler fra naturen, hvor koncentratet består af 15-20 ingredienser og binder sig naturligt til naturfibre fra fx alger og græs.

Fibrene og limen bliver således til plastik og kan nedbrydes i naturen, som løser den store udfordringer med plastikforurening på jorden. Det blev til deres fælles projekt, som blev til virksomheden Pond. 

Plastikproblemet omhandler ikke kun bionedbrydelige plastikposer, men også i langt højere grad bilkarosser, bådskrog, vindmøller m.m., og der kan deres plastik også bruges. Det har sikret dem prisen, som en af de 10 mest lovende innovationer inden for bæredygtige materialer samt mange andre priser og hædringer.  

Ponds lim har også skabt stor interesse for virksomheder som Ikea, der vil bruge den til deres møbler. 10 procent af al den plastik, der bliver produceret i verden, går ifølge Pond til at binde træ sammen. 

"I første omgang bliver man egentligt chokeret over, hvor mange tons lim mennesker producerer hver evig eneste dag bare for at binde træ sammen. Derefter bliver man meget motiveret af den store impact, vi kan gøre på verden, hvis vi kan fjerne al det formaldehyd, som er skadeligt og kræftfremkaldende," siger Martin Jensen til DR

Og nu ser det ud til, at der for alvor er sat skub i tingene efter støtte fra Innovationsfonden. Pond har afsat et år til forundersøgelsen, og hvis det hele flasker sig, så er planen at starte en produktion op derefter. 

Kan plastik være bæredygtigt?
Kan plastik være bæredygtigt?

Er det mest bæredygtigt at vælge keramik koppen fremfor plastik koppen? Vi giver dig 5 faser til at gennemskue, hvilket produkt der er mest bæredygtigt.

Læs mere
Plastik i verdenshavene: Sådan vender vi udviklingen
Plastik i verdenshavene: Sådan vender vi udviklingen

Mikroplast: Enorme mængder plastik, der ryger i verdens have, har potentiale til at udvikle sig til et miljømæssigt mareridt. Konferencen Plastic You-turn samlede en række af verdens førende eksperter i Køben ...

Læs mere
Ny metode finder også det mindste plastik i havet
Ny metode finder også det mindste plastik i havet

Studier har anslået, at der hvert år ender mellem 4 og 12 millioner ton plastik i havet og at tallet forventes at blive fordoblet over de næste ti år. Men hvad der så sker med det derude, er man k ...

Læs mere
I år 2050 vil der være mere plastik end fisk i havet
I år 2050 vil der være mere plastik end fisk i havet

Forestil dig en fisketur, hvor du fanger mere plastik end fisk. Dette er en realitet i år 2050, hvis der ikke gøres noget ved det store problem med forurening af plastik i verdenshavene.

Læs mere
Plastik i maverne på 23 procent af undersøgte torsk og sild
Plastik i maverne på 23 procent af undersøgte torsk og sild

Den første danske undersøgelse af mikroplastik i maverne på torsk og sild fra Østersøen og Nordsøen fandt plastik i næsten en fjerdedel af de undersøgte fisk.

Læs mere

Deltag i debatten

Nyheder og arrangementer

Nyeste energi- og miljøjob

luk
close